Αν κάποιος προ τριακονταετίας προφήτευε πως θα ερχόταν μια στιγμή που οι Ιταλοί θα έκαναν διακοπές στην Αλβανία, ουδείς θα τον πίστευε – πόσο μάλλον, όταν πριν από 35 χρόνια οι Αλβανοί μαζικά και απελπισμένα έψαχναν ένα καλύτερο αύριο στην Ιταλία. Σήμερα, πάμπολλοι Ιταλοί και Ιταλίδες, Ελληνες και Ελληνίδες και άλλοι Ευρωπαίοι αναζητούν φθηνά θέρετρα στη γειτονική χώρα, που προσφέρει ωραίες παραλίες και καλή εξυπηρέτηση, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Euronews και εφημερίδες όπως οι Financial Times.

Kι εκτός από τους απλούς Ιταλούς, που επισκέπτονται την Αλβανία, διότι το να παραθερίσουν στη χώρα τους είναι ακριβό, ακόμη και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική κατ’ ιδίαν επίσκεψη στη χώρα αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, διάλεξε ένα δρομολόγιο χαμηλού κόστους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, παίρνοντας ένα φέρι μποτ από την Απουλία στη νότια Ιταλία, όπου έκανε οικογενειακές διακοπές, και κατευθύνθηκε στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα. Αξίζει να επισημανθεί πως η Αλβανία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, παλεύει επί δεκαετίες να αποτινάξει το στίγμα ενός κράτους διεφθαρμένου και με οργανωμένο έγκλημα, που υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς σε μετανάστευση πριν από σχεδόν 35 χρόνια. Σήμερα, εντούτοις, απολαμβάνει μια οικονομική ανάκαμψη εν μέρει χάρις στην τουριστική έκρηξη. Τεράστιο δέλεαρ είναι οι μεσογειακές παραλίες της, στις οποίες η πρόσβαση και η διαμονή προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές, εξ ου και οι επιβάτες αεροπορικών εταιρειών προς την Αλβανία υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την ACI Europe, την ευρωπαϊκή Ενωση Φορέων Εκμετάλλευσης Αεροδρομίων. Θετικά συνέβαλε και το ότι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους προσφέρουν πτήσεις προς τα αλβανικά αεροδρόμια. Αναφορικά τώρα με τις διανυκτερεύσεις, και αυτές αυξήθηκαν. Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν 261.000 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του 2023, ήτοι αυξημένες κατά 152% από την ίδια περίοδο του 2019. Φυσικά, πολλοί παραθεριστές στην Αλβανία είναι Ιταλοί που έχουν αποφύγει τα εσωτερικά ταξίδια.

Κι εδώ έγκειται το παράδοξο. Οι ξένοι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ιταλία και οι διεθνείς αφίξεις αυξάνονταν 43% τους πρώτους τέσσερις μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, ενώ τα ταξίδια εσωτερικού μειώθηκαν κατά 20%-30% σε σύγκριση με πέρυσι σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ιταλίας, Federturismo. Η πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μαρίνα Λάλι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση, ενώ το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι στηρίζει τους τουρίστες για να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας. Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, περιπαίζοντας την προτίμηση των χιλιάδων Ιταλών στη χώρα του, κάνει λόγο για «εισβολή», παραπέμποντας στο πώς συμπεριφέρθηκε η Ρώμη στην Αλβανία το 1939. Ο λόγος είναι προφανής για την επιλογή: από το Μπάρι στο Δυρράχιο το ταξίδι μετ’ επιστροφής κοστίζει 100 ευρώ και μία εβδομάδα σε τετράκλινο δωμάτιο στους Αγίους Σαράντα 360 ευρώ, όπως αναφέρουν οι FT. Ωστόσο, το ζητούμενο και από τη Ρώμη και από τα Τίρανα δεν είναι ο τουρισμός να κάνει τις χώρες μεταξύ τους ανταγωνιστικές, αλλά να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας οικονομικό και πολιτιστικό, φέρνοντας στο σήμερα τους δεσμούς που είχε δημιουργήσει η ρωμαϊκή Εγνατία Οδός.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)