Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό στη Μαγνησία το 2019. Τόσο το Πήλιο όσο και οι Σποράδες αναμένουν αύξηση των Τουριστικών αφίξεων σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία από τους Tour Operators. Μεγάλα πλεονεκτήματα τα φυσικά κάλλη της περιοχής και οι υποδομές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη Μαγνησία λειτουργούν 267 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εκ των οποίων τα 86 στις υψηλές κατηγορίες (12 πέντε αστέρων και 74 τεσσάρων αστέρων).

Η συνολική δυναμικότητα είναι 9.390 κλίνες. Στα νησιά των Β. Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) λειτουργούν 151 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 10.747 κλινών, εκ των οποίων τα 31 στις υψηλές κατηγορίες (7 πέντε αστέρων και 24 τεσσάρων αστέρων).

Στο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής, η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει καθιερώσει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις τοπικές Αρχές, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα στη δυναμική τουριστική προώθηση και προβολή της Μαγνησίας, ενώ όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου «η αύξηση της ζήτησης κινητοποιεί νέο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μονάδες φιλοξενίας υψηλών κατηγοριών».

To αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου

Θετικό πρόσημο καταγράφει η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία, με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση πανελλαδικά σημειώνοντας άνοδο επιβατικής κίνησης 37,1% στις διεθνείς αφίξεις το 2018.

Την ίδια στιγμή αύξηση 1,5% παρουσίασαν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου για το ίδιο διάστημα. Στο μεταξύ, σημειώνεται άνοδος της τάξεως του 5% - 10% ετησίως στη ζήτηση από το εξωτερικό από παραδοσιακές και νέες αγορές. 

Κύριες ξένες τουριστικές αγορές είναι Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ και οι βαλκανικές χώρες για τους προορισμούς της χερσαίας Μαγνησίας και Μεγάλη Βρετανία, σκανδιναβικές χώρες και Ιταλία για τις Β. Σποράδες. Αναλυτικότερα, οι διεθνείς αφίξεις του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου αυξήθηκαν σε 20.983 το 2018 από τις 15.039 του 2017 σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου. Στη Σκιάθο αντίστοιχα οι διεθνείς αφίξεις το 2018 ανέρχονται σε 185.198, ενώ την προηγούμενη χρονιά ανήλθαν σε 182.481.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr