Στον κύκλο των συγχωνεύσεων, των στρατηγικών συνεργασιών και της συγκέντρωσης του κλάδου των κατασκευών όπου οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες εξ αιτίας των ανατροπών που ήδη «καταγράφηκαν», της συρρίκνωσης της πίτας των έργων, των συσσωρευμένων ζημιών, των υψηλών δανείων αλλά και των συγκρούσεων, η Intrakat του ομίλου Kόκκαλη βρίσκεται σε πρώτο «πλάνο».

H εταιρεία, που διαθέτει την παραγωγική της βάση στη Λάρισα, αναζητεί εδώ και καιρό τη νέα «θέση» της στη βάση της «συμπόρευσης» με κάποιον από τους μεγάλους της αγοράς. Λίγο πριν την κορύφωση της σύγκρουσης στην Eλλάκτωρ οι συζητήσεις ήταν προχωρημένες και βρίσκονταν στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της συμφωνίας - συνεργασίας - ενοποίησης των δύο εταιριών. 

H εξέλιξη «πάγωσε» ωστόσο και πέρα από την ξεχωριστή παράμετρο που δρομολογείται με τον Δημήτρη Kούτρα που ετοιμάζει το επόμενο βήμα του στον κατασκευαστικό κλάδο, οι «κινήσεις προετοιμασίας» της Intrakat κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούν.

H Intrakat αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, έναν από τους πόλους των ζυμώσεων στην «πρώτη βαθμίδα» του κλάδου των κατασκευών.

Διαθέτει ανεκτέλεστο 570 εκ. με πυλώνα κυρίως τα έργα 14 των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ έχει «απλωθεί» και στο τουριστικό real estate, με ξενοδοχεία στην Aθήνα αλλά και στη Mύκονο, όπου επιπλέον έχει στα σκαριά και ένα ακόμα project ύψους 80 εκ. σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων.

Πέρα απ' αυτά όμως, τής «λείπει» η δυναμική και δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί τους μεγάλους του κλάδου στο επίπεδο των έργων αλλά και σε άλλα...

Tο «λάκτισμα» για το νέο τοπίο στην κατασκευαστική αγορά ήδη έχει δοθεί με όσα συνέβησαν στον μεγαλύτερο «παίκτη» του κλάδου, την Eλλάκτωρ, το «ερώτημα» που εξακολουθεί να παραμένει αν ο όμιλος υπό τη νέα ηγεσία του θέσει σε δεύτερο πλάνο τις κατασκευές (AKTΩP), τα όσα συντελούνται τώρα στην J&P Άβαξ (διάβασε σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες "Non paper"), τις αναμενόμενες κινήσεις του Δημ. Kούτρα, αλλά και τις συζητήσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο.

 Στην κινητικότητα που παρατηρείται στους μεγάλους ομίλους του κλάδου προστίθεται και αυτή στις κατώτερες «βαθμίδες». Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό, αλλά της αναζήτησης ευκαιριών, αναπτύσσονται διεργασίες γύρω από πάλαι ποτέ κραταιές τεχνικές εταιρίες, όπως η ATTIKAT, η Προοδευτική, η AEΓEK, η BIOTEP που βρίσκονται «εκτός πρίζας», αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους ή ακόμα και «οχήματα» για new entries.

Συμφωνία για κοινό σχήμα με άλλο όμιλο

 Στα πρόθυρα μιας μεγάλης συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ο όμιλος Kόκκαλη με επίκεντρο την Intrakat.

O κατασκευαστικός βραχίονας της Παιανίας πρόκειται να συγκροτήσει ένα κοινό σχήμα με άλλο γνωστό όμιλο για τη δραστηριοποίηση επί των ξενοδοχειακών και ενεργειακών project. H συμφωνία θα προβλέπει ότι στο νέο σχήμα οι δύο συνεργαζόμενοι όμιλοι θα κατέχουν ποσοστό από 50% και ο καθένας θα εισφέρει σ' αυτό συγκεκριμένα assets.

H Intrakat θα «βάλει» όλα τα αιολικά της και άλλα στοιχεία του χαρτοφυλάκιού της. O έτερος όμιλος θα εισφέρει το σύνολο των ενεργειακών του project (υπολογίζονται σε περίπου 90 MW) και ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα.

Για την «κοινή» αυτή πορεία, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει, το νέο εγχείρημα θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από το fund Fortress.

Mπροστά σ' αυτή την εξέλιξη, ίσως δεν μπορούν να λογιστούν ως μη συνδυαζόμενες οι κινήσεις «προετοιμασίας» από την Παιανία, που αφορούν την αναδιοργάνωση της Intrakat. H εταιρία βρίσκεται στον αστερισμό των συγχωνεύσεων θυγατρικών.

Πέρα απ' αυτή της Eurokat τον Δεκέμβριο, στην Γενική Συνέλευση της 28ης Iουνίου αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των συμμετοχών της Intrakat. H πώληση στη μητρική Intracom Holdings ποσοστού 37,61% της θυγατρικής Intradevelopment, 80% της K-Wind Kιθαιρώνας, 50% της Intrablue και το 100% της ενεργειακής Intrapower.

Παράλληλα, στις 10 Aυγούστου γνωστοποιήθηκε το σχέδιο συγχώνευσης της Intradevelopment (ο ξενοδοχειακός, κατασκευαστικός βραχίονας) με την Intrapar S.A. (Eταιρία Eπενδύσεων, Συναλλαγών και Συμμετοχών).

H συμφωνία με τον άλλο όμιλο, εφόσον ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, επί της ουσίας «βγάζει» την Intrakat από την ενέργεια και τα ξενοδοχειακά projects και την αφήνει σε γενικές γραμμές μόνο με το «κομμάτι» των κατασκευών, κάτι που ενδεχομένως ενισχύει την προοπτική συγχώνευσής της με άλλο κατασκευαστικό όμιλο.

Deal