Δυσάρεστη εξέλιξη αποτελεί για τη Σκιάθο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων στο σύνολό τους η συρρίκνωση του πτητικού προγράμματος της Volotea, που καταργεί στο παρά πέντε τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες στις 4 και στις 11 Σεπτεμβρίου. Σωρεία ακυρώσεων έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς αρκετοί Ιταλοί είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο τέλος Αυγούστου, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να κάνουν λόγο για ένα ακόμη χτύπημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα αβεβαιότητας διατηρείται στα νησιά καθώς οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και κάθε εβδομάδα λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση ή μη του προγράμματός τους.

Το δυσάρεστο στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη δύναμη στον εισερχόμενο τουρισμό μετά τους Βρετανούς, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου Μανώλη Κανταράκια, να κάνει λόγο για μια ακόμη μεγάλη ζημιά.

«Η ακύρωση των πτήσεων της Volotea για τον Σεπτέμβριο προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, γιατί είχαμε κρατήσεις από Ιταλούς που ακυρώθηκαν, μετά την κατάργηση των πτήσεων του Σεπτεμβρίου. Γενικώς προκαλείται πρόβλημα, γιατί όσοι Ιταλοί είχαν κλείσει για να έρθουν τον Σεπτέμβριο στο νησί, έχουν ακυρώσει και τις κρατήσεις τους, γιατί έχουν αλλάξει ημερομηνίες οι πτήσεις τους, έχουν ακυρωθεί πτήσεις, οπότε ακυρώνουν τις διακοπές τους» επισημαίνει.

Αισθητή είναι, στο μεταξύ, η μείωση της τουριστικής κίνησης μετά τις 23 Αυγούστου, καθώς αναχωρούν οι επισκέπτες για τη βάση τους, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου να επισημαίνει ότι «δεχόμαστε πολλά χτυπήματα. Είμαστε σε διαρκή ανασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, Ιταλοί τουρίστες που βρίσκονται στα νησιά και επρόκειτο να παραμείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, καλούνται να επισπεύσουν τον χρόνο επιστροφής στην πατρίδα τους είτε αύριο Πέμπτη 27 Αυγούστου, είτε το Σάββατο 29 Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνονται οι πτήσεις.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος αναφέρει ότι όπως τον πληροφόρησαν Ιταλοί που διατηρούν εξοχική κατοικία στην Αλόννησο και είχαν εισιτήριο για να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Σκιάθου για την πατρίδα τους στις 11 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκαν από την εταιρεία ότι καταργούνται οι πτήσεις του Σεπτεμβρίου και η τελευταία πτήση είναι στις 29 Αυγούστου.

«Τα πάντα είναι ρευστά και κάθε ακύρωση στο πρόγραμμα των πτήσεων εξωτερικού είναι δυσάρεστη εξέλιξη, γιατί προκαλεί αναταραχές και ακυρώσεις. Οταν ακυρώνονται δύο πτήσεις είναι μεγάλη ζημιά, γιατί τον Σεπτέμβριο αναμένονταν Ιταλοί τουρίστες στο νησί», τόνισε ο δήμαρχος.

Με τα ποσοστά πληρότητας να έχουν μειωθεί μετά τις 23 Αυγούστου, τα νησιά των Βορείων Σποράδων εναποθέτουν τις ελπίδες στον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά θεωρείται τουριστικός μήνας. Οπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου, Βαγγέλης Δρόσος, «παρατηρείται καθοδική πορεία στην τουριστική κίνηση. Ευτυχώς έχουμε γκρουπ Ρουμάνων που προτιμούν τις Β. Σποράδες ως τόπο διακοπών και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τους ξένους τουρίστες. Συνολικά είναι χαμένος ο Σεπτέμβριος» επισημαίνει.

Γλυκερία Υδραίου Ταχυδρόμος