Με αισιόδοξα και θετικά μηνύματα ξεκινά η φετινή χρονιά για τον τομέα της κρουαζιέρας και τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, μετά τη χρονιά που πέρασε, τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, με αφίξεις μόνο οκτώ πλοίων.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί 24 αφίξεις για το 2018 από πλοία μεγάλων εταιρειών στο λιμάνι του Βόλου. Πολύ σημαντική θεωρείται η ανακοίνωση της μεγάλης ισπανικής εταιρείας «Pullmantur» που πραγματοποιεί κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, τη Βαλτική και την Καραϊβική, η οποία έβαλε στον χάρτη των προορισμών της και τον Βόλο. Κατά τη θερινή σεζόν, το κρουαζιερόπλοιο «Horizon» θα προσεγγίζει το λιμάνι του Βόλου κάθε δέκα ημέρες, μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες.

To «Horizon» ναυπηγήθηκε το 1990 και ανακαινίστηκε το 2012. Έχει μήκος 208 μέτρα και πλάτος 29 μέτρα. Έχει πρωτόκολλο μεταφοράς για 1.828 επιβάτες και διαθέτει 680 καμπίνες. Το κρουαζιερόπλοιο ανήκει στην «Pullmantur», η οποία από το 2006 ανήκει στη «Royal Caribbean International». To μεγάλο κρουαζιερόπλοιο θα εκτελεί το κυκλικό δρομολόγιο Πειραιάς-Μύκονος-Σαντορίνη-Χανιά-Βόλος κάθε δέκα ημέρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να εντάξουν τον Βόλο στον χάρτη τους και απέδωσε την προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου «Horizon» στις επαφές που έχει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, αλλά και τη γενικότερη διεθνή κατάσταση που επικρατεί, που είναι περισσότερο ήρεμη σε σχέση με την περυσινή καταστροφική χρονιά.

Το λιμάνι του Βόλου έχει αναλάβει τη συνεχή παρακολούθηση και εξέλιξη της κρουαζιέρας στα λιμάνια της Μεσογείου. Ο Βόλος συμμετέχει στη Medcruise, δηλαδή τον φορέα των λιμένων της Μεσογείου όπου παίρνουν μέρος 69 λιμάνια.

Πάντως, η κρίση που εξακολουθεί να πλήττει τη γειτονική Τουρκία και η αποκοπή των τουρκικών λιμένων από την κρουαζιέρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Κουσάντασι και η Αττάλεια που έχουν τεθεί εκτός προορισμών των κρουαζιερόπλοιων, έχουν πλήξει και τις προσεγγίσεις των πλοίων στα ελληνικά λιμάνια του Αιγαίου.

Α.Α.