Μέσα σε κλίμα ασυνήθιστης έντασης και έντονου αντιπολιτευτικού λόγου, πρωτόγνωρου για τα ειωθότα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στα Τρίκαλα, η ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας η οποία, αξίζει να σημειωθεί, προσέλκυσε περισσότερο κοινό από εκείνο της περασμένης χρονιάς.

Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου, Δημήτρης Σιαφαρίκας και Σπύρος Μπαλατσός επέκριναν με σφοδρότητα την πολιτική του προέδρου της τράπεζας Τάσου Λάππα σε μια σειρά ζητημάτων όπως: η άντληση κεφαλαίων από καταθέτες για το ομόλογο χρηματοδότησης της τράπεζας, η ταυτόχρονη διατήρηση των ρόλων προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή, η διαδικασία προμήθειας του νέου μηχανογραφικού συστήματος της τράπεζας, τα δάνεια μελών του Δ.Σ. και το ύψος του μισθού του προέδρου, θέματα για τα οποία απάντησε αναλυτικά στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της τράπεζας.

Νωρίτερα ο κ. Λάππας ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης παρουσίασε την πορεία και τους στόχους του οργανισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η καθαρή  κερδοφορία της τράπεζας έφτασε το 2016 τις 510.000 ευρώ, o δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 11,3%, ενώ αυξήθηκαν τελευταία οι χορηγήσεις προς υγιείς επιχειρήσεις αλλά και οι καταθέσεις πελατών ιδιαίτερα κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αποκάλυψε ότι η τράπεζα στοχεύει στην μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% μέχρι το 2019, καθώς και ότι πρόκειται να αντληθούν κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέες χορηγήσεις. Ειδικότερα από την ΕΤΕΠ η τράπεζα αναμένει ποσό 15- 20 εκ. ευρώ τα οποία θα διοχετευτούν σε μικρά δάνεια ακόμα και σε Start Up.

Ο πρόεδρος της τράπεζας αποκάλεσε «ευτύχημα» το γεγονός ότι, τόσο στην Τράπεζα Θεσσαλίας όπως και στην Συνεταιριστική Καρδίτσας, δεν έχουν εισέλθει θεσμικοί επενδυτές όπως ήδη συμβαίνει αλλού και εκθείασε την κυβέρνηση λέγοντας ότι απέδειξε πως θέλει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες αλλά ακόμα η πολιτική της δεν έχει βρει τον κατάλληλο βηματισμό. 

Μετά τον κ. Λάππα ανέβηκε στο βήμα το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και διευθυντής πιστοδοτήσεων Δημήτρης Γάτος ο οποίος, πέρα από την περιγραφή της πορείας των μεγεθών,  αναφέρθηκε στην επιτυχή διαχείριση των Capital Controls και την  εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων- πελατών της τράπεζας που συναλλάσσονται με το εξωτερικό, καθώς και στην αλματώδη άνοδο πωλήσεων POS εκ μέρους της τράπεζας Θεσσαλίας μέσω των οποίων αντλούνται και νέοι πελάτες.

Ο Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου

Τον χορό των επικρίσεων κατά της διοίκησης άνοιξε το μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου οποίος κατηγόρησε τον κ. Λάπα για συγκεντρωτισμό όπως και τον αποκλεισμό του ιδίου και άλλων μελών από σοβαρές αρμοδιότητες του Δ.Σ. Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο για τον μηνιαίο μισθό των 5.500 ευρώ (η αρχική πρόταση του Δ.Σ. προέβλεπε 8.500) και τόνισε ότι η τράπεζα ανέλαβε μεγάλο κόστος καθώς υποχρεώθηκε να δώσει υψηλό επιτόκιο σε προθεσμιακούς καταθέτες της για να αντλήσει περίπου 2 εκ. ευρώ μέσω του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης από το από το οποίο χρηματοδοτήθηκε.

Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο για την ταυτόχρονη χρήση της ιδιότητας του προέδρου και του Εκτελεστικού μέλους, όπως και τον εκτελεστικό διευθυντή Δημήτρη Γάτο που είναι ταυτόχρονα και διευθυντής πιστοδοτήσεων.

Αναφερόμενος τέλος στο μηχανογραφικό σύστημα των 500.000 ευρώ ζήτησε περισσότερες προσφορές και «κλειστό» διαγωνισμό.

Ο Δημήτρης Σιαφαρίκας

Ακόμα πιο σκληρός ήταν στην τοποθέτησή του το μέλος του Συμβουλίου Δημήτρης Σιαφαρίκας ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Λάππα ότι προκάλεσε την τροποποίηση του καταστατικού για να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος και να ελέγχει την τράπεζα. Ανέφερε επίσης ότι δεν τηρούνται κανονικά τα πρακτικά στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και οι συνεδριάσεις γίνονται μόνο όταν βολεύουν τον πρόεδρο. Έκανε επίσης αναφορά στην επιβαρυντική αγωγή κατά της τράπεζας από ενδιαφερόμενο για τη θέση του Εκτελεστικού διευθυντή ο οποίος αποκλείστηκε από τις εκλογές. Τέλος σε ότι αφορά την πελατειακή του σχέση με την τράπεζα ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ενήμερος στις δανειακές του υποχρεώσεις εν αντιθέσει με άλλα μέλη του Δ.Σ.

Ο Σπύρος Μπαλατσός

Στο ίδιος μήκος κλίματος ήταν και η τοποθέτηση του παλαιού μέλους και ….παραδοσιακού αντιπολιτευόμενου Σπυρίδωνα Μπαλατσού ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε εξηγήσεις γιατί χάθηκαν τα 3 εκ. ευρώ από την κατάρρευση της πανελλήνιας Τράπεζας τα οποία είχε τοποθετήσει σε εκείνη η τράπεζα Θεσσαλίας ως μέτοχος. Έκανε ακόμα λόγο για "ρουσφέτια" και μη αξιοκρατικές προσλήψεις.

Δευτερολογία Λάππα

Ποτέ δεν έκρυψα τα πραγματικά μεγέθη από τους συνεταίρους της τράπεζας, ήταν η απάντηση του προέδρου Τάσου Λάππα στις επικρίσεις που ακούστηκαν.

Ο ίδιος είπε ότι ενημέρωσε εγκαίρως το Δ.Σ. για τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος πρόεδρος και ταυτόχρονα εκτελεστικό μέλος, κάτι που συμβαίνει ήδη, όπως είπε, στην Συνεταιριστική Έβρου και θα συμβεί και στην Χανίων. Ανέφερε μάλιστα ότι έθεσε το αίτημα προφορικά προς την τράπεζα της Ελλάδος η οποία δεν του το απέρριψε.

Σε ότι αφορά τον μισθό του υποστήριξε ότι εν τέλει "καθαρά" παίρνει 2.200 ευρώ καθώς μειώνεται η σύνταξή του και υφίσταται πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Όσο για την προμήθεια του μηχανογραφικού προγράμματος αναφέρθηκε στα συστήματα που χρησιμοποιούν άλλες συνεταιριστικές τράπεζες και χαρακτήρισε την επιλογή του αποτελεσματική και συμφέρουσα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της γενικής συνέλευσης αποφάσισαν με ψηφοφορία να μην επιτρέπεται πλέον η συμμετοχή μελών της τράπεζας στις εκλογές αν έχουν μη ενήμερα δάνεια άνω του ενός εκ. ευρώ ή δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία. 

Κώστας Τόλης