Την επάνοδό του στις τραπεζικές εργασίες, αυτή τη φορά μέσω Ρουμανίας, είναι πιθανόν να διενεργήσει ο όμιλος Βαρδινογιάννη καθώς συμμετέχει σε σχήμα, το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις την εξαγορά της Marfin Bank Romania (MBR). 

Η ρουμανική τράπεζα παρέμεινε, όταν διασπάστηκε η Marfin Popular Bank (Λαική), στην μητρική που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, όπως και οι υπόλοιπες θυγατρικές σε Σερβία, Ουκρανία, Μάλτα και Ρωσία.

Ο εκκαθαριστής της Λαϊκής μετά τον άκαρπο διαγωνισμό της διετίας 2015-16, ξεκίνησε νέα διαδικασία πώλησης του 99,54% της MBR στις 8 Μαρτίου του 2017. Στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών το παρόν έδωσαν έξι τράπεζες και επενδυτικά σχήματα μεταξύ των οποίων η κοινοπραξία Duet Private Equity Ltd – Barniveld Enterprises Ltd, η τσεχική Expobank του Ρώσου επιχειρηματία Igor Kim και η Argo Capital Management που ιδρύθηκε από τον κ. Ριαλά.

Μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών τα ρουμανικά μέσα αναφέρουν ως φαβορί για την απόκτηση της Marfin Bank Romania την κοινοπραξία Duet-Βαρδινογιάννη στην οποία σύμφωνα με τα ίδια έχει μπει και η Argo Capital Management καθώς και την τσεχική Expobank η οποία πλειοδότησε πρόσφατα στο διαγωνισμό πώλησης από την υπό εκκαθάριση Λαϊκή της σερβικής θυγατρικής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά των Duet – Βαρδινογιάννη έχει προβάδισμα και αν δεν υπάρξει άρδην αλλαγή των δεδομένων θα αποκτήσει το 99,54% της MBR.

Με βάση το teaser, που είχε δώσει στους επενδυτές για τον προηγούμενο διαγωνισμό η IBG (σ.σ λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης και στον εν εξελίξει διαγωνισμό), η MΒR διέθετε τον Αύγουστο του 2015 συνολικά assets 456 εκατ. ευρώ, μικτά δάνεια 308,8 εκατ. ευρώ και καθαρά 250 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις στο τέλος Αυγούστου του 2015 ανερχόταν σε 271 εκατ. ευρώ ενώ το book value της τράπεζας ανερχόταν στα 22,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ούτε στην ιστοσελίδα της προς πώληση τράπεζας, ούτε σε αυτή της υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκής.

Τα μόνα επικαιροποιημένα στοιχεία αφορούν στο δίκτυο καταστημάτων (33 καταστήματα σε όλη τη Ρουμανία), ενώ από δημοσιεύματα ρουμανικών μέσων προκύπτει ότι η MBR αποτελεί την 22η τράπεζα με βάση το ενεργητικό της. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μικρή τράπεζα (σ.σ μερίδιο αγοράς 0,6% στο τέλος του 2015), με έμφαση στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων (σ.σ κυρίως μικρομεσαίων), ενώ διαθέτει θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ο σχεδιασμός της κοινοπραξίας Βαρδινογιάννη- Duet σε περίπτωση απόκτησης της Marfin Bank Romania δεν έχει γίνει γνωστός. H Duet με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 4 δισ. δολαρίων είχε ενδιαφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την απόκτηση της Credicom από την Credit Agricole καθώς και για την ανάληψη διαχείρισης χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων της Τράπεζας Αττικής, δουλειές που τελικά δεν προχώρησαν.

Σημειώνεται ότι η υπό εκκαθάριση Λαϊκή έτρεξε στα τέλη του 2015 διαγωνισμό πώλησης για την Marfin Bank Romania με μια Λιβανέζικη τράπεζα να καταθέτει δεσμευτική προσφορά που κρίθηκε ως προτιμητέα. Εξαιτίας, όμως, της καθυστέρησης αρχικά στην έγκριση από την κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας και εν συνεχεία από την Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Χρήστος Κίτσιος (euro2day.gr)