Αγοραστές αναζητούνται διεθνώς για την μονάδα της Hellenic Steel στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι αγοραστές  θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου στην σύμβουλο Deloitte, προκειμένου να αποκτήσουν εν συνεχεία πρόσβαση στο Virtual Data Room και να υποβάλουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές. Η πώληση, όπως προβλέπεται, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας του νόμου 4446/2016 και των άρθρων 106β και 106δ. 

Ειδικότερα, προς πώληση τίθεται όλο το ενεργητικό της εταιρίας και όχι μόνο τα πάγια, σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτήν που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ. Ο αγοραστής πρέπει να καταβάλει το τίμημα ενιαία και χωρίς αιρέσεις, θα επιβαρύνεται με πρόσθετα κόστη για την επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, αλλά όχι με τις υποχρεώσεις που έχει η Hellenic Steel προς τους πιστωτές της. Τα χρέη προς τους πιστωτές (εκ των οποίων κανείς δεν είναι τράπεζα) κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 75 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καλυφθούν από τους εκκαθαριστές μέσω του τιμήματος της πώλησης. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση δεν έχει οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Η Hellenic Steel που ανήκει στην ιταλική ILVA, και είχε εμπλακεί σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, τέθηκε σε εκκαθάριση από το ιταλικό δημόσιο, “έσπασε” στα δύο και η “καλή” βγήκε αρχικά προς πώληση έναντι σχεδόν 5 δισ. ευρώ, ενώ η “κακή” εταιρεία (στο πρότυπο των bad banks) φορτώθηκε με όλα τα χρέη, μεταξύ αυτών και τα χρέη της θυγατρικής της στη Θεσσαλονίκη, που προμηθευόταν πρώτη ύλη από τη μητρική.

Η αναστολή λειτουργίας της Hellenic Steel αποφασίστηκε τα Χριστούγεννα του 2016 , απολύθηκαν περίπου 200 εργαζόμενοι και άλλοι 34 παρέμειναν να συντηρούν το εργοστάσιο, καθώς η μητρική εταιρεία όρισε εκκαθαριστές προκειμένου να διερευνήσει αν υπήρχε ενδιαφέρον να αγορασθεί. Πράγματι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, τρεις εταιρείες από την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή έδειξαν ενδιαφέρον και μία εξ αυτών κατέθεσε οικονομική πρόταση. Ωστόσο η ιταλική πλευρά έκρινε χαμηλή την προσφορά και άγονο το διαγωνισμό.