H Alpha Bank διαθέτει στην αγορά την "Κάρτα του Αγρότη", κατόπιν υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων. Η "Κάρτα του Αγρότη" αποτελεί ένα σύγχρονο τραπεζικό προϊόν, με το οποίο Έλληνες αγρότες - δικαιούχοι της Βασικής Ενισχύσεως, αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και απλές διαδικασίες, για την κάλυψη βασικών δαπανών που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

Η κάρτα είναι ειδικά σχεδιασμένη προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα, αλλά και να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, καθώς η χρήση της παρέχει τη δυνατότητα σημαντικών εκπτώσεων και άμεσης αξιοποιήσεως ευκαιριών που παρουσιάζονται στην αγορά. Η “Κάρτα του Αγρότη” είναι τεχνολογίας Chip & PIN Contactless και θα έχει λειτουργικότητα χρεωστικής εταιρικής κάρτας πανελλαδικής ισχύος, η οποία θα συνδέεται με πιστωτικό όριο στο λογαριασμό που θα δηλώνεται για την καταβολή της Βασικής Ενισχύσεως.

Η αίτηση για τη χορήγηση της κάρτας θα υποβάλλεται στην Alpha Bank από γεωργούς και κτηνοτρόφους - δικαιούχους της Βασικής Ενισχύσεως, μετά την υποβολή της Ενιαίας Αιτήσεως Ενισχύσεως και τον υπολογισμό της Βασικής Ενισχύσεως που δικαιούνται.

Με την "Κάρτα του Αγρότη" παρέχονται άμεσα οι εξής δυνατότητες:

  • Αγορά αγροεφοδίων και λοιπών ειδών που σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών τους αναγκών (σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κινήσεως ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), από επιχειρήσεις που διαθέτουν POS οποιασδήποτε τραπέζης.
  • Πληρωμή οφειλών έναντι του ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, εξόφληση δαπανών εκδόσεως και χρήσεως εργοσήμου, καθώς και αιτήσεως αγροτικών ενισχύσεων.
  • Ανάληψη έως ποσοστού 10% επί του εγκεκριμένου ορίου του Τραπεζικού Λογαριασμού. Το πιστωτικό όριο της κάρτας θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενισχύσεως που δικαιούται ο αγρότης και δεν θα ενσωματώνονται σε αυτό οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του προς την Τράπεζα. Μετά την εξόφληση, είναι δυνατή η ανανέωση του πιστωτικού ορίου έναντι της Βασικής Ενισχύσεως για το επόμενο έτος.