Εκτός των ειδικών κατηγοριών ενίσχυσης (άρθρο 12) του Αναπτυξιακού Νόμου κινδυνεύουν να μείνουν οι πιο …δραστήριες εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς προκειμένου να ενταχθούν θα πρέπει να έχουν αυξήσει το ποσοστό του κύκλου εργασιών τους που αφορά σε εξαγωγές κατά τουλάχιστον 10%, κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει «τιμωρία» για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εξάγουν πάνω από το 90% του τζίρου τους, εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς δεν πληρούν την προαναφερθείσα προϋπόθεση, με αποτέλεσμα τα επενδυτικά προς υπαγωγή σχέδια αυτών των επιχειρήσεων θα λαμβάνουν, a priori, χαμηλότερη βαθμολογία.

Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων – Βιομηχανιών, που απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος του φορέα, Αχιλλέας Νταβέλης κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση σε βάρος των εξαγωγικών επιχειρήσεων που έχουν έντονη δραστηριότητα, αναφορικά με την ένταξή τους στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, και ζητά τη βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής. 

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχιλλέας Νταβέλης αναφέρει ότι "με βάση τις σχετικές διατάξεις του νόμου, μια επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης του Άρθρου 12 του Ν.4399/16, θα πρέπει η εξαγωγική της δραστηριότητα (δηλαδή ο λόγος αξίας των εξαγωγών της προς τον κύκλο εργασιών της) να έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής, είτε σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, είτε σε ποσοστό 5% εφόσον οι εξαγωγές τους καταλαμβάνουν περισσότερο από το 70% του κύκλου εργασιών τους, το τρίτο έτος πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Στην πράξη σημαίνει ότι επιχειρήσεις με αυστηρά εξαγωγική κατεύθυνση (δηλαδή επιχειρήσεις που οι εξαγωγές τους αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών τους), δεν είναι εφικτό να αυξήσουν περισσότερο την εξαγωγική τους δραστηριότητα σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσοστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης του Άρθρου 12 και να είναι «καταδικασμένες»  το επενδυτικό τους σχέδιο να αξιολογηθεί χαμηλότερα".

Ο ΣΘΕΒ ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να βελτιώσει τις σχετικές διατάξεις γεγονός που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι η επιστολή έχει κοινοποιηθεί αρμόδια Υπουργεία και τα τμήματα αυτών, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς και τον ΣΕΒ.