Μπουκάλι ή κουτάκι; Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το δίλημμα για τις ποτοποιίες, με οικονομικά μέτρα που ανεβάζουν το κόστος του αλουμινίου. Και η βιομηχανία του γυαλιού βρίσκει την ευκαιρία να κερδίσει περισσότερους οπαδούς.

Η Λιν Μπραγκ είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Γυάλινων Συσκευασιών (Glass Packaging Institute) που αντιπροσωπεύει εταιρείες παρασκευής μπουκαλιών, με 45 εργοστάσια σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ. Σημειώνει ότι το γυαλί που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των μπουκαλιών προέρχεται κυρίως από εγχώριες πηγές και είναι απείρως ανακυκλώσιμο.

Όμως, ακόμη και αν οι δασμοί του Τραμπ αυξήσουν το κόστος του αλουμινίου, τα τενεκεδάκια έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στα μπουκάλια. Είναι πολύ πιο ελαφριά και δεν σπάνε. Η ανθεκτικότητά τους τα κάνει πιο εύκολα να μεταφερθούν, ενώ είναι λιγότερο επικίνδυνα στα χέρια ενός μεθυσμένου.

Γι' αυτό άλλωστε και οι αλουμινένιες συσκευασίες είναι στα πάνω τους τα τελευταία χρόνια. Η ποσότητα των μεταλλικών κουτιών που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1,4% από το 2011 έως το 2016, ενώ τα γυάλινα μπουκάλια μειώθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με το Euromonitor International.

Εκτός από το να χρησιμοποιούν αλουμίνιο για τα κουτάκια, οι μεγάλες ζυθοποιίες αντικαθιστούν το γυαλί με μέταλλο στο κλασικό σχήμα του μπουκαλιού.

Και η υπάρχει και η ψυχολογική πλευρά του θέματος. Σίγουρα τα γυάλινα μπουκάλια έχουν έναν αέρα πολυτέλειας. Αλλά για κάποιους Αμερικανούς – δασμοί ξε-δασμοί – δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πίνεις φθηνή εγχώρια μπύρα από το κουτάκι.