Δέκα χρόνια δίπλα στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας συμπλήρωσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, από την πρώτη παρουσία της το 2009, παρέχοντάς ποιοτική εξυπηρέτηση και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξή τους, ακόμη και σε καιρούς κρίσης.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, η διοίκηση και τα στελέχη της τράπεζας θέλησαν να επανασυστηθούν στους επιχειρηματίες της Μαγνησίας, προχωρώντας σε έναν απολογισμό αλλά και στην ανάλυση του οράματος για την ανάπτυξη της τράπεζας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Αμοιρόγλου» του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

«Δέκα χρόνια μετά από την πρώτη μας παρουσία στον Βόλο, είμαστε εδώ για να επανασυστήσουμε την τράπεζα Θεσσαλίας και να παρουσιάσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υπάρχουν στη φαρέτρα μας και τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών των εργαλείων είναι και οι μικροχρηματοδοτήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και εν γένει τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας, για να στηρίξουμε κάθε δικό τους πλάνο για να παρουσιάσουν την επιχείρησή τους αναβαθμισμένη και με νέες δυνατότητες» δήλωσε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Τάσος Λάππας.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος μικροχρηματοδοτήσεων (EASI) που τρέχει από την 1η Οκτωβρίου η τράπεζα στη Θεσσαλία ο κ. Λάππας δήλωσε πως είναι σημαντικά καθώς «έχουμε κατακτήσει το 10% του στόχου ο οποίος είναι να διατεθούν 7,5 εκ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια με βάση τη σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι το εργαλείο είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τις επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα έχουν εκταμιευθεί 500 χιλ. ευρώ από τις 790 χιλ. ευρώ χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκ. ευρώ και 9 εργαζόμενους, δηλαδή στο 90% των επιχειρήσεων της Μαγνησίας, όπως ανέφερε ο κ. Λάππας και παρέχει κεφάλαια έως 25.000 ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, για την επένδυση σε πάγια ή προμήθεια πρώτων υλών, μεταξύ άλλων.

Εξίσου σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως τονίστηκε, είναι και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) είναι προϊόν συνεπένδυσης του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών, παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκό επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια ο κ. Λάππας τόνισε πως η συνεταιριστική τράπεζα θεσσαλίας έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορεί να μεγαλώνει, ενώ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και στην έκδοση ομολόγων που θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με κεφάλαια η τράπεζα και να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Για την πορεία ανάπτυξης της τράπεζας μίλησε και το εκτελεστικό μέλος και διευθυντής πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Θεσσαλίας Δημήτρης Γάτος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, τόνισε πως οι επιχειρηματίες βρίσκονται κοντά στην τράπεζα, ενώ ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Καραλής εξήρε τις προσπάθειες της τράπεζας για την βοήθεια που παρείχε σε καιρούς κρίσης στις ΜμΕ της Μαγνησίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν το μέλος της διοίκησης της συνεταιριστικής τράπεζας Θεσσαλίας Ευάγγελος Ταμπακιώτης, τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος και πλήθος επιχειρηματιών.

magnesianews.gr