Με περιορισμένη αύξηση εξαγωγών και εγχώριας παραγωγής ξεκίνησε φέτος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, συνεχίζοντας το μονοψήφιο ποσοστό ανόδου που είχε σημειωθεί μέσα στο 2016.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας, κ. Ελευθέριο Κούρταλη, «η αρχική άνοδος μετριάστηκε στη συνέχεια εξ’ αιτίας του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία. Σε περίπτωση τώρα που διευθετηθεί σύντομα το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης της χώρας από τους δανειστές της και αποκατασταθεί το κλίμα ομαλότητας, ευελπιστούμε ότι το 2017 θα κλείσει σε ακόμη καλύτερα επίπεδα για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο».

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, στους παράγοντες που οδηγούν την άνοδο της ελληνικής παραγωγής συγκαταλέγονται η «λογική» πλέον συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η αύξηση των διεθνών τιμών στα νήματα, το κάπως μειωμένο ενεργειακό κόστος (ως αποτέλεσμα κυρίως της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά), αλλά και τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν βιομηχανίες του κλάδου στη γειτονική -και ευθέως ανταγωνιστική- Τουρκία.

«Κινητήριος δύναμη θα είναι ουσιαστικά οι εξαγωγές, καθώς η εσωτερική ζήτηση παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή λόγω και των εξελίξεων στο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Πάντως, κάποια ωφέλεια υπάρχει λόγω του αυξημένου τουρισμού, καθώς ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπά καταλύματα ανεβάζουν τη ζήτηση για σεντόνια, προσόψια και άλλα σχετικά είδη», υποστηρίζει ο κ. Κούρταλης, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Τα προβλήματα των ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών ομίλων είναι εντονότατα, με την πλειονότητα των εταιρειών να υποχρεώνεται σε ζημιογόνα αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα όπως το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, οι βαρύτατες μη μισθολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και η ελλιπέστατη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που περιορίζουν την παραγωγή τους και τις εξαγωγές τους, επειδή οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι του περιορίζουν τη χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης» καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ.

Euro2day, Στέφανος Κοτζαμάνης