Παρελθόν από την Attica Bank το ΤΜΕΔΕ, καθώς η διοίκηση του οποίου αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αυτή η εξέλιξη ανατρέπει τη συμφωνία των μετόχων της 6ης Απριλίου βάσει της οποίας το ΤΜΕΔΕ θα συνεισέφερε στην ΑΜΚ έως 40 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μετοχική σχέση με την τράπεζα. Πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο το μερίδιο του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ να καλύψουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η αποχώρηση αποδίδεται σε διαφωνία με τους υποψήφιους νέους μετόχους και συγκεκριμένα τη Thrivest Holding, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κατ’ αρχάς συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες, η Thrivest Holding επρόκειτο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ ύψους 473,3 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας 64 εκατ. ευρώ, αλλά η σχετική συμφωνία δεν είχε ακόμη υπογραφεί, καθώς αποτελούσε αντικείμενο συνεννοήσεων έως ότου πάρει τη μορφή νομικού κειμένου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά του ΤΜΕΔΕ ήταν σε συζητήσεις με τους υποψήφιους νέους μετόχους προκειμένου να καταλήξει στους όρους, αλλά και στην τελική κατανομή του ποσοστού που θα αποκτούσε η Thrivest Holding. Το ποσοστό αυτό θα προέρχονταν από τη μερική παραίτηση του ΤΜΕΔΕ από τα δικαιώματα που διατηρεί στην Attica Bank και τα οποία μετά την αποχώρηση του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington αντιπροσώπευαν το 20,11% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το ΤΜΕΔΕ «φιλοδοξούσε» να διατηρήσει –μετά την ΑΜΚ– ποσοστό έως 10% περίπου στην τράπεζα, αφήνοντας «χώρο» στην είσοδο της Thrivest, η οποία θα αποκτούσε σε αυτή τη φάση περί το 11% της Attica, με την προοπτική το ποσοστό αυτό να γίνει πλειοψηφικό.

Μετά την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, που τερματίζει –βάσει όλων των ενδείξεων– τη μακροχρόνια σχέση του ΤΜΕΔΕ με την Attica Bank, αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει πίσω του το Ταμείο των Μηχανικών ενόψει της ΑΜΚ που είναι προ των πυλών. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η λύση που αναζητείται εμπλέκει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς– οι οποίες εξετάζουν να καλύψουν τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, συνεισφέροντας δηλαδή περί τα 40 εκατ. ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα. 

thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή, Ευγενία Τζώρτζη)