Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει υποχρεώσει αρκετές, ακόμη και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, η μονάδα μεταλλικών κατασκευών της ΜΕΤΚΑ, εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίος, στη Νέα Ιωνία του Βόλου παραμένει σε λειτουργία, εφαρμόζοντας ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, και εξακολουθεί να συμβάλλει στη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας.

Στη μονάδα τηρούνται οι πλέον αυστηροί όροι ασφαλείας, ενώ από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού όσοι υπάλληλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σταμάτησαν αμέσως να εργάζονται, χωρίς να επηρεαστούν οι αποδοχές τους.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν και εργάζονται, τηρούν σχολαστικά τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, με τους χώρους της μονάδας να απολυμαίνονται καθημερινά. Επιπλέον αν υπάρξουν εργαζόμενοι που λόγω συνθηκών μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον ώρες, αμείβονται αναλόγως, ενώ οι αμοιβές κινούνται πέραν των προβλεπόμενων από την νομοθεσία.

Στο εργοστάσιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και σε άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, καταλαμβάνοντας έκταση 80.000 τ.μ., απασχολούνται 230 άτομα. Ο συνδυασμός μακρόχρονης εμπειρίας, εξειδικευμένου προσωπικού και προηγμένου τεχνολογικά εξοπλισμού, επιτρέπει την πραγματοποίηση σύνθετων εργασιών με βάση τα υψηλότερα κριτήρια ποιότητας. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνονται συναρμολόγηση, συγκόλληση, μηχανουργική κατεργασία, αμμοβολή - βαφή.

Η μονάδα που λειτουργεί αδιάλειπτα τα τελευταία 56 χρόνια, έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στην ελληνική βιομηχανία, χάρη στις εξαιρετικές μεταλλικές κατασκευές που έχουν βρεθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Το εξειδικευμένο της προσωπικό και η υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει καταφέρνει να ξεπερνά τα όποια εμπόδια συνεχίζοντας μια βαριά βιομηχανική κληρονομιά και συμβάλλοντας στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. 

Πλούσια βιομηχανική ιστορία

Ήταν το 1964 όταν άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στην Νέα Ιωνία Βόλου. Η ΜΕΤΚΑ γρήγορα καθιερώνεται ως πρωτοπόρος σε σύνθετες μεταλλικές κατασκευές στην τοπική αγορά της Ελλάδας και δημιουργείται ένα από τα πιο εμβληματικά brand στην αγορά των κατασκευών.

Το όνομα ΜΕΤΚΑ - ΜΕΤαλλικές ΚΑΤασκευές καθιερώθηκε ως συνώνυμο της πρωτοπορίας στον τομέα των σύνθετων μεταλλικών κατασκευών στην ελληνική και διεθνή αγορά. Τη δεκαετία του '60, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα σημειώνει μεγάλη έκρηξη, ενώ ξεκινούν τεράστια έργα υποδομών, πυροδοτώντας έτσι την άνθηση της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας και την μεταποιητική δραστηριότητα. Η ΜΕΤΚΑ κατασκευάζοντας μεταλλικές κατασκευές που θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης, βλέπει την παραγωγή της να εκτοξεύεται και καθιερώνεται ως πρωτοπόρος στον τομέα των σύνθετων μεταλλικών κατασκευών στην ελληνική αγορά.

Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο το 1973, σηματοδότησε μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της ΜΕΤΚΑ, με την εταιρεία να αναλαμβάνει τα πρώτα της έργα στο εξωτερικό. Η εταιρεία συνέχισε να γιγαντώνεται συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μέχρι που το 1998, η ιστορική επιχείρηση εξαγοράζεται από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και ενσωματώνεται στο εταιρικό σχήμα του ομίλου Μυτιληναίος.

Το 2017 η ΜΕΤΚΑ συγχωνεύεται πλήρως στον όμιλο Mytilineos στο πλαίσιο της νέας μεγάλης και ευρωπαϊκού επιπέδου οντότητας που δημιουργήθηκε και σταματά η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τότε με αφορμή την συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ ο κ. Μυτιληναίος είχε δηλώσει πως «το όνομα της ΜΕΤΚΑ αποσύρεται σήμερα από το Χρηματιστηριακό ταμπλό, παραμένει όμως  άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο Μυτιληναίος και δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο του».

Επιπλέον είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ΜΕΤΚΑ που από σήμερα περιλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες βασικές θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στο ενιαίο εταιρικό σχήμα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., είναι σήμερα 13 φορές μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών σε σχέση με το 1998, έχει 29 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία και απασχολεί υπερδιπλάσιους εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους μηχανικούς».

Η παρουσία της στην βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή της ΜΕΤΚΑ είναι προσανατολισμένη σε ιδιαίτερα απαιτητικές - όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας - εφαρμογές, στην Ενέργεια, τις Υποδομές και την Άμυνα. Πρόκειται συνήθως για βαριές και/ή σύνθετες μεταλλικές κατασκευές, με υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις.

Η 50ετής εμπειρία της σε έργα μεγάλης κλίμακας, οι άρτια εξοπλισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της στο Βόλο, με μηχανήματα υψηλής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας και η ικανότητά της να εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, είναι μερικά μόνο από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.

Σημειώνεται ότι ως ΜΕΤΚΑ και μετέπειτα ως Mytilineos κατάφερε να χτίσει ένα ισχυρό όνομα ως κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία με εξειδίκευση στο EPC Contracting μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Το ευρύ χαρτοφυλάκιο των έργων της ΜΕΤΚΑ περιλαμβάνει γέφυρες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό λιμένων, ορυχείων, βιομηχανικών και πετροχημικών εγκαταστάσεων.

Χαρακτηριστικά η ΜΕΤΚΑ έχει ολοκληρώσει με επιτυχία έργα υψηλών απαιτήσεων, όπως την κατασκευή της μεταλλικής οροφής στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, στο βασικό αθλητικό συγκρότημα της Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Το 1999, η ΜΕΤΚΑ προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα την ανάληψη σημαντικών έργων, όπως τμήματα των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, αρμάτων μάχης Leopard 2-Hel και υποβρυχίων τελευταίας γενιάς.

Επιπλέον, το 2004, κατασκεύασε το πρώτο ολοκληρωμένο έργο Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 378MW, στον ΑΗΣ Λαύριου, που αποτέλεσε την αρχή μια επιτυχημένης πορείας εκτέλεσης έργων τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας.

Το 2007 κέρδισε το πρώτο διεθνές έργο της, που αφορούσε την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Καράτσι του Πακιστάν. Έπειτα ακολούθησαν νέα έργα σε χώρες όπως το Ιράκ η Αλγερία Ρουμανία η Τουρκία και η Ιορδανία που καθιέρωσαν τη ΜΕΤΚΑ ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες στον τομέα έργων EPC παγκοσμίως.

Η ΜΕΤΚΑ EGN ιδρύεται το 2015 με την νέα εταιρεία να κάνει δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων. Πρώτο σημαντικό έργο της ΜΕΤΚΑ στην Υποσαχάρια Αφρική (Γκάνα), για την κατασκευή 10 κινητών αεροστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι το 2018, ακολουθώντας τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην μέγιστη ενεργειακή απόδοση, ολοκληρώνει επιτυχώς φωτοβολταϊκά/ υβριδικά έργα ισχύος άνω των 800MW, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Στέφανος Τσουλάκης Businessdaily.gr