Σε έναν Γολγοθά με ανυπολόγιστες συνέπειες εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι για την Καλαμπάκα, μια περιοχή της Θεσσαλίας που στηρίζει την επιβίωσή της οικονομίας της καθ ολοκληρία στον τουρισμό.

Η πόλη των Μετεώρων που υποδέχεται περίπου 100.000 επισκέπτες τον μήνα, βρίσκεται τον φετινό Ιούνιο κάτω από το 10% της συνηθισμένης κίνησης.

Οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά είναι ήδη ορατές με την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων να παραμένουν κλειστά. Οι εμβληματικές μονάδες της πόλης, όπως είναι οι παλιές αλυσίδες “Διβάνη” και “Αμαλία”, απασχολούν αυτή την εποχή μόνο έναν φύλακα καθώς ακόμα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν πότε θα ανοίξουν ξανά τις πύλες τους στο κοινό.

Είναι ζήτημα αν αυτή την περίοδο στην Καλαμπάκα από τα 30 περίπου ξενοδοχεία της πόλης να έχουν ανοίξει τα 4-5.

Το ίδιο άσχημη είναι η κατάσταση στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που εξυπηρετούν τα λεφούσια των τουριστών που τώρα δεν υπάρχουν. 

Μεγάλη είναι βέβαια η ζημιά και για τα μοναστήρια των βράχων, καθώς τα 3 ευρώ που στοιχίζει το εισιτήριο εισόδου σε κάθε επισκέπτη, αντιστοιχούν σε σημαντικά έσοδα που χάνονται καθημερινά. 

Ας μην ξεχνάμε ότι στα μοναστήρια, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, απασχολείται και μόνιμο πολιτικό προσωπικό.

Οι ελπίδες επικεντρώνονται τώρα στον Ιούλιο και στο ξεπάγωμα των διεθνών αεροπορικών πτήσεων που θα φέρουν εκείνους που δεν θα διστάσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας μετά το σοκ της πανδημίας.

Η Καλαμπάκα υποδέχεται άλλωστε κόσμο από όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018 στην πρώτη δωδεκάδα συγκαταλέγονται τουρίστες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και όλη τη δυτική Ευρώπη. Αρκετά σημαντικές είναι οι αφίξεις από τη Ρωσία, ενώ σε διαρκή άνοδο βρίσκονται Κίνα και την Αυστραλία.

Όλοι εύχονται ο εφιάλτης που ζει η τοπική αγορά να τελειώσει γρήγορα αισιοδοξόντας ότι, αν δεν έχουμε αναζωπύρωση του ιού, η ζημιά- βοηθούντων και των κρατικών μέτρων στήριξης- θα απορροφηθεί σε βάθος χρόνου μετριάζοντας τις απώλειες.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr