Τη δραματική πορεία αποβιομηχάνισης της χώρας αποτυπώνει έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την εξέλιξη του εργατικού δυναμικού, την περίοδο 1981 -2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία, ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας, "έπεσαν" από το 19,3% το 1981, στο 10,9% το 2015.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα ακόλουθα:

- Η ηλικία του εργατικού δυναμικού αυξάνεται και το απόλυτο μέγεθός του μειώνεται ακολουθώντας τις τάσεις του πληθυσμού της Χώρας.

- Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και το ποσοστό απασχόλησής τους αυξάνεται σταθερά.

- Η απασχόληση μετατοπίζεται από την παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών και από τα χειρωνακτικά στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα.

- Η μερική απασχόληση αυξάνεται σταθερά από το 2006. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αδυναμία εύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης και είναι πιο έντονη στις νεότερες ηλικίες.

- Η ανεργία αυξάνεται σταδιακά έως το 1999, μειώνεται έως το 2008 και εκτινάσσεται κατά την οικονομική κρίση με κορύφωση το 2013.

- Η ανεργία πλήττει διαχρονικά περισσότερο τις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες. Αυτές είναι και οι δύο ομάδες που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

- Διαχρονικά, η χαμηλότερη ανεργία εμφανίζεται στις νησιωτικές περιφέρειες ενώ η υψηλότερη στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας.

- Το επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού μετατοπίζεται σαφώς προς ανώτερες βαθμίδες. Η κατοχή τίτλων ανώτερης / ανώτατης εκπαίδευσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας.  

Πηγή: capital.gr (Δ. Κατσαγάνης)