Θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο σκέψης των σιτοκαλλιεργητών στον θεσσαλικό κάµπο. Στα καλά χρόνια του βαµβακιού και των µεγάλων κοινοτικών επιδοτήσεων, το σκληρό σιτάρι δεν ήταν παρά µια εναλλακτική για αµειψισπορά, άντε και µια λύση για τους µεγαλοκτηµατίες που δεν ήθελαν να νοικιάζουν τα χωράφια τους και προτιµούσαν να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι χωρίς πολύ κόπο και ιδιαίτερη φροντίδα.

Αυτό δεν άλλαξε για χρόνια, ούτε µε την άφιξη των Ιταλών της Barilla στον κάµπο. Η βιοµηχανία, όπως και οι άλλες των ζυµαρικών, βολεύονταν να προµηθεύονται την πρώτη ύλη από το ελεύθερο εµπόριο και να αποφεύγουν τη σκοτούρα, που έχει η άµεση συνεργασία µε τους παραγωγούς. 

Στο γράµµα του συµβολαίου

Θα µπορούσε να πει κανείς, ότι όλη αυτή η διαδικασία µπήκε σε νέα βάση, µόνο µε τη συστηµατική δουλειά που ανέπτυξε στον Θεσσαλικό κάµπο ο Κώστας Θεοχαρίδης, ως υπεύθυνος προµηθειών για τα εργοστάσια της Barilla στην Ελλάδα. Μυρµήγκι πραγµατικά, ο δαιµόνιος γεωπόνος του Iταλικού οίκου, έχει καταφέρει να κάνει τους παραγωγούς να σκέφτονται, όπως ο αείµνηστος ιδρυτής, Pietro Barilla. Φυσικά δεν βγαίνουν χαµένοι από µια τέτοια λειτουργία. 

Οι περισσότεροι εξ αυτών, εφόσον ακολούθησαν φέτος το γράµµα του συµβολαίου και την καθοδήγηση που είχαν από την οµάδα τεχνικών συµβούλων του Θεοχαρίδη, µεταξύ αυτών και ο βετεράνος καθηγητής του Θεσσαλικού Πανεπιστηµίου Θεοφάνης Γέµτος, πέτυχαν πρωτόγνωρες αποδόσεις, παρά τις δυσχέρειες που είχε γενικά η χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οικοδοµεί σχέση εµπιστοσύνης

Τα 500 κιλά το στρέµµα είναι λίγα, θα µπορούσε να πει κανείς για τους συστηµατικούς καλλιεργητές που έχουν συµβληθεί µε την εν λόγω βιοµηχανία ζυµαρικών, ενώ ακόµα πιο κοντά στο στόχο κινήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τις προδιαγραφές του συµβολαίου. 

«Είµαστε εδώ να δούµε και το κατιτίς παραπάνω, από τα 21 λεπτά που προβλέπονται στο συµβόλαιο µε τους παραγωγούς, στην περίπτωση που η αγορά κινηθεί ανοδικά και πληρώσει καλύτερα τα σκληρά σιτάρια των προδιαγραφών που εµείς θέτουµε», δηλώνει ο Κώστας Θεοχαρίδης, ξέροντας, ότι µόνο έτσι οικοδοµείται µια βαθιά σχέση εµπιστοσύνης των καλλιεργητών µε τη βιοµηχανία και µόνο έτσι θα έχει χρόνο µε το χρόνο το κεφάλι του ήσυχο ότι θα έχει κλεισµένο από νωρίς το σιτάρι που χρειάζεται στις προδιαγραφές που το θέλει.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1966. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστηµίου της Κατάνια Ιταλίας και Υπεύθυνος Αγορών Πρώτων Υλών της Barilla Hellas. Ανέπτυξε το πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας του σκληρού σίτου στην Ελλάδα και συµµετείχε σε οµάδα εργασίας του ΥΑΤΤ για την Εθνική Στρατηγική στα σιτηρά. Στα πλαίσια της ανάπτυξης του προγράµµατος της Barilla για την βιώσιµη παραγωγή σίτου, είναι υπεύθυνος για τον συντονισµό της έρευνας και την προώθηση των νέων βιώσιµων καλλιεργητικών µεθόδων στην Ελλάδα. 

Ο γεωπόνος Κώστας Θεοχαρίδης

Γιάννης Πανάγος (agronews.gr)