Έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στην Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τα της σύστασης της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το επόμενο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό σειρά επαφών με στόχο την προσέλκυση χρηματοδότησης, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με τη New Development Bank στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας, η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρόκειται να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο ως δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χάριν του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Κύριος επιχειρησιακός στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι πρωτίστως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα η χρηματοδοτική και συμβουλευτική στήριξη της υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών. Παράλληλα η χάραξη και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής της Τράπεζας θα συνδέεται με την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» της χώρας.

Κυβερνητικοί παράγοντες δίνοντας το περίγραμμα της Τράπεζας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί το υπάρχον τραπεζικό σύστημα, αλλά θα καλύψει επιχειρηματικούς κλάδους που οι συστημικές τράπεζες μέχρι σήμερα δεν χρηματοδοτούν όπως π.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, θα αποτελέσει έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό-ομπρέλα που θα περικλείει ως θυγατρικές της το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και το Enterprise Greece, αλλά και ένα επιχειρησιακό βραχίονα για την ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών της χώρας. Ωστόσο θα υπάρχει η διεύρυνση και με την ένταξη ή και ίδρυση αλλων χρηματοδοτικών φορέων. Αναφορικά με τη χρηματοδότησή της, αυτή κυρίως θα γίνει μέσα από τη συμμετοχή αναπτυξιακών τραπεζών άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενισχύσει τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με νέα κεφάλαια, ενώ θα αποτελέσει καταλύτη και για την αποκατάσταση του ελεύθερου ανταγωνισμού μέσω νέων συνεργασιών με συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες. Στόχος είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να είναι έτοιμη έως τα μέσα του 2018.

Δήμητρα Σκούφου (insider.gr)