Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για το θέμα της δημιουργίας ή μη από τον Δήμο Βόλου, μονάδας παραγωγής SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και για την καύση ή μη απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγεμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 11.30 τη νύχτα.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα πάει στην κυβέρνηση και θα ζητήσει τη δια νόμου απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών και κατάλοιπων πετρελαίου από την ΑΓΕΤ και επιβληθεί υποχρεωτική καύση φυσικού αερίου, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ο Δήμος θα ζητήσει από το υπουργείο να ορίσει ελεγκτές από το Δήμο Βόλου, που θα κάνουν συχνούς ελέγχους στη βιομηχανία. Μάλιστα αύριο Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει διαμαρτυρία στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός του εργοστασίου για μια ώρα. Τέλος, για τη μονάδα παραγωγής srf, επισημάνθηκε ότι βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα παράγει.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν πολλές εκατοντάδες πολιτών, εκπροσώπων φορέων και του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου.

Το συμφέρον της πόλης

Στην εισήγησή του ο Αχ. Μπέος είπε ότι το θέμα της δημιουργίας επεξεργασίας μονάδας αποβλήτων αφορά την πόλη, αν και αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και μήνες. «Δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε επιστημονικό ποιο το συμφέρον της πόλης, δηλαδή αν θέλουμε μια χωματερή ή έναν ΧΥΤΑ ή θα υλοποιήσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, με βάση τις επιταγές ΕΕ και να συζητήσουμε ποιο είναι το συμφέρον», είπε και πρόσθεσε ότι στις 20 Μαρτίου θα γίνει ημερίδα με επιστήμονες, για να υποδειχτεί ποιο είναι το μέλλον της πόλης.

Ο ίδιος είπε ότι το 2014 επισκέφθηκε τα κεντρικά της ΑΓΕΤ, όπως και άλλων βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ζήτησε έργα αντιστάθμισης προς όφελος των πολιτών και τόνισε ότι ο ‘ίδιος δημοσιοποίησε αυτό το δελτίο Τύπου και δεν το κράτησε κρυφό.

«Σε ένα σάιτ μαζεύουν υπογραφές για τη μη καύση σκουπιδιών. Θα υπογράψω κι εγώ αύριο και θα προτρέψω δημοτικούς συμβούλους. Κανένας δεν θέλει να καίει σκουπίδια στην πόλη μας. Ο μοναδικός σ’ αυτή την πόλη που έκανε μήνυση στην ΑΓΕΤ είναι ο ομιλών. Η μήνυση έλεγε να εξετάσει η εισαγγελική αρχή τι καίει με τι προϋποθέσεις, από πού τα φέρνει κλπ.», τόνισε.

Ο δήμαρχος πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα πάει στην Αθήνα και θα διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση που δίνει άδειες. «Θα τους πούμε ότι στο Βόλο αποφασίσαμε η ΑΓΕΤ να μη λειτουργεί με καύση σκουπιδιών ή κατάλοιπα πετρελαίου και θέλουμε να λειτουργεί με φυσικό αέριο», τόνισε και διερωτήθηκε ποιοι θα συμμετάσχουν στην επιτροπή «για να πέσουν οι μάσκες και να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο και να μη λένε ψέματα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον κόσμο και προτείνουμε η απόφαση να είναι ομόφωνη».

Μάλιστα πρότεινε, αν χρειαστεί ο Δήμος, που διαθέτει αποθεματικά να χρηματοδοτήσει με ένα μικρό ποσοστό την ΑΓΕΤ για να κάψει αέριο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών.

Στη συνέχεια ο Αχ. Μπέος αποχώρησε, όπως είπε για να μην ακούσει τις μειοψηφίες και είπε θα γυρίσει στην αίθουσα όταν πάρουν το λόγο οι πολίτες, με αποτέλεσμα να τον αποδοκιμάσουν οι συγκεντρωμένοι.

Οι μειοψηφίες

Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου διάβασε εισήγηση 15 δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών εκτός του Απ. Νάνου και Θ. Τσαλούχα και χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση για δημιουργία μονάδας που θα παράγει SRF στον ΧΥΤΑ.

«Η Δημοτική Αρχή δεν έχει πει από πού θα χρηματοδοτηθεί το έργο, δεν είναι γνωστή η βιωσιμότητα της μονάδας και τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη και τους πιθανούς αγοραστές του προϊόντος, ενώ δεν υπολογίστηκε ο κίνδυνος από τη μη απορρόφηση του παραγόμενου προϊόντος», τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου η απόφαση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF είναι έωλη, ασύμφορη και επικίνδυνη για την τοπική κοινωνία, ενώ η μόνη λύση είναι η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τους 15 συμβούλους, το ΔΣ να αποφασίσει την ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF και τη δημιουργία εγκατάστασης για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργαρίτης Πατσιαντάς χαρακτήρισε επικίνδυνη την καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία και απαιτεί συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αξιόπιστες μετρήσεις ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμοστούν οι όροι ασφαλείας για τη λειτουργία του εργοστασίου και η ποιότητα σε SRF και RDF, η διαδικασία των ελέγχων είναι τρωτή, δεν είναι γνωστό πως αντιμετωπίζεται η παραγόμενη στάχτη στο κλίνκερ. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί ο Βόλος να μετατραπεί σε σκουπιδαποθήκη της Ευρώπης, τόνισε.

Ο κ. Πασιαντάς πρότεινε να εκφράσει το ΔΣ προς αρμόδιους φορείς και ΑΓΕΤ απαίτηση για ανάκληση των αδειών για καύση SRF RDF, να ζητήσει το ΔΣ να καίει μόνο φυσικό αέριο, να υπάρξει συμπόρευση με τους πολίτες για κοινωνικό έλεγχο και να τοποθετηθούν δημόσια οι βουλευτές για το θέμα.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απόστολος Νάνος είπε ότι το αίτημα των συμβούλων έγινε με το σκεπτικό να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τόνισε ότι επιχειρήθηκε να τρομοκρατηθεί η κοινή γνώμη με «πληροφορίες» ότι θα κλείσει το εργοστάσιο.

Για την πρόταση χρηματοδότησης της ΑΓΕΤ για να κάψει φυσικό αέριο, είπε ότι είναι κορώνα λαϊκισμού και δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα του δημότη στον εργοδότη. Ο ίδιος είπε ότι όποιες αποφάσεις πάρθηκαν είναι με γνώμονα το κέρδος. Προβληματισμός που θα βρεθούν χρήματα, τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν φτάνουν και διερωτήθηκε αν θα γίνει με ΣΔΙΤ.

Ο Α. Νάνος είπε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η επένδυση. Αλλά να δοθεί βαρύτητα ανακύκλωση και κομποστοποίηση και τα υπόλοιπα να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.

Οι φορείς

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου ζήτησε από το ΔΣ να μην επιτρέψει η ΑΓΕΤ να καίει επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία. Το χειρότερο είναι το πλαστικό που παράγει καρκινογόνες ουσίες που λειτουργούν σωρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, τόνισε.

«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που βγάζουν κατά παραγγελία τα επιτρεπτά όρια, ενώ οι δύο έλεγχοι ετησίως δεν αρκούν και δίνεται η δυνατότητα στην εταιρία να κάνει και να ανακοινώνει ελέγχους», τόνισε και ζήτησε να λάβει απόφαση ως πολιτικό όργανο ότι ο Δήμος δεν συμφωνεί, κάτι που θα είναι και πίεση προς το υπουργείο και να μην έχει ευθύνη για ότι θα συμβεί.

Το μέλος της επιτροπής αγώνα πολιτών Στέλιος Λημνιός χαρακτήρισε θετικό που η Δημοτική Αρχή σε ευθυγράμμιση με τους πολίτες έχει σκοπό να μπει μπροστά και ζήτησε να πάρει πίσω της μηνύσεις για να πάει η πόλη ενωμένη, ώστε να πάψει να διχάζει.

Η μονάδα παραγωγής SRF ανησυχεί, ενώ δεν είναι βιώσιμο, διότι το υλικό έχει παραπάνω περιεκτικότητα σε πλαστικό και δεν καίγεται στους κλιβάνους και θα φορτωθεί στους δημότες, τόνισε και ζήτησε να γίνει ένα εργοστάσιο διαλογής των υλικών και όχι μονάδα για τα κέρδη του εργολάβου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάκης Τσάμης τόνισε ότι η καύση RDF, αν δεν συνοδεύεται από εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και έλεγχο, είναι επικίνδυνη. «Περιμένουμε από την ΑΓΕΤ να εξηγήσει αν έχει τις προϋποθέσεις, δεν το έκανε και είμαστε αν όχι επιφυλακτικοί, αρνητικοί. Με νόμιμες αποφάσεις έκανε 15.000 και πήρε έγκριση για 150.000 τ. από τον αρμόδιο υπουργό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον γιατρό, πρέπει η κοινωνία, οι φορείς και ο Δήμος να απαντήσουμε ευθέως και πρόσθεσε ότι αναμένει την επιδημιολογική μελέτη, την οποία πρέπει να χρηματοδοτήσουν ο Δήμος, η ΑΓΕΤ και οι άλλες τοπικές βιομηχανίες, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης.

«Μας ενδιαφέρει όλους τι θα κάψει η ΑΓΕΤ και ο Δήμος πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία και να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καύση RDF», δήλωσε ο Μάκης Τσάμης.

Ο Κώστας Βολιώτης εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας χαρακτήρισε έγκλημα την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου για μεταφορά RDFαπό άλλες χώρες. Πρέπει το ΔΣ να τοποθετηθεί πολύ καθαρά όλοι μαζί το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ να μην καίει σκουπίδια και να πει όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF, ανέφερε.

Δύο προτάσεις

Σε κλίμα έντασης πήρε το λόγο ο Αχ. Μπέος, που εν μέσω διαμαρτυριών και αντεγκλήσεων με τους συγκεντρωμένους απάντησε σε όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης.

Επανέλαβε δε την πρόταση να γίνει διαπαραταξιακή και να ζητηθεί η απαγόρευση δια νόμου η καύση απορριμμάτων και πρόσθεσε για δεύτερη πρόταση να στήσει ο Δήμος έξω από την ΑΓΕΤ 4-5 απορριμματοφόρο και να μην ξανακάψει η ΑΓΕΤ, που προκάλεσε θετικά σχόλια από τους παραβρισκόμενους.

Ο ίδιος κάλεσε τους παραβρισκόμενους «να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα, να πάμε μαζί». Όπως είπε, πρόκειται για προμελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων και μπορεί να τροποποιηθεί. Απαντώντας στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΤΕΕ, επεσήμανε ότι δεν είδε την ευαισθησία του ΤΕΕ για το Πήλιο, ενώ απαντώντας στην κ. Οικονόμου, την κατηγόρησε ότι το κείμενο που της έγραψε ο μέντοράς της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Είστε η ντροπή του Βόλου και οι 15 δε λένε την αλήθεια», είπε και πρόσθεσε ότι επειδή ο κόσμος κατάλαβε και ο Δήμος Βόλου θα συνεργαστεί με όλους, ζήτησε να μην ακούνε τους πολιτικούς απατεώνες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Εκ μέρους της «Δύναμης Βόλου» ο Τέλης Δουλόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου και ακολούθησε την κίνηση πολιτών που φώναζε τόσο καιρό για την υγεία των πολιτών. Πρότεινε δε να υπάρξει συνεργασία και με ρους όμορους Δήμους.

Επίσης καυτηρίασε την απουσία των βουλευτών και της Περιφέρειας και τόνισε ότι καλπάζει ο καρκίνος.

Ο σύμβουλος τάχθηκε υπέρ της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν άφησε να μιλήσει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, τον οποίο οι κ.κ. Μουλάς και Μπέος κατηγόρησαν ότι έχει συναλλαγές με την ΑΓΕΤ.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας τόνισε ότι για τις καύσεις της ΑΓΕΤ ότι τη ζωή του δεν την αφήνει στα χέρια κανενός και δεν δίνει το ελεύθερο σε οποιαδήποτε βιομηχανία να καίει καύσιμο που θα τον οδηγήσουν στον καρκίνο.

Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για υποκρισία που ξεκινάει από την προμελέτη και η Δ.Α. έκανε τροποποίηση της ΑΕΠΟ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, για τη δημιουργία εγκατάστασης SRF. Ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση για την ίδρυση εργοστασίου SRF και την καύση του υλικού από την ΑΓΕΤ.

magnesianews.gr