Ο Μιχάλης Σάλλας απέκτησε και τυπικά τον έλεγχο της Παγκρήτιας συνεταιριστικής τράπεζας, φέρνοντας στην επιφάνεια τα σενάρια που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας για απόκτηση και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών.

Μετά από μια περίοδο τυπικών ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM ο Μιχάλης Σάλλας έλαβε τις εγκρίσεις για να αποκτήσει το 21,5% της Παγκρήτιας Τράπεζας. 

Παίρνοντας και τυπικά την άδεια ο Μιχάλης Σάλλας ο κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης αποκτάει τραπεζικό βραχίονα διευρύνοντας τις δραστηριότητες του.

Επανατοποθετείται στο banking με στόχο όχι απλά να αποκτήσει μια μετοχική συνεργασία ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια αλλά να δημιουργήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ένα ισχυρό τραπεζικό όμιλο με πανελλαδική εμβέλεια. 

Ο Σάλλας που έχει αποδείξει τις ικανότητες του στην συγκέντρωση τραπεζών και στην δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με στόχο την δυναμικότερη παρέμβαση στην οικονομία είναι προφανές ότι δεν θα μείνει μόνο στο 21,5% της Παγκρήτιας. 

Π.χ. μια συγχώνευση και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών ή άλλων μικρών τραπεζών στην Ελλάδα που έχουν εξυγιανθεί θα μπορούσε σε 2-3 χρόνια να δημιουργηθεί ο πέμπτος πόλος στο ελληνικό banking. 

Σε βάθος εύλογου χρόνου στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες και ο πέμπτος πόλος ένα νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει από οργανική ανάπτυξη, εξαγορές, μεγάλη αύξηση καταθέσεων, ενδυνάμωση από οικονομικούς παράγοντες της χώρας που έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Μιχάλη Σάλλα. 

Η Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα εμφανίζει 1,6 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων ωστόσο τα 1,038 δισεκ. είναι NPEs ή 63,35%.

Τα NPLs φθάνουν στα 693 εκατ ευρώ. 

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι από τα 92,6 εκατ ευρώ κεφάλαια τα 56,13 εκατ είναι αναβαλλόμενη φορολογία και 46,29 εκατ αναβαλλόμενη απαίτηση. 

Πέραν από το κεφαλαιακό ζήτημα που η Παγκρήτια πρέπει να διευθετήσει, υπάρχει και ένα περισσότερο διαχειριζόμενο πρόβλημα της ρευστότητας. 

Οι καταθέσεις στα 982 εκατ αλλά η εξάρτηση από το ευρωσύστημα στα 133 εκατ ευρώ. 

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Παγκρήτια τράπεζα μπορεί να μην είναι αμελητέα ποσότητα αλλά σίγουρα θέλει πολύ δουλειά για την εξυγίανση της. 

Το ερώτημα παραμένει τι είδε ο Μιχάλης Σάλλας και αποφάσισε να επενδύσει 13-15 εκατ ευρώ στην Παγκρήτια; 

Ο Μιχάλης Σάλλας χρειαζόταν ένα όχημα στο οποίο δεν θα χρειαζόταν να βάλλει πολλά κεφάλαια, να αποκτήσει ρόλο και ταυτόχρονα να υλοποιήσει ένα ευρύτερο σχεδιασμό. 

Η Παγκρήτια έχει προβλήματα αλλά στην Κρήτη είναι ισχυρή έχει 47 καταστήματα και κατέχει το 13% των καταθέσεων της Κρήτης και στο Ηράκλειο το μερίδιο αγοράς σε καταθέσεις ξεπερνάει το 20%. 

Στην Κρήτη όμως είναι πολύ ισχυρή και η τράπεζα Πειραιώς. 

Θα θεωρήσουμε φυσική εξέλιξη κάποιοι πελάτες της Πειραιώς να μετακομίσουν στην Παγκρήτια τράπεζα. 

Άρα ο πρώτος στόχος είναι τοπικός να καταστεί η Παγκρήτια πιο ισχυρή στην Κρήτη. 

Ταυτόχρονα η τράπεζα αρχίζει να εμφανίζει κέρδη 7,6 εκατ στο 9μηνο του 2016 και μαζί με την αξιοποίηση των 1,038 δισεκ. NPEs θα αποκομίσει καλές αποδόσεις… 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Lyktos Participation

Εγκρίθηκε η ειδική συμμετοχή της Lyktos Participations στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με 21,49%

To πράσινο φως στην είσοδο της Lyktos Participations ως Στρατηγικού Επενδυτή, στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας έδωσαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές: H Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του SSM.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Lyktos κ. Μιχάλης Σάλλας: «Η συμμετοχή μας στην Παγκρήτια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην Οικονομία της Κρήτης, στη δυναμική των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας συνολικότερα. 

Άμεσος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη Διοίκηση της Τράπεζας στην εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προάσπιση των συμφερόντων των 84.000 μεριδιούχων-μετόχων μας και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».

www.bankingnews.gr