Απάντηση σε εκείνους που ζητούν να ανακληθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής για τη χρήση RDF, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από το εργοτάξιο της Κάρλας, συνεχίζοντας την περιοδεία του το Σάββατο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα. Ο κ. Φάμελος, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δ. Κολυνδρίνη, ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα τέτοιο θέμα.

«Δεν υπάρχει θέμα αναστολής του μέλλοντος και της πραγματικότητας. Υπάρχει η ανάγκη να ζούμε στην πραγματικότητα και να τη βελτιώνουμε», ήταν η δεικτική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση αν τίθεται θέμα ανάκλησης της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ για την καύση RDF, ενώ σε επισήμανση του Τύπου πως το Π.Σ. Θεσσαλίας πρόσφατα εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο συγκεκριμένο δευτερογενές καύσιμο, ο κ. Φάμελλος ουσιαστικά άφησε «μετέωρη» την Περιφέρεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοια απόφαση. Υπάρχει μία κοινή λειτουργία μαζί με την Περιφέρεια, η οποία έχει δοκιμαστικές εφαρμογές του εναλλακτικού καυσίμου RDF στην ΑΓΕΤ».

Ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων και επανέλαβε την άποψη ότι η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, αποτελεί στοιχείο της ορθής πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων και πως είναι επιβεβλημένη, αφού μειώνει σημαντικά τους ρύπους σε σύγκριση με τα σημερινά χρησιμοποιούμενα καύσιμα, βελτιώνει την παραγωγικότητα, μειώνει το κόστος, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και στηρίζει την εργασία σε αυτό τον κλάδο.

Διαβεβαίωσε επίσης πως οι έλεγχοι για της εκπομπές ρύπων σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο θα συνεχιστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα πεδίο δοκιμαστικής εφαρμογής του εναλλακτικού καυσίμου RDF στην ΑΓΕΤ με πολύ αυστηρές μετρήσεις των απαιτούμενων ορίων που υπάρχουν από τη νομοθεσία, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε, υπουργείο και Περιφέρεια μαζί, παρότι η επιστήμη το επιβεβαιώνει, ότι θα έχουμε πολύ χαμηλότερη εκπομπή ρύπων σε σχέση με το ρυπογόνο και αντιπεριβαλλοντικό καύσιμο πετ κοκ που χρησιμοποιείται σήμερα. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια ασφαλή συνεργασία της Περιφέρειας με την πολιτεία και την επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει και στον Βόλο ένα καλύτερο μέλλον, μιας και σήμερα αν θέλετε έχει έντονες επιπτώσεις από το ρυπογόνο καύσιμο που χρησιμοποιείται». 

Ανέφερε εξάλλου ότι σε συνεργασία με την εταιρεία εξετάστηκαν οι νέοι όροι που τέθηκαν με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των ορίων από τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, αλλά και η αύξηση της συχνότητας των απαιτούμενων μετρήσεων στους αέριους ρύπους και στους πιθανούς επικίνδυνους ρυπαντές.

Τέλος, για το θέμα ο αν. υπουργός ανέφερε πως η χρήση των εναλλακτικών καυσίμων είναι λύση για την επιβίωση της χώρας μας. «Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στερεά ορυκτά καύσιμα τότε σίγουρα ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα και ο φόρος παραγωγής οικοδομικών υλικών θα είναι δυσβάσταχτα για την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη. Άρα χρειάζεται ένα γερό δίκτυο ελέγχου του καυσίμου στους ΟΤΑ, εκεί που θα παράγεται πλέον από ελληνικές μονάδες το RDF από ελληνικά δευτερογενή υλικά, όπου θα ελέγχεται το καύσιμο και στη συνέχεια μαζί με τις Περιφέρειες, θα ελέγχουμε στο σημείο της κατανάλωσης τα δευτερογενή καύσιμα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εκπομπές θα είναι κάτω πολύ από τα όρια των μετρήσεων. Έτσι θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.