Η Πειραιώς γίνεται η πρώτη τράπεζα που σπάει το "ταμπού" τον απολύσεων, καθώς προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης 24 εργαζομένων στο τμήμα των "κόκκινων" δανείων (RBU), που από τις αρχές Οκτωβρίου δεν υφίσταται, καθώς η διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου πέρασε στην νέα εταιρεία, στην Intrum Hellas. 

"Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησης τους", αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης της τράπεζας προς τους εργαζόμενους. 

H OTOE έμαθε απ’ ευθείας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας την καταγγελία των συμβάσεων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία ο κ. Χρ. Μεγάλου "ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους (σ.σ άλλοι 150)." 

Πως απαντά η ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ, ζητά άμεση ανάκληση των απολύσεων και ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων τους οποίους αυτή αφορά, "αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις." Ωστόσο, "με δεδομένη την άρνηση του Διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει - και δεν υπάρχει - πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης", τονίζει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση της, ενώ το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων είναι ανοιχτό. "Αντί η Τράπεζα να τιμήσει την υπογραφή της και να αναζητήσει βιώσιμες και εφικτές λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας (Πειραιώς – ΟΤΟΕ), επιλέγει τη λύση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και με ολόκληρο τον κλάδο. Λύση την οποία μεθόδευε εδώ και καιρό, απευθύνοντας προσχηματικές «προτάσεις-ερωτήματα αξιοποίησης» στους εργαζόμενους, που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum."

 Η ομάδα των 24

Οι 24 υπάλληλοι της Πειραιώς των οποίων η συλλογική σύμβαση καταγγέλθηκε, ανήκει στην "ομάδα" εκείνων που αρνήθηκαν να μετακινηθούν, όπως προέβλεπε η συμφωνία με την ΟΤΟΕ στην νέα εταιρεία. 

Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία (ΟΤΟΕ – Πειραιώς): "Οι εργαζόμενοι, που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία, θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού." Ετσι, στους 300 και εργαζόμενους, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα και "βγήκαν" σε υποχρεωτική άδεια, προτάθηκε η μετακίνηση τους σε καταστήματα του δικτύου – στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ή σε θυγατρική της τράπεζας στην Αττική (εισπρακτική) ή αποχώρηση από την τράπεζα, μέσω ειδικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου. 

Η εσωτερική ανακοίνωση της διοίκησης 

Στην εσωτερική ανακοίνωση, που εστάλη στους εργαζόμενους της Πειραιώς, η διοίκηση αναφέρει: "Οι περισσότεροι έκριναν θετικά τις προτάσεις και εργάζονται στην νέα εταιρεία ήδη από 16/09/19. Μια, όμως, ομάδα εργαζομένων, παρά τις παραπάνω εναλλακτικές επιλογές, απέρριψε κάθε πρόταση (…). Η Τράπεζα, μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΟΤΟΕ, όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 02/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU, εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας προηγήθηκε σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας." 

Τέλος σημειώνεται ότι ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε και το θεσσαλικό παράρτημα της ΟΤΟΕ στη Λάρισα.

Άρτεμις Σπηλιώτη BnB