"O πολύτεκνος πάτερ φαμίλιας από την Πίνδο που έγινε ο βασιλιάς του χαλιού" είναι ο τίτλος του αφιερώματος της ιστοσελίδας news.gr στην Λαρισινή Βιοκαρπέτ και στην οικογένεια Καντώνια που έλκει την καταγωγή της από την Σαμαρίνα:

"Ανεβαίνεις και ανεβαίνεις και ανεβαίνεις. Και μετράς σε κάθε στροφή και ισιάδα: Οχτακόσια, εννιακόσια, χίλια... Στα 1.500 μέτρα σηκώνεις χειρόφρενο, τυλίγεσαι στο πανωφόρι σου- απαραιτήτως με εσωτερική γούνινη επένδυση- και βγαίνεις να απολαύσεις τη θέα και το χωριό. Σαμαρίνα λέει η λευκή ταμπέλα με το μπλε περίγραμμα. Είναι χωριό του νομού Γρεβενών της Μακεδονίας που θεωρείται ως ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων!

Κύρια απασχόληση των κατοίκων της είναι η κτηνοτροφία και η υλοτομία. Οι γυναίκες υφαίνουν χοντρά μάλλινα υφάσματα, κουβέρτες και χαλιά. Αλλά εδώ δε κάνουμε μάθημα Γεωγραφίας. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, κάπου στο 1950-τότε που όλα ήταν πιο ξεκάθαρα, απλά και γνήσια. Σε ένα από τα χωριατόσπιτα με τα κόκκινα κεραμίδια, μια φαμίλια «ύφαινε» το παρόν και το μέλλον της με ζεστά και ανθεκτικά υλικά. Το σπιτικό με τα εφτά στόματα, έμελλε να γίνει το ορμητήριο για μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας χαλιών, μοκετών, κουβερτών, φλοκάτης και άλλων προϊόντων που αφορούν στο δάπεδο και τη διακόσμηση του σπιτιού. Το όνομά της: Βιοκαρπέτ.

Το νήμα της επιτυχίας

Στο χωριό ξανά, ο κύριος Γιάννης- Ιωάννης Καντώνιας στο πιο επίσημο-, θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τη μακρά παράδοση του τόπου του και ιδρύει το '50 την πρώτη εταιρία, ως εργαστήρι οικοτεχνίας νημάτων για παραγωγή παραδοσιακής φλοκάτης. Ο Ιωάννης Καντώνιας με την σύζυγό του Γλυκερία Καντώνια αποκτούν 5 παιδιά. Τον Γιώργο (ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 20 χρονών),τον Αντώνη, τον Στέλιο, τον Ξενοφώντα και την Μαίρη. Ο πατέρας της οικογένειας δημιουργεί μια ισχυρή, για τα δεδομένα της περιοχής, οικοτεχνία επεξεργασίας μαλλιού και το 1955 η εταιρία μεταφέρεται στη Λάρισα και παίρνει την εταιρική μορφή της Ο.Ε. Τα αγόρια της οικογένειας δουλεύουν από μικρά παιδιά και μαθαίνουν να είναι εργατικοί και αφοσιωμένοι στο έργο του πατέρα τους.

Το θέμα είναι να κοιτάς ευθεία μπροστά και το όραμα να αποκτά πνοή. Ο διορατικός κύριος Ιωάννης (απεβίωσε το 1966), προβλέπει τις δυνατότητες της φλοκάτης σαν εναλλακτικό είδος χαλιού. Έτσι, το 1963 ξεκινά την διερεύνηση αυτής της προοπτικής σε μαζική παραγωγή. Τα αποτελέσματα της έρευνας και η επιτυχής εφαρμογή τους από πλευράς παραγωγής, σύντομα εκτοξεύουν την εταιρία στην κορυφή της αγοράς ως επικεφαλής του είδους.

Πράγματι, η Βιοκαρπέτ είναι η πρώτη εταιρία που προχωρεί στη μαζική παραγωγή φλοκάτης. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ορισμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως η νεροτριβή στις πηγές της ορεινής Πίνδου, παραμένουν μέχρι και σήμερα αναλλοίωτες. Σήμερα, μετά από 60 χρόνια, το προϊόν αυτό συνεχίζει να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το 1973 αρχίζει η παραγωγή μάλλινων χαλιών. Η μικρή οικοτεχνία μεταμορφώνεται σε αυτό που σήμερα είναι η Βιοκαρπέτ, η μεγαλύτερη εταιρία χαλιών και φλοκάτης στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Η πορεία της εταιρείας στα χρόνια που ακολουθούν, είναι λες στρωμένη με κόκκινα χαλιά- Απόδειξη, ότι μέχρι στιγμής έχουν απονεμηθεί στην εταιρία, δεκαπέντε διεθνή βραβεία στις μεγαλύτερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις. Η περίοδος μάλιστα 1990-1993 χαρακτηρίζεται ως «χρυσή εποχή» για την εταιρία καθώς καταφέρνει και εισάγεται στη Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την ίδια χρονιά, καθώς η Βιοκαρπέτ βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, δημιουργεί την θυγατρική εταιρία Biojapan CO LTD. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι ένας από τους κύριους άξονες προώθησης των προϊόντων της Βιοκαρπέτ στην διεθνή αγορά με έδρα το Τόκιο. Η Biojapan ανοίγει το δρόμο στα προϊόντα της εταιρίας σε όλη την Ιαπωνική αγορά και τα πολυκαταστήματα της χώρας.

Σήμερα η Βιοκαρπέτ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο σε ανάπτυξη δικτύου με 45 καταστήματα, από τα οποία τα 35 λειτουργούν στον Ελλαδικό χώρο και τα υπόλοιπα 10 καταστήματα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, λειτουργούν καταστήματα στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Κύπρο, στη Πολωνία και στην Αλβανία.

Σημαντικές ημερομηνίες-σταθμοί: 

Το 1993 εξαγοράζει τη βιομηχανία αλουμινίου Exalco Α.Ε. Σύντομα εξαγοράζει και την εταιρία αλουμινίου Ελμετάλ και επενδύει ένα μεγάλο κομμάτι στην ανάπτυξη των δύο εταιριών δημιουργώντας μία ολοκαίνουρια και υπερσύγχρονη μονάδα αλουμινίου μέσα στις κύριες εγκαταστάσεις της.

Το 2000 εξαγοράζει την εταιρία ΠΕΡΣΙΚΑ Α. Ε

Το 2001 δημιουργεί τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Από το 2001 έως το 2005 ο Όμιλος κάνει σημαντικές επενδύσεις και επεκτείνεται στα Βαλκάνια, ιδρύοντας στη Βουλγαρία τις θυγατρικές εταιρίες Exalco Bulgaria και Biokarpet Bulgaria το 2001 και το 2004 αντίστοιχα.

Το 2006 ιδρύεται μια νέα εταιρία, η Biokarpet Home, η οποία διαθέτει προϊόντα, όπως λευκά είδη, πετσέτες, μπουρνούζια, παπλώματα, κουρτίνες, υφάσματα επιπλώσεων και ταπετσαρίες.-