Η θεσσαλική αλευροβιομηχανία σημείωσε ενισχυμένα έσοδα το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε η Infobank Hellastat στο thessaliaeconomy.gr. Η άνοδος συνάδει με τα οικονομικά αποτελέσματα που σημείωσε το σύνολο του εγχώριου κλάδου.

Τα έσοδα 6 επιχειρήσεων της περιοχής το 2015 αυξήθηκαν σημαντικά κατά 12,8%, στα €116 εκ., μεταβολή που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ηγετική εταιρεία του κλάδου ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε., με 4 βιομηχανίες να καταγράφουν άνοδο του κύκλου εργασιών τους. Αντιθέτως, η λειτουργική και προ φόρων κερδοφορία περιορίστηκε κατά 4,6% και 2,9% αντίστοιχα, λόγω των δυσχερειών που αντιμετώπισαν οι αλευροβιομηχανίες στις εισαγωγές μαλακού σιταριού, με συνέπεια να στραφούν στο εγχώριο σκληρό σιτάρι και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος παραγωγής.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δύο εισηγμένων επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2015: Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε. αυξήθηκε κατά 3,2%, αγγίζοντας τα €49 εκ., γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις μειγμάτων για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική (+77,2%). Επίσης, ο όγκος πωλήσεων των επαγγελματικών προϊόντων ενισχύθηκε κατά 5,7%, με την αντίστοιχη αξία να αυξάνεται κατά 2%, απαρτίζοντας το 84% του συνόλου. Αντιθέτως, η ποσότητα των καταναλωτικών προϊόντων υποχώρησε κατά 1,5%, γεγονός που μεταφράστηκε σε μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 3%. Άνοδος εντοπίζεται τόσο στα λειτουργικά (+13%, στα €4,8 εκ.), όσο και στα φόρων κέρδη (+45,2%, στα €1,83 εκ.) του ομίλου, λόγω της αύξησης των πωλούμενων ποσοτήτων, της μείωσης του κόστους πρώτων υλών και της διατήρησης των λειτουργικών εξόδων σε χαμηλά επίπεδα.

Οι εταιρικές πωλήσεις της ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΟΥ Ε. ΥΙΟΙ Α.Ε. μειώθηκαν κατά 32,7%, σε €1,22 εκ., με τις πωληθείσες ποσότητες αλεύρων να υποχωρούν κατά 33,7%. Η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει αρνητικό περιθώριο μικτού κέρδους λόγω της επιβάρυνσης των σταθερών εξόδων, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης παραγωγικότητας. Οι λειτουργικές ζημιές περιορίστηκαν στα €0,1 εκ., ενώ προ φόρων ζημιές βελτιώθηκαν στα €0,43 εκ., από €0,56 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο πίνακα της Infobank Hellastat για τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των θεσσαλικών αλευροβιομηχανιών: