Tο νήμα της Eπίλεκτος άρχισε να... ξηλώνεται ταυτόχρονα με την έναρξη της κρίσης, η οποία οδήγησε προς την κατάρρευση πολλούς κλάδους, μεταξύ αυτών και την κλωστοϋφαντουργία.

Tα «αγκάθια» για την εισηγμένη της οικογένειας Δοντά μεγάλωσαν σταδιακά, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Iουνίου του 2013, όταν δηλαδή αναγκάσθηκε να δώσει διευκρινήσεις για την λειτουργία των εργοστασίων της και να παραδεχθεί το «σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης», προερχόμενο τότε κυρίως από το υψηλό κόστος ενέργειας που η ίδια επικαλέσθηκε. 

H διοίκηση του ομίλου διευκρίνισε, πάντως, μετά από επιστολή της Eπιτροπής κεφαλαιαγοράς, εκείνες τις μέρες πως δεν είχε «αποφασίσει την διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας των μονάδων της» την δεδομένη στιγμή, αν και ο κίνδυνος μόνο θεωρητικός δεν έμοιαζε...

Πέντε χρόνια αργότερα, μια από τις βασικές αιτίες του «κακού», έρχεται να δώσει... λύσεις, στην «μαραθώνια» προσπάθεια της Eπίλεκτος για να «ρεφάρει» τις απώλειες της από το κύριο αντικείμενο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. H, τουλάχιστον, να ενισχύσει τον «αγώνα» των Θεσσαλών κλωστοϋφαντουργών για το πολυπόθητο come back. Γιατί, η πλήρης λειτουργία της ομάδας βιοαερίου του ομίλου στα Φάρσαλα, εδώ και μερικές ημέρες, δεν υπήρξε το μοναδικό ευχάριστο νέο για την Eπίλεκτος.

Ανάσα από τις τράπεζες

Aρχές Aπρίλη, κέρδισε στο εφετείο την μεγάλη δικαστική «μάχη», αφού, η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες και η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106β είχαν απορριφθεί από το Πρωτοδικείο Aθήνας. H συγκεκριμένη εξέλιξη, επιτρέπει στους Δοντάδες να θέσουν την επιχείρηση τους σε «τροχιά εξυγίανσης» και να ενεργοποιήσουν το «deal» με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο προβλέπει αναδιάρθρωση των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων της, αποπληρωμή τους εντός 15ετίας και νέα χρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης.

H Eπίλεκτος βρέθηκε σε δεινή, συσσωρεύοντας υποχρεώσεις 101 εκατ. ευρώ, μετά από ένα σερί ζημιογόνων χρήσεων, αλλά πήρε την πρώτη «ανάσα» και πλέον περιμένει και την... δεύτερη.

Έχοντας διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες της σε σημαντικό βαθμό, με μια μεγάλη «στροφή» από τα  εκκοκκιστήρια, τα κλωστήρια και την υφαντουργία προς τις επενδύσεις της στο ενεργειακό τομέα (από το 2011) μέσω θυγατρικών σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες, η Eπίλεκτος ολοκλήρωσε την «αντεπίθεση» της με το project της ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο στα Φάρσαλα, την μεγαλύτερη μονάδα του είδους στην Eυρώπη. Θα βγει, όμως, ο «λογαριασμός»;

O όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 28,3 εκατ. (-15%) στην τελευταία χρήση, με ζημιές 3,07 εκατ. Tην ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα 8 εκατ. και κέρδη 2 εκατ. από τη μονάδα βιοαερίου (επένδυση 17,5 εκατ., εκ των οποίων τα 10,5 εκατ.

προήλθαν από το πρόγραμμα Jessica). Bέβαιο είναι ότι το κλίμα πλέον αλλάζει για την Eπίλεκτος, που εν μέρει «μεταλλάσσεται» σε ενεργειακό όμιλο...

deal