Μπισκότα Βιολάντα μπορεί να βρει κανείς από την Γερμανία και τις Ηνωμένες πολιτείες μέχρι την μακρινή Ινδία και την ταλαίπωρη Παλαιστίνη.

Η επιχείρηση του Κώστα Τζιωρτζιώτη, που ξεκίνησε κάποτε στα Τρίκαλα από τον ταπεινό φούρνο του πεθερού του Μόδεστου Τσίνα σε μια πάροδο της οδού Καρδίτσης, παράγει σήμερα περί τους 130 κωδικούς προϊόντων, αρκετούς εκ των οποίων εξάγει σε περισσότερες από 21 χώρες μέσα από τα ράφια μεγάλων αλυσίδων όπως είναι η Tesco, η Delhaize, η ALDI, η ΜΕΤΡΟ και άλλοι.

Έντονα ανοδική είναι η παρουσία της τα τελευταία  χρόνια και στην Ελληνική αγορά των Cookies όπου αυξάνει εντυπωσιακά τους όγκους πωλήσεων, όχι μόνο στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αλλά και στην μικρή αγορά που την αποτελούν περίπτερα, μπακάλικα και ψιλικατζίδικα. Οι αριθμοί άλλωστε το επιβεβαιώνουν καθώς η Βιολάντα Α.Ε. με τα 7 εκ. ευρώ πωλήσεις το 2012, έκλεισε την οικονομική χρήση του 2016 στα 9,3 εκ. ευρώ (ΕBITDA 1,9 εκ. ευρώ), με πρόβλεψη της εταιρείας για 12,5 εκ. ευρώ τζίρο το 2017.

Η επιχείρηση εδρεύει λίγο έξω από τα Τρίκαλα, στο 6ο χλμ στον δρόμο για την Καρδίτσα. Στις εγκαταστάσεις της παράγονται ετησίως 7.000 τόνοι μπισκότων, ενώ απασχολεί συνολικά 100 εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στα δύο κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Baker Α.Ε.

Η ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης και η στρατηγική της να ενισχύσει των εξαγωγικό της χαρακτήρα την οδήγησε στην δημιουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο. Πρόκειται για «συγγενή» επιχείρηση της Βιολάντα Α.Ε. με αυτόνομα χαρακτηριστικά, καθώς θα διαθέτει δικό της εργοστάσιο και θα φέρει την ονομασία Baker A.E.

Η παραγωγική της βάση θα είναι και πάλι τα μπισκότα καθώς και συναφή προϊόντα με βάση τα δημητριακά, βασισμένα στις χαμηλές θερμίδες και τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Στόχος οι εξαγωγές και ειδικότερα η τεράστια αγορά των ΗΠΑ.

Οι εγκαταστάσεις της Baker βρίσκονται στο 12ο χλμ Τρικάλων – Λάρισας και η πρώτη γραμμή παραγωγής που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία είναι ικανή να παράξει 2.000 τόνους μπισκότων, στόχος που θα είναι πλήρως εφικτός μέχρι το τέλος του 2018.

Να λοιπόν που στο χώρο της παραγωγής και της μεταποίησης κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και τολμούν να επιχειρούν κόντρα στην μιζέρια και το αντιεπενδυτικό κλίμα της εποχής. Ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί.

Κώστας Τόλης

μμμμμμ