Ειδική ενημερωτική εκδήλωση με προσκεκλημένους εκπροσώπους της θεσσαλικής επιχειρηματικής κοινότητας, πραγματοποίησε την Πέμπτη στη Λάρισα διοικητικό κλιμάκιο της Eurobank με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Επιχειρηματίες και πελάτες της τράπεζας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τα στελέχη της Eurobank για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου.

Το κλιμάκιο της Eurobank στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι Σταύρος Ιωάννου, και Θεόδωρος Καλαντώνης, οι Γενικοί Διευθυντές Ιάκωβος Γιαννακλής, Αθηνά Δεσύπρη και άλλα ανώτατα στελέχη της Διοίκησης, θα βρίσκεται και άλλες πόλεις της Θεσσαλίας και θα έχει επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πελάτες, στελέχη και εργαζόμενους της Eurobank  και στους τέσσερις νομούς.  Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Διοίκηση της Eurobank είχε συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό

Στην ομιλία του ο κ. Φωκίων Καραβίας, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Έχω επανειλημμένα δεσμευθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε εμάς ένα γερό επιχειρηματικό σχέδιο, βασισμένο σε μια καλή ιδέα, σε ρεαλιστικό businessplan, με καλές προοπτικές και να μην βρούμε ένα τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Έχουμε σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών και για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του μέλλοντος.Η δέσμη αυτή, καλύπτει κατ’αρχάς τις πιο βασικές τραπεζικές ανάγκες, με την Κάρτα Αγρότη και τον προνομιακό λογαριασμό αγροτών, στον οποίο μπορούν να πιστώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Περιλαμβάνει ακόμα τη δημιουργία Αγροτικών Κέντρων που θα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξη στο Πρόγραμμα του Αγρότη και τη συμμετοχή σε όλα τα επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα για νέους αγρότες με προνομιακούς όρους».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που αφορούν στην Οικονομία και στη Β΄ αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, σημείωσε:

«Κανείς δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάθε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της χώρας και της οικονομίας. Αδικούμε τον εαυτό μας και τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, εάν σταματήσουμε τώρα. Για να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, πέρα από το κλείσιμο ενός ακόμη κύκλου αναταράξεων γύρω από την αξιολόγηση, υπάρχουν δύο ακόμη σοβαρές προϋποθέσεις.

Πρώτον, ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής σε πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ο περιορισμός του φορολογικού βάρους, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το 2017 με επιταχυνόμενους ρυθμούς αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Δεύτερον, το τραπεζικό σύστημα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να διαχειριστεί την κληρονομιά της κρίσης, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Στην ίδια εκδήλωση, οι προσκεκλημένοι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank Πλάτωνα Μονοκρούσο στην παρουσίαση μελέτης με τίτλο «Διεθνής Οικονομία και Ελλάδα: Προκλήσεις, Προοπτικές και Ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο των επισκέψεων της Διοίκησης, στα καταστήματά της δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη του δικτύου να ενημερωθούν και να συζητήσουν από κοντά με τα μέλη της Διοίκησης σχετικά με τη στρατηγική του Ομίλου για θέματα που απασχολούν τόσο την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα της πελατείας τους, όσο και ευρύτερα θέματα της οικονομίας και της τραπεζικής αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και τo κλιμάκιο της Διοίκησης της Eurobank διαβεβαίωσαν τους πελάτες ότι στόχος είναι η μέγιστη συμβολή και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλευρό της κοινωνίας, των πελατών με σεβασμό στις ανάγκες τους και λύσεις στα προβλήματά τους καθώς και των εργαζομένων που αποτελούν το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα του Ομίλου.

Η ομιλία Καραβία

Ολόκληρη η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας έχει ως εξής:

Θα ήθελα πριν από όλα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση αλλά κυρίως για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, επιλέγοντας να συνεργαστείτε με τη Eurobank. Η συνεργασία μαζί σας αποτελεί για εμάς τιμή και ευθύνη και, σε τελική ανάλυση, είναι ο λόγος ύπαρξης της Τράπεζάς μας. Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο για εμάς από τις σχέσεις που έχουμε διαμορφώσει μαζί σας, η προοπτική μας στο μέλλον είναι άρρηκτα δεμένη με τη συνέχιση και διεύρυνση αυτής της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

H χώρα μας έχει περάσει επτά δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε το μέγιστο μέρος της διαδρομής για την έξοδο από την κρίση, ιδιαίτερα στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πιστεύουμε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με τρόπο που θα ανοίγει το δρόμο για σταθεροποίηση της οικονομίας, σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κανείς δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάθε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της χώρας και της οικονομίας. Αδικούμε τον εαυτό μας και τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, εάν σταματήσουμε τώρα.

Για να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, πέρα από το κλείσιμο ενός ακόμη κύκλου αναταράξεων γύρω από την αξιολόγηση, υπάρχουν δύο ακόμη σοβαρές προϋποθέσεις.

Πρώτον, ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής σε πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ο περιορισμός του φορολογικού βάρους, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το 2017 με επιταχυνόμενους ρυθμούς αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Δεύτερον, το τραπεζικό σύστημα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να διαχειριστεί την κληρονομιά της κρίσης, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι ο λόγος ύπαρξης των τραπεζών. Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν δύσκολες επί πολλά χρόνια. Ωστόσο, αν και συχνά λέγεται, δεν είναι ακριβές πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Για τις καλές επιχειρήσεις υπάρχει χρηματοδότηση, ενδεχομένως σε υψηλότερο κόστος από ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά χρηματοδότηση υπάρχει.

Για λογαριασμό της Eurobank έχω επανειλημμένα δεσμευθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει σε εμάς ένα γερό επιχειρηματικό σχέδιο, βασισμένο σε μια καλή ιδέα, σε ρεαλιστικό business plan, με καλές προοπτικές και να μην βρούμε ένα τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε. Αυτό δεν είναι λόγια, αλλά αποδεικνύεται με αριθμούς. Για παράδειγμα, μόνο στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων, προχωρήσαμε πέρυσι σε νέες εκταμιεύσεις άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ – διευκρινίζω ότι αφορούν νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδοτήσεις. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά των χρηματοδοτήσεων προς χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην περιοχή σας.

Στα σχέδια της Eurobank η Θεσσαλία έχει μια ειδική, ξεχωριστή θέση. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω πιο αναλυτικά. Η περιοχή σας φιλοξενεί παραδοσιακές δραστηριότητες τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή τομέα. Η Τράπεζά μας έχει επανειλημμένα και από πολύ νωρίς, υποστηρίξει ότι το νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα περνάει μέσα από την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης μπορεί να προχωρήσει στους τομείς εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί. Στη Θεσσαλία έχουμε παραδοσιακούς πελάτες από το χώρο της βιομηχανίας, με τους οποίους αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας, σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα εκείνους που συνδέονται με τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής, όπως τα εκκοκκιστήρια βάμβακος, η βιομηχανική γαλακτοκομία ή η επεξεργασία και τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.Πρόκειται για κλάδους που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2016, για το οποίο έχουμε στοιχεία, ο κλάδος των τροφίμων καθώς και εκείνος των ποτών και προϊόντων καπνού επέδειξαν τη μεγαλύτερη άνοδο των εξαγωγικών τους επιδόσεων, της τάξης του 11% σε ετήσια βάση, την ώρα μάλιστα που η συνολική εικόνα της εξαγωγικής δραστηριότητας δεν ήταν εξίσου θετική.

Αλλά και στον ίδιον τον πρωτογενή τομέα συντελείται ένας μετασχηματισμός. Ο αγροτικός τομέας μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στα χρόνια της κρίσης παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα καθώς το μερίδιό του επί της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε από το 2,8% το 2009 στο 3,7% το 2015. Ωστόσο, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων, η εξέλιξη του ελληνικού αγροτικού κλάδου απαιτεί τη μετάβαση από τον παραδοσιακό αγρότη στον επιχειρηματία αγρότη.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι τραπεζικές ανάγκες του αγρότη θα είναι διαφορετικές, αναβαθμισμένες και πολυσχιδείς. Η Eurobank, τράπεζα της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία, την εμπειρία τα στελέχη και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό για να πρωταγωνιστήσει στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Έχουμε σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του μέλλοντος. Η δέσμη αυτή καλύπτει κατ’αρχάς τις πιο βασικές τραπεζικές ανάγκες, με την Κάρτα Αγρότη και τον προνομιακό λογαριασμό αγροτών, στον οποίο μπορούν να πιστώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις. Με την Κάρτα Αγρότη παρέχουμε στους  γεωργούς και κτηνοτρόφους την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων συναλλακτικών αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση και τις ανάγκες καλλιέργειας ή/και εκτροφής του ζωικού τους κεφαλαίου καθώς θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα, προεξοφλώντας μέρος της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούνται να λάβουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.  Δεσμεύομαι ότι η Eurobankθα παρέχει την Κάρτα του Αγρότη με τους πιο ελκυστικούς όρους στην αγορά.

Περαιτέρω, ήδη φέτος υπολογίζουμε ότι ένα στα δύο καινούργια τρακτέρ στην Ελλάδα θα αγοραστούν με δάνειο από την Τράπεζά μας, χάρη στη συνεργασία μας με τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου.

Αλλά η πραγματική καινοτομία, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει προνόμιο για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας και ξεκινά από τη Θεσσαλία είναι η δημιουργία Αγροτικών Κέντρων. Δεν είναι έκπληξη ότι το πρώτο κέντρο θα βρίσκεται στη Λάρισα, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του λίγο μετά το Πάσχα και θα παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω των Επαγγελματικών Συμβούλων. Αναφέρω ενδεικτικά ότι σε συνεργασία με εξειδικευμένη και διακεκριμένη στο χώρο της εταιρεία συμβούλων θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και για τη συμμετοχή σε όλα τα επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες υπάρχουν προγράμματα με προνομιακούς όρους που μπορούν να στηρίξουν την προσπάθειά τους να μην εγκαταλείψουν τη γη και να αξιοποιήσουν το μόχθο τους για να μεγιστοποιήσουν το οικονομικό όφελος.

Για όλα αυτά, για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας που συνδέεται με την επεξεργασία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,χρειάζεταιη συνδρομή τουτραπεζικού τομέα, με ικανοποιητικούς όρους. Είμαστε η Τράπεζα που έχει αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες συνεργασιών με κορυφαίους διεθνείς εταίρους, όπως η EIB, το EIF, η EBRD, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο Juncker κ.ά. ώστε να διασφαλίσουμε όχι απλώς ρευστότητα, αλλά χρηματοδότηση με εύλογο κόστος για τους πελάτες μας. Αυτή τη μοναδική συσσωρευμένη εμπειρία είμαστε τώρα σε θέση να παράσχουμε τόσο στον αγροτικό κόσμο της χώρας όσο και στους σχετικές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Αλλά, αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους ρεαλισμού, στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν μόνον τα σχέδια και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων. Υπάρχουν και οι δυσκολίες και η δυσπραγία και η αδυναμία. Υπάρχει η αντίληψη ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει καθυστερήσει. Ισως να υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτή την παρατήρηση και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Ωστόσο, μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν. Στη Eurobank καλούμε όλους τους πελάτες μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξυπηρέτησης του δανείου τους να μας μιλήσουν. Δεσμευόμαστε ότι μαζί θα βρούμε τη λύση.

Στα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και το 2017 μπορεί να είναι ένα έτος μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό τομέα, τις οποίες έχουμε ήδη δει σε ορισμένους κλάδους. Ενθαρρύνουμε την είσοδο νέων επενδυτών, απομακρύνουμε υφιστάμενους μετόχους όταν δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων τους, χρηματοδοτούμε συγχωνεύσεις ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες και πιο υγιείς επιχειρήσεις. Υπάρχουν παραδείγματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας – στη λιανική, στα τρόφιμα, στη βιομηχανία, στον τουρισμό – που έχουμε κινηθεί με στόχο να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας. Αυτή η εκτεταμένη αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Αγαπητοί μας προσκλεκλημένοι,

Ακούτε συχνά το κεντρικό μήνυμα της Eurobank: προτεραιότητα σε εσένα. Προτεραιότητα στον καθένα από εσάς. Νομίζω ότι το αποδεικνύνουμε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για την αναγνώριση που εισπράττουμε. Δεν είναι μόνον η γενική εικόνα της Eurobank στην κοινωνία, που όλες οι έρευνες τις οποίες διεξάγουμε δείχνουν σε διαρκή βελτίωση. Είναι κατεξοχήν η εμπειρία της καθημερινής επαφής μαζί σας και τα δικά σας σχόλια που μας γεμίζουν με ικανοποίηση και υποχρέωση να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες προσδοκίες σας.

Θα ήθελα, λοιπόν, αφού σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας εδώ απόψε, να σας καλέσω για οτιδήποτε χρειάζεστε, είτε για την αντιμετώπιση μιας δυσκολίας, είτε για την ολοκλήρωση και υλοποίηση ενός σχεδίου, μιας επιχειρηματικής ιδέας, να απευθυνθείτε πρώτα στα στελέχη της Eurobank. Να είστε βέβαιοι πως θα βρείτε ανθρώπους με γνώση, τεχνική επάρκεια, κατανόηση και διάθεση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να στηρίξουν τις προσπάθειες, τις βλέψεις, τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα και τους ξέρετε γιατί συνεργάζεστε τακτικά μαζί τους και ξέρετε πως δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξυπηρετήσουν τον καθένα από εσάς ξεχωριστά με βάση τις δικές τουανάγκες. Εγώ θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το μόχθο τους, για την πίστη τους στην Τράπεζα και για την καθοριστική συμβολή τους σε αυτό που αποτελεί μέτρο της επιτυχίας μας και που είναι η κατάκτηση και διατήρηση της δικής σας εμπιστοσύνης.