Με πέντε υποκαταστήματα, τα τρία εκ των οποίων μέσα στην πόλη και από ένα στην Ελασσόνα και τα Φάρσαλα, μένει πλέον η Eurobank στον νομό Λάρισας καθώς με διαδικασίες «fast track» έβαλε ένα ακόμα «λουκέτο» σε κατάστημά της. Από την περασμένη Παρασκευή ανέστειλε τις εργασίες του το κατάστημα στη συνοικία της Νεάπολης. Μια κίνηση ενταγμένη στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του τραπεζικού κλάδου που οδηγεί νομοτελειακά σε συρρίκνωση τα δίκτυα και τους απασχολούμενους. Οι επτά υπάλληλοι του καταστήματος είχαν να επιλέξουν ή την έξοδο ή απόσπαση σε υποκαταστήματα των Αθηνών και των Κυκλάδων.

Επί της ουσίας η Eurobank, μένει στη Λάρισα με τρία καταστήματα, επί της Ηρ. Πολυτεχνείου, επί της Ηλιοδώρου στην Τρίγωνη Πλατεία και του κεντρικού επί της Μ. Αλεξάνδρου. Θυμίζουμε πως στις αρχές του χρόνου η Τράπεζα είχε κλείσει και το υποκατάστημά της στη Γιάννουλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σειρά θα πάρει και αυτό στην Τρίγωνη Πλατεία. Πάντως τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών περιλαμβάνουν το κλείσιμο στο 1/3 των καταστημάτων των τραπεζών, μείωση του προσωπικού κατά το 1/5 και επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Η όλη διαδικασία εξελίσσεται υπό τις οδηγίες, αλλά και τη συνεχή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει ζητήσει από τους συστημικούς ομίλους την κατάρτιση νέων επιχειρησιακών πλάνων. Τα business plan των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπουν ότι τόσο στη Θεσσαλία όσο και πανελλαδικά, κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 καταστήματα! Αξιοσημείωτο ότι όταν πριν από 10 χρόνια μόνο στον ν. Λάρισας υπήρχαν 57 τραπεζικά καταστήματα. Σήμερα έχουν μείνει περίπου 24, λιγότερα από τα μισά δηλαδή…

Γιώργος Νούλης  Ελευθερία