Άμεση και έμμεση ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης αλλά και του εμπορικού δικτύου της υλοποιεί μέσα στο 2017 η εταιρία εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών Βίκος ΑΕ, δαπανώντας συνολικά 25 εκατ. ευρώ.

Το παραπάνω ποσό, το οποίο προέρχεται από ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανεβάζει της αθροιστικές  επενδύσεις της στην 25ετία από την ίδρυση της στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ αφορά τόσο παραγωγικές επενδύσεις όσο και ποσό για την εξαγορά της εταιρίας Νατούρα.

Ειδικότερα, η Βίκος ΑΕ εξαγόρασε πρόσφατα το 70% της εταιρίας που εδρεύει στη Νότια Ελλάδα και η οποία διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό «Υάς» και το επιτραπέζιο νερό «Ίρις», αποκτώντας γραμμή παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στην Κορινθία,  γεγονός που της επιτρέπει πλέον να καλύπτει καλύτερα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές τη Νότια Ελλάδα και κυρίως τις αγορές της Αττικής και της Πελοποννήσου. Εντός της επόμενης διετίας προβλέπεται η εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού της Νατούρα αλλά και ενίσχυση της με επενδύσεις.

Επιπλέον, οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέας  γραμμής εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο της Βίκος Α.Ε. στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, καθώς και την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο εργοστάσιο του Καλπακίου με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέα γραμμή παραγωγής αναψυκτικών. Ταυτόχρονα, οι αποθήκες της εταιρείας επεκτείνονται συνολικά κατά 15.000 τ.μ., ενώ ενισχύεται η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι στη νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Περίβλεπτου έχουν εγκατασταθεί υπερσύχγρονες μηχανές με δυνατότητα εμφιάλωσης 81.000 φιαλών/ώρα.

Οι επενδυτικές κινήσεις της εταιρίας υποστηρίζονται από την διαρκή ανάπτυξη των μεγεθών της και την περαιτέρω εξάπλωση της στην αγορά νερού και αναψυκτικών. Ειδικότερα, το 2016 ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε στα 67,5 εκατ. ευρώ (από 64,23 εκατ. ευρώ το 2015) ενώ η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Βίκος, κ. Πέτρο Σεπετά το 2017 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 4%-5%, ενώ ήδη στο α’ τρίμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις τρέχουν με ρυθμό αύξησης της τάξης του 11%.

Η εταιρία κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά εμφιαλωμένου νερού με ποσοστό 21% ενώ αναπτύσσει διαρκώς τη θέση της στην αγορά αναψυκτικών όπου σήμερα κατέχει μερίδιο 2% περίπου (1,8% στα προιόντα cola). Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου τομέα αυξήθηκαν δε κατά 70% στο α΄τρίμηνο του 2017. Ο κλάδος των αναψυκτικών εισέφερε στον συνολικό τζίρο της Βίκος 5 εκατ. ευρώ το 2016, ποσό που εκτιμάται ότι θα διπλασιασθεί το 2017. Σε ό,τι αφορά τέλος τις εξαγωγές αυτές αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού τζίρου της με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Κορέα, την Κύπρο και την Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βίκος συμμετέχει με ποσοστό 25% και στην βολιώτικη εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών ΕΨΑ,  μερίδιο το οποίο είχε αποκτήσει πριν ξεκινήσει η ίδια την παραγωγή αναψυκτικών, χωρίς ωστόσο οι δύο πλευρές να έχουν προχωρήσει σε επέκταση της μετοχικής σχέσης ή της εμπορικής συνεργασίας.  Η Βίκος πάντως προχωρά επίσης το 2017 στην παραγωγή νέων προϊόντων, στην κατεύθυνση των ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών. Μετά την τοποθέτηση στην αγορά της Βίκος Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η εταιρία λανσάρει επίσης πορτοκαλάδα, λεμονάδα και κρύο τσάι με γλυκαντικό από το φυτό στέβια.

Πέννυ Κούτρα