Ενδιαφέρουσα η ιστορική καταγραφή για δύο τραπεζικά ιδρύματα, άγνωστα στο σημερινό ευρύ κοινό, που ιδρύθηκαν στη Θεσσαλία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Πρόκειται για δύο τοπικές τράπεζες, “προγόνους” κατά κάποιο τρόπο της σημερινής Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας η οποία ιδρύθηκε στα Τρίκαλα στη δεκαετία του 1990.

Ας δούμε συνοπτικά την ιστορία των δύο αυτών τραπεζικών ιδρυμάτων:

Η τράπεζα “Ηπειροθεσσαλίας”

Με την επέκταση του Ελληνικού κράτους και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου στην Ελληνική επικράτεια το 1881, παρουσιάσθηκε η ανάγκη της οικονομικής ανάπτυξης των «Νέων Χωρών», όπως τότε ονομάζονταν τα εδάφη που πρόσφατα είχαν ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος. Την ανάγκη αυτή ήρθε να καλύψει η ίδρυση της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας το 1882.

Τα απαραίτητα κεφάλαια για την ίδρυσή της καταβλήθηκαν κυρίως από τον Κωνσταντινουπολίτη τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρό, ο οποίος ήταν και ο κύριος μέτοχος, την Εθνική Τράπεζα καθώς και από άλλους Έλληνες και Γάλλους επενδυτές.

Η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας όπως η Ιονική Τράπεζα και η Τράπεζα Κρήτης ήταν κι αυτή προνομιούχος. Το Ελληνικό κράτος δηλαδή της είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος στις «Νέες Χώρες».

Στεγάστηκε σε νεοκλασικό μέγαρο στον Βόλο, στο ισόγειο του οποίου ήταν οι αίθουσες συναλλαγών, ενώ ο πρώτος όροφος αποτελούσε κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Ίδρυσε υποκαταστήματα στην Άρτα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Αλμυρό και Αθήνα.

Δεν πρόλαβε να αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα επειδή κατά την διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 υπέστη σημαντικές καταστροφές με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της. Αυτό κλόνισε την αξιοπιστία της και κατέρρευσε.

Το 1899 και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Συγγρού, απορροφήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει να επεκτείνεται στις «Νέες Χώρες» ιδρύοντας υποκαταστήματα.

Η τράπεζα Θεσσαλίας

Στις 24 Οκτωβρίου 1921 με ενέργειες του Αλέξανδρου Θ. Χρυσοχοΐδη και του βιομήχανου Γεωργίου Στ. Παπαγεωργίου, ιδρύθηκε στον Βόλο η «Τράπεζα Θεσσαλίας» με κεφάλαιο 6.000.000 δρχ. 

Ο πρώτος είχε διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη και ήταν άριστος γνώστης του αντικειμένου. Μετά από την συνταξιοδότησή του, τόσο αυτός, όσο και ο Παπαγεωργίου κατόρθωσαν να προσελκύσουν πάνω από 100 μετόχους (κτηματίες, εμπόρους και βιομήχανους) οι οποίοι διέθεσαν τα κεφάλαιά τους για τη σύσταση της τράπεζας. 

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν ο κτηματίας Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο ιδιοκτήτης μεταλλείων Περικλής Αποστολίδης, οι έμποροι υφασμάτων αδελφοί Βοϊβόδα, οι έμποροι αποικιακών αδελφοί Δημητρίου, ο αλευροβιομήχανος Κωνσταντίνος Παππάς, οι βιομήχανοι αδελφοί Σταματόπουλοι, οι βιομήχανοι σιγαρέτων αδελφοί Καρακίτη και πολλοί άλλοι. 

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ ο Αλέξανδρος Χρυσοχοΐδης ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του τραπεζικού ιδρύματος. 

Το 1923 η τράπεζα ίδρυσε κατάστημα στην Αθήνα (οδός Σταδίου 45) ενώ λίγο αργότερα στη Λάρισα (μέγαρο Κατσαούνη). Ως διευθυντές τοποθετήθηκαν οι Δημήτριος Νάσλας και Νικόλαος Φίλιος αντίστοιχα.

Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος Στυλιανός Παπαγεωργίου (φωτογραφία) ήταν από τους ισχυρότερους Έλληνες επιχειρηματίες της εποχής. Βιομήχανος, κτηματίας, αντιπρόσωπος μεγάλων ασφαλιστικών οίκων αλλά και ιδιοκτήτης εμπορικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα κατείχε κυρίως σε Βόλο και Λάρισα. Ήταν γιος ιερέα και γεννήθηκε το 1848 στο Κατηχώρι του Πηλίου. Το 1878, σε ηλικία 30 ετών, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λάρισα όπου ίδρυσε το πρώτο ατμοκίνητο σαπωνοποιείο της πόλης.

Z.H. Thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου)