«Οι Έλληνες σώζουν τον τουρισμό στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας, των Δήμων Αγιάς και Τεμπών. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που διαρκεί χρόνια... Μάλιστα, οι επισκέπτες με τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όλης της παραλιακής ζώνης δίνουν μια γενναία οικονομική ανάσα για όλες τις επιχειρήσεις» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λάρισας Ηλίας Ευσταθίου.

Ο κ. Ευσταθίου παρουσιάζει τα πρώτα μηνύματα της τουριστικής κίνησης που εμφανίζονται στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας, εκτιμά πως και φέτος η περιοχή θα στηριχθεί στους Έλληνες επισκέπτες και τονίζει ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προσπάθειες διαφημιστικής προβολής τους, στο εξωτερικό για να εμφανιστεί μια ικανοποιητική κίνηση ξένων τουριστών, πέρα από αυτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή της σε τουριστικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λάρισας».

Και ειδικά για την προβολή των παραλίων, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε εκθέσεις του εξωτερικού, συμπληρώνει ότι: «Είναι μεν μια σημαντική προσπάθεια, αλλά όταν προβάλλονται όλοι μαζί οι προορισμοί της Θεσσαλίας, είναι αναμενόμενο να προσελκύσουν περισσότερο τον ξένο τουρίστα τα Μετέωρα, το θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο, η Σκιάθος...».

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Όσον αφορά την κίνηση, που εμφανίζεται μέσα στον Ιούνιο, στους οικισμούς των παραλίων υποστηρίζει πως: «Φέτος έχουμε λιγότερες κρατήσεις δωματίων, σε σύγκριση με το ίδιο περσινό χρονικό διάστημα και εκτιμώ πως αυτό οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες που έχει ο Έλληνας, με τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα προϊόντα. Αυτά έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και αδυνατούν να οργανώσουν τις διακοπές τους ή να κλείσουν δωμάτια σε καταλύματα για σεζόν ή για δεκαήμερα. Ίσως οι περισσότεροι επιλέξουν τη λύση του Σαββατοκύριακου.

Παρόλα αυτά, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και στον Κοινωνικό Τουρισμό. Είναι πολύ θετικό το στοιχείο ότι ξεκινά φέτος πιο νωρίς και αντίστοιχα θα ξεκινήσουν πιο νωρίς και οι ανάλογες κρατήσεις καταλυμάτων.

Να σημειώσουμε πως τα νότια παράλια της Π.Ε. Λάρισας και συγκεκριμένα ο Αγιόκαμπος, η Σωτηρίτσα και η Βελίκα , δουλεύουν κυρίως με Έλληνες τουρίστες, ενώ το Στόμιο, το Κόκκινο Νερό κ.λπ. διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό ξένων τουριστών, κάθε χρόνο, από την Πολωνία και άλλες Ανατολικές χώρες».

Ο ΚΟΜΒΟΣ ΠΥΡΓΕΤΟΥ

Για τουρίστες που «χάθηκαν» από την περιοχή των παραλίων, εξαιτίας του κόμβου Πυργετού, κάνει λόγο ο κ. Ευσταθίου και σημειώνει ότι «η ευρύτερη περιοχή των παραλίων της Π.Ε. Λάρισας, αλλά και οι ορεινοί προορισμοί των Δήμων Αγιάς και Τεμπών έχουν χάσει εδώ και χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι τουριστών, τους λεγόμενους «οδικούς επισκέπτες». Ήταν αυτοί, οι οποίοι στο πλαίσιο ενός ταξιδιού τους, συμπεριλάμβαναν τουλάχιστον μια διανυκτέρευση στα παράλιά μας, καθώς... ήταν στον δρόμο τους. Αυτούς τους χάσαμε από τη στιγμή που έγινε ο κόμβος Πυργετού και απέκλεισε την πρόσβαση στα παράλια». Όσον αφορά τις τιμές των καταλυμάτων, που θα έχουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λάρισας υποστηρίζει ότι παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι και συγκεκριμένα το εύρος του κόστους των ενοικιαζόμενων δωματίων κυμαίνεται από 30 έως και 70 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές στην εστίαση, το πιο πιθανό είναι οι επισκέπτες των παραλίων να τις βρουν «τσιμπημένες», καθώς η αύξηση του κόστους αγοράς των προϊόντων μετακυλά από τον επιχειρηματία στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

1.480 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, «ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων στην Π.Ε. Λάρισας ανέρχεται στα 1.480. Εξ αυτών 530 στο Κόκκινο Νερό, 420 στον Αγιόκαμπο, 330 στη Βελίκα και 200 στα Μεσάγγαλα». Φυσικά, σε όλη την περιοχή, διατίθενται και κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στον παραπάνω αριθμό, όπως και τα ξενοδοχεία.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση της άδειας λειτουργίας των καταλυμάτων τους, καθώς δεν θα δοθεί άλλη παράταση, πέραν τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή εμφανίζονται επιχειρήσεις που δεν έχουν ανανεώσει την άδεια λειτουργίας τους για παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, ο κ. Ευσταθίου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων ότι από σημερα Δευτέρα 12 Ιουνίου θα γίνεται θεώρηση των καρτών ενημέρωσης πελάτη, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου στη Λάρισα, τις ώρες 11 π.μ. με 1 το μεσημέρι.

Λένα Κισσάβου, Ελευθερία