Ο κύβος ερρίφθη. Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων του ΣΕΒ θα υποβάλει την εισήγησή της για τον νέο πρόεδρο του μεγαλύτερου εργοδοτικού Συνδέσμου της χώρας που θα αντικαταστήσει από τον Μάιο του 2018 και για τα  επόμενα δύο χρόνια τον κ. Θεόδωρο Φέσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ θα είναι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιχειρηματίας με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη βαριά βιομηχανία, στην ενέργεια και στις κατασκευές.

Η διαδικασία επιλογής είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο. Η θητεία του κ. Φέσσα λήγει τον Μάιο του 2018 αλλά επειδή στον ΣΕΒ ο πρόεδρος δεν εκλέγεται αλλά επιλέγεται, οι διαδικασίες ανάδειξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2017 ώστε να είναι γνωστός ο επιχειρηματίας που θα διαδεχθεί τον κ. Φέσσα.

To έργο της τριμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης που απαρτίζεται από τους κ.κ. Γιάννη Γιώτη, Σάκη Καλλιτσάντση και Αλέξανδρο Μακρίδη δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Ο κ. Μυτιληναίος ήταν το μοναδικό όνομα που είχε πέσει στο τραπέζι από την αρχή και ουσιαστικά έμεινε μέχρι το τέλος χωρίς αντίπαλο.

«Καμία αντίρρηση»

 Εγινε μια προσπάθεια από την «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» του νέου φορέα που εστιάζει στη μεταποίηση και τα μέλη του είναι και μέλη του ΣΕΒ να υπάρξει υποψήφιος που να κοντράρει τον κ. Μυτιληναίο αλλά τελικά δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια αυτή.

«Δεν είχαμε καμία αντίρρηση να είναι πρόεδρος του ΣΕΒ ο κ. Μυτιληναίος. Είναι έξυπνος, πετυχημένος, γνωρίζει τα προβλήματα και αναμένουμε τις "προγραμματικές" του δηλώσεις για να δούμε τι είδους ΣΕΒ θέλει να φτιάξει» δηλώνει στο «Βήμα» ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής».

Πράσινο φως ο κ. Μυτιληναίος έχει πάρει και από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, ενώ ο κ. Φέσσας εμφανίζεται ουδέτερος στη συγκεκριμένη επιλογή.

Αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα διοικητική ομάδα του ΣΕΒ θα έχει ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της Viohalco, από τα ιδρυτικά στελέχη της «Ελληνικής Παραγωγής», ο οποίος προαλείφεται να ηγηθεί της Επιτροπής Ενέργειας του Συνδέσμου.

Στόχος της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν ήταν μόνο η εξεύρεση του καταλληλότερου για την προεδρία του ΣΕΒ αλλά και η αναζήτηση νέων επιχειρηματιών που θα στελεχώσουν και θα ανανεώσουν του 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προκλήσεις

Ο κ. Μυτιληναίος ηγείται ενός ομίλου που έχει τζίρο 1,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ. Ελέγχει το Αλουμίνιον της Ελλάδος, τη ΜΕΤΚΑ και την Protergia, η οποία  είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος μετά τη ΔΕΗ. «Απογείωσε» μαζί με τον αδελφό του Γιάννη τη μικρή εμπορική εταιρεία μετάλλων του πατέρα του και σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες με 2.700 εργαζομένους.

Η αλλαγή της σκυτάλης στον ΣΕΒ συμπίπτει με μια περίοδο που το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών σχεδιάζει την επόμενη μέρα αφού είναι κοινή η πεποίθηση ότι η οικονομία έχει πιάσει πάτο και οι προκλήσεις είναι πολλές καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι ο «μηχανοδηγός» της ανάπτυξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο από την πλευρά του επίσημου ΣΕΒ όσο και από την πλευρά του κ. Μυτιληναίου δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για την αλλαγή σκυτάλης, παρά της οχλήσεις της εφημερίδας. 

Σύνθεση των αντιθέσεων

Από το 2007, όταν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων μετασχηματίστηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εκπροσωπεί και άλλους κλάδους πέρα από τη βιομηχανία, όπως λιανεμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμό, τράπεζες και έχει αποκτήσει μια πολλαπλή υπόσταση με αποτέλεσμα τα συμφέροντα των μελών του πολλές φορές να μην ταυτίζονται.

Παράδειγμα, οι ηλεκτροπαραγωγοί που θέλουν να πωλούν όσο πιο ακριβά γίνεται την ενέργεια που παράγουν αλλά το ενεργειακό κόστος είναι το νούμερο ένα πρόβλημα τα τελευταία χρόνια για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί βιομήχανοι-μεταποιητές, εκτιμώντας ότι τα συμφέροντα του δικού τους τομέα δεν εκπροσωπούνταν επαρκώς, ίδρυσαν τον Απρίλιο του 2017 την «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», έναν νέο φορέα που εστιάζει στη μεταποίηση και ήδη αριθμεί 40 μέλη, μεταξύ των οποίων μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι από τους μεγαλύτερους ηλεκτροπαραγωγούς και τα συμφέροντά του δεν συμβαδίζουν με πολλά μέλη της «Ελληνικής Παραγωγής». Παρ' όλα αυτά και οι δύο πλευρές εμφανίζονται έτοιμες να συνεργαστούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βασίλης Κώτσης (Το Βήμα)