Σημάδια σταθεροποίησης παρουσίασε το 2016 η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, με τη Wind Hellas να επιστρέφει έπειτα από αρκετά χρόνια σε ανοδική τροχιά τόσο στα έσοδα όσο και στα λειτουργικά κέρδη, όπως τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νάσος Ζαρκαλής.

Η συνολική αγορά τηλεπικοινωνιών διαμορφώθηκε πέρυσι στα επίπεδα του 2015, δηλαδή κοντά στα 4,1 δισ. ευρώ, έπειτα από αρκετά χρόνια πτώσης. Η αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπως είπε ο κ. Ζαρκαλής, έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ πέρυσι, με την αγορά σταθερής τηλεφωνίας στα 2,1 δισ. και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στα 200 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά κινήθηκε στο μέσο του εύρους που περιμέναμε για τη χρονιά και είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις πως έχει μια δυναμική ώστε τα επόμενα χρόνια να ξαναπλησιάσει προς τα 5 δισ. Για λόγους σύγκρισης, το 2008 η αγορά ήταν κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Ζαρκαλής τόνισε πως «η αγορά έχει πέσει με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι έχει πέσει η οικονομία και συνεπώς έχει μια δυναμική ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες. Σε συνθήκες ομαλοποίησης της οικονομίας, νομίζω πως η αγορά έχει δυναμική να πάει λίγο καλύτερα από την οικονομία».

Η Wind Hellas παρουσίασε πέρυσι κύκλο εργασιών 476 εκατ. ευρώ από 461 εκατ. ευρώ το 2015 και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 91 εκατ. ευρώ από 84,9 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Οπως είπε ο Ν. Ζαρκαλής, «και τα δύο μεγέθη ήταν λίγο πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, με την αναλογία στο 65% κινητή και 35% σταθερή. Γινόμαστε ένας παίκτης σύγκλισης». Η αγορά κινητής έφερε στη Wind Hellas έσοδα 304,3 εκατ. ευρώ, με μικρή μείωση από τα 306,4 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ η σταθερή τηλεφωνία είχε πέρυσι έσοδα 171,4 εκατ. το 2016 από 154,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το 2016, είπε ο κ. Ζαρκαλής, «σηματοδότησε την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Είναι μια ανάπτυξη 3% στα έσοδα και 7% στη λειτουργική κερδοφορία μετά από πολλά χρόνια πτώσης». Πρόσθεσε πως υπήρξε «συστηματική πρόοδος σε όλους τους τομείς στρατηγικής εστίασης: Από το δίκτυο κινητής μέχρι την έμφαση στις αγορές δεδομένων, στα συνδυαστικά προγράμματα, στην εμπειρία του πελάτη και στην αναβάθμιση του δικτύου».

Ο κ. Ζαρκαλής είπε πως «έχουμε 3 φορές μεγαλύτερο δίκτυο 4G σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 και στόχος το 88% κάλυψη στο LTE μέχρι το τέλος του 2017 από 78% στο τέλος του 2016». Πέρυσι η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 30% στους χρήστες Data με έξυπνα κινητά τηλέφωνα και διπλάσια χρήση data (δεδομένων) μεταξύ 2015 και 2016. Πρόκειται για περίπου 800.000 πελάτες ενώ το 2015 ήταν περίπου 572.000 (με το σύνολο της πελατειακής βάσης κοντά στα 3.000.000). Επίσης, 49% των συνδρομητών κινητής έχουν και σταθερή Wind. Το μερίδιο αγοράς της Wind Hellas είναι στο 27% στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων με 559.000 πελάτες σταθερής στα τέλη του 2016.

O κ. Ζαρκαλής αναφέρθηκε και στα 175 νέα καταστήματα της εταιρείας με επένδυση 20 εκατ. ευρώ τα οποία πέρυσι παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 46% μέσα από 7,5 εκατ. συναλλαγές.

Τι είπε για Vodafone και Forthnet

Σε ερώτηση για την πιθανή συνεργασία με τη Vodafone στη συνδρομητική τηλεόραση, ο κ. Ζαρκαλής υποστήριξε πως «σε οτιδήποτε κάνουμε, θέλουμε να είμαστε διασφαλισμένοι με πράγματα που κάνουμε μόνοι μας. Θα κάνουμε αυτόνομη είσοδο, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν.

Παράλληλα, όμως, αναζητούμε και στρατηγικές συνεργασίες που θα κάνουν την παρουσία μας καλύτερη. Ετσι στο κομμάτι της τηλεόρασης έχουμε υπογράψει μνημόνιο με τη Vodafone, βάσει του οποίου θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας.

Είναι σε αρχικό στάδιο οι συζητήσεις και δεν μπορώ να πω περισσότερα. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την Forthnet. Είχα πει εδώ και πολλά χρόνια πως η Forthnet είναι Plan B και πως προτεραιότητα είναι η αυτόνομη ανάπτυξη της Wind Hellas. Αν προκύψει κάποια ευκαιρία θα την εξετάσουμε γιατί πιστεύουμε στη συγκέντρωση της αγοράς.

Στην Forthnet "η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με την εποχή που ξεκίνησε η διαδικασία πριν από 3 - 4 χρόνια". Αύριο λήγει το option της Vodafone για να αγοράσει επιπλέον ποσοστό της Forthnet από την Wind Hellas με τον κ. Ζαρκαλή να υποστηρίζει πως δεν θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα και δεν θα δοθεί παράταση.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Digea ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas υποστήριξε πως "είμαστε σε μια φάση που γίνονται πολλές συζητήσεις. Όλες είναι σε πολύ αρχικά στάδια και για καμία. από αυτές δε μπορώ να σας δώσω κάτι συγκεκριμένο σήμερα".

Για το θέμα των εικονικών παρόχων κινητής και το σχετικό αίτημα της Forthnet ο επικεφαλής της Wind Hellas υποστήριξε πως "οι περισσότερες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους έχουν καταλήξει πως επειδή οι τιμές είναι χαμηλές δεν αφήνουν περιθώρια για εικονικούς παρόχους. Οποιοσδήποτε ζητήσει συνεργασία είμαστε ανοικτοί στα πλαίσια των εμπορικών πρακτικών".

Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας το 2015 έφτασαν τα 93 εκατ. ευρώ και πρόκειται φέτος να επενδυθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ κυρίως στο δίκτυο κινητής, στο δίκτυο οπτικών ινών της σταθερής τηλεφωνίας και στη συνδρομητική τηλεόραση.

Άλλες προτεραιότητες αφορούν τις υπηρεσίες data (μεγάλα περιθώρια καθώς η μέση χρήση είναι 1 Gb ενώ μπορεί να φτάσει τα 15 και τα 20 Gb στα επόμενα χρόνια), λύσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ενίσχυση του brand.

"Μέσα στο 2017 ξεκινάμε τη συνδρομητική τηλεόραση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους" τόνισε. Όσον αφορά το περιεχόμενο είπε πως η λύση που προσφέρουμε "θα βασίζεται σε διαφορετική εμπειρία του πελάτη και διαφορετικό νόημα στον όρο τηλεόραση".

Πηγή: euro2day.gr