Δύο θεσσαλικές επιχειρήσεις, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ, Ροδόπη) των αδερφών Σαράντη και η Intercomm Foods του Στέργιου Τσαγκούλη, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στο χώρο των Ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της NEW TIMES.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνεται και η μακαρονοποιϊα Μέλισσα Κίκιζας η οποία εδρεύει στην Αθήνα αλλά διαθέτει την μονάδα παραγωγής στη Λάρισα

Από τις  991 επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας, οι 662 βιομηχανικές και παραγωγικές εταιρείες τροφίμων αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 2% για να φτάσουν τα 9,5  δισ. ευρώ και τα καθαρά τους κέρδη κατά 7,8% για να φτάσουν τα 284,7 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, οι 329 εμπορικές επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον τζίρο τους κατά 5,8% για να φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη τους κατά 29,6% για να φτάσουν τα 113 εκατ. ευρώ.

Οι πλέον κερδοφόρες 

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του κλαδου βρέθηκαν οι: Chipita, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Agroinvest, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Intercomm Foods,  Σόγια Ελλάς, Όπτιμα ΑΕ, Παπαδόπουλος Ε.Ι. ΑΕ, Πέττας Παύλος, Αραμπατζής Μιχ., Κρι-Κρί Βιομηχανία Γάλακτος, κοτόπουλα Νιτσιάκος, BIOMAR Hellenic, Newrest Υπηρεσίες Αεροσκαφών,  ζυμαρικά Γιούριμακ, Αφοί Μπαλακανάκη, Tasty Foods, Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Barilla Hellas (Misko) και Παλίρροια Σουλιώτης, Μέλισσα Κίκιζας και  ΚΑΦΕΑ..

 Chipita. Την πρώτη θέση μεταξύ των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου κατέλαβε η Chipita η οποία εδώ και μήνες ετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο ΧΑ, έχοντας προσλάβει τιςCredit Suisse και J.P. Morgan ως κύριους ανάδοχους της έκδοσης.  Η διοίκηση και η ομάδα μετόχων της Chipita, επιδιώκουν να αντλήσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, ο οποίος ανέρχεται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Υφιστάμενες μετοχές σχεδιάζεται να διαθέσουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι (Σπ. Θεοδωρόπουλος, Olayan Group, Αχ. Φώλιας, Στ. Φρέρης, Μ. Χατζάκου). Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος έκλεισε τη χρήση 2017 με EBITDA της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο καθαρός δανεισμός σχεδόν θα μηδενισθεί, τα ιστορικά EBITDA δικαιολογούν, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το εγχείρημα, αποτίμηση των μετοχών στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην επιχείρηση Ελληνικά Γαλακτοκομεία η οποία είναι η σημαντικότερη από άποψη τζίρου ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση 3ης γενιάς, που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, συνεχίζοντας την αδιάκοπη λειτουργία της με προσφορά στην ελληνική οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή. Αναπτύσσεται δυναμικά, παρά το δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με τρία εμπορικά σήματα, “Όλυμπος” “Ροδόπη” και “Τυράς”, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε 42 χώρες του εξωτερικού. Η  πρώτη ύλη συλλέγεται καθημερινά από 2.000 φάρμες, από παραγωγούς με τους οποίους υπάρχουν μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Η εταιρεία διαχρονικά στηρίζει ποικιλοτρόπως την ελληνική κτηνοτροφία, είτε με προγράμματα συμβολαιακής κτηνοτροφίας είτε αναπτύσσοντας νέες κατηγορίες προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα Βιολογικά & Κατσικίσια προϊόντα.

Agroinvest. Υψηλή αλλά και αυξημένη κερδοφορία και αύξηση πωλήσεων παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά η εταιρεία Agroinvest, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και βιοκαυσίμων. Η εταιρεία αναπτύσσει ευρύτατες δραστηριότητες και διαθέτει μεγάλο παραγωγικό δυναμικό και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες της προσδίδουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η βιομηχανική μονάδα της βρίσκεται στο Αχλάδι Φθιώτιδας σε έκταση 250 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οκτώ γραμμές παραγωγής, υποστηριζόμενες από μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και το ιδιόκτητο λιμάνι. Στις παραδοσιακές δραστηριότητες της Agroinvest περιλαμβάνονται η παραγωγή και εμπορία σπορελαίων, προϊόντων σόγιας, ζωοοτροφών καθώς επίσης αλεύρων για αρτοποιία και ζαχαροπλαστική. Επίσης η εμπορία δημητριακών και λιπασμάτων καθώς επίσης και η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σελόντα. Στην τρίτη καλύτερη θέση του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων τροφίμων βρέθηκε η ιχθυοκαλλιεργητική Σελόντα η οποία ως γνωστόν μαζί με την άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου – τον Νηρέα – πέρασε στην ιδιοκτησία ξένου fund. Συγκεκριμένα, η η διαδικασία ολοκλήρωσης των ελέγχων που απαιτούνται βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για τηναπόκτηση των Νηρέα και Σελόντα από την Amerra Capital Management. Τα τελικά κείμενα της σύμβασης βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο των νομικών τμημάτων των εμπλεκόμενων πλευρών. Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που φυσικά απαιτεί πλήρη και ενδελεχή έλεγχο. Το γεγονός, όμως, ότι έχουν εμπλακεί έξι νομικά τμήματα, του αγοραστή, του συμβούλου και των τεσσάρων τραπεζών, έχει επιφέρει ορισμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Project Nemo, όπως ονομάστηκε το εγχείρημα πώλησης των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

 Intercomm Foods. Με το 99% της συνολικής παραγωγής της να εξάγεται σε 62 χώρες στον κόσμο, η Intercomm Foods, με έδρα τη Λάρισα, κατάφερε να κερδίσει την 27η θέση ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες (EBITDA*) ελληνικές επιχειρήσεις για το 2016. Η Intercomm Foods, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική μεταποιητική επιχείρηση βρώσιμης ελιάς και από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποιημένων φρούτων της ελληνικής αγοράς. Η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί εργοστάσια σε Λάρισα, Χαλκιδική και Άρτα, εξάγοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της, σε ποσοστό 99%. Για το 2016 βρίσκεται στην 27η θέση ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις (EBITDA), με τζίρο 81,3 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα χρήσεως 11,25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συγκαταλέγεται και στη λίστα με τις 100 εταιρίες με τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη προ φόρων για την ίδια χρονιά, με αύξηση 7,3% σε σχέση με το 2015.  Στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκεται εδώ και 23 χρόνια ο Στέργιος Τσαγκούλης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο

ΟΠΤΙΜΑ. Σε μια από τις πρώτες θέσεις βρέθηκε και η επιχείρηση ΟΠΤΙΜΑ η οποία είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διανομής τυροκομικών προϊόντων της οικογένειας Παντελιάδη στην οποία ανήκουν τα σουπερμάρκετ My Market. Η επιχείρηση είναι έτοιμη να ανοίξει  τα φτερά της στις εξαγωγές αλλά και στις εξαγορές. Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και η έλευση του Γ. Καραμπέτσου ο οποίος μέχρι πρόσφατα κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή στην Colgate – Palmolive και ο οποίος από τις αρχές Απριλίου ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της επιχείρησης. Η ΟΠΤΙΜΑ είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται από το 1974 στο χώρο των τροφίμων. Με την πάροδο των χρόνων ήλθε μια εξειδίκευση στο τυρί, αρχικά ως εισαγωγέας, μετέπειτα ως παραγωγός και τελικά ως brand developer. Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά τυριού στην ελληνική αγορά, ενώ και στο εξωτερικό δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κορέα, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ. Παράλληλα η εταιρεία διατηρεί τα δικά της υποκαταστήματρα σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία για καλύτερο έλεγχο της αγοράς και της προώθησης των προϊόντων της, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αναπτύσσεται μέσω αντιπροσώπων. Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της ανήκουν γνωστά brands όπως το Kerrygold, η  Ήπειρος, το Λεβέτι, το Dirollo και το Αdoro.  Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε την εταιρεία «Δομοκός Α.Ε.», η οποία παράγει το γνωστό τυρί «Κατίκι Δομοκού». Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων η εταιρεία το 2017 κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 5%, ενώ το 2016 ο τζίρος της έκλεισε στα 127,49 εκατ. ευρώ, έναντι 108,77 εκατ. ευρώ το 2015 και τα καθαρά της κέρδη στα 7,15 εκατ. ευρώ το 2016, από 6,87 εκατ. ευρώ το 2015.

Στις επόμενες θέσεις της λίστας των πλέον κερδοφόρων εταιρειών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Μπισκότα Παπαδοπούλου, Πέττας Παύλος, Αραμπατζής Μιχάλης, Κρι-Κρι Γάλακτος, κοτόπουλα Νιτσιάκος BIOMAR Hellenic,  Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Newrest.

Αν οι παραπάνω επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη, αντιθέτως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν εταιρείες όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχαρης, η Δέλτα, η Φάγε, τα αλλαντικά Νίκας,  η Creta Farm, η Κιουτσουκώστα-Αφοί Κρέκα, η Elbisco, τα παγωτά Δωδώνη, η Βίγλα που παρουσίασαν σημαντικές ζημιές.

Με πληροφορίες από New Times