Για τις 30 Μαρτίου μετατίθεται η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Μαζί με το ορόσημο αυτό, μετακινείται και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή η εκταμίευση του 1,234 δισ. ευρώ. Το ανεπίσημο ορόσημο της 15ης Μαρτίου φαίνεται να μην επιτυγχάνεται, δεδομένου ότι από τις επιμέρους συμβάσεις που προαπαιτούνται, απουσιάζουν κυρίως δύο. Η πρώτη σχετίζεται με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) και η δεύτερη με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). 

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν χθες ότι και το ορόσημο της 15ης Μαρτίου δεν έχει απολεσθεί ολοσχερώς. Ωστόσο, παρατηρούσαν ότι πλέον είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η Fraport, πάντως, χθες έκανε την καθοριστική κίνηση, ρίχνοντας 620 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιρειών διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας Α και B A.E. Αν σ’ αυτά προστεθούν και τα 30 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί αρχικά, το μ.κ. κάθε εταιρείας Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια ανέρχεται πλέον σε 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 210 εκατ. ευρώ τοποθετεί η Fraport AG και τα υπόλοιπα ο όμιλος Κοπελούζου. Συνολικά 420 εκατ. ευρώ τοποθετεί η γερμανική πλευρά και 230 εκατ. ευρώ η ελληνική. Πρόκειται για ίδια κεφάλαια που συνεισφέρουν οι δύο επενδυτές. 

Η διαφορά μέχρι το 1,23 δισ. ευρώ, που θα καταβάλει η Fraport στο ΤΑΙΠΕΔ όταν ολοκληρωθεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θα προέλθει από τις πιστώτριες τράπεζες. Η εταιρεία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ήδη έχει καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις χρηματοδότησής της από τις πιστώτριες τράπεζες και δηλώνει καθ’ όλα έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων. «Η Fraport Greece», αναφέρει η ανακοίνωσή της, «ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων». Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία σημειώνει ότι έχει προχωρήσει ακόμη στις απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού, στην εγκατάσταση νέων υποδομών λειτουργικής υποστήριξης, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων κ.λπ. Παράλληλα έχει συμβολαιοποιηθεί η πλειονότητα των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων, ενώ πρόσφατα υπογράφηκαν οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών πυρασφάλειας από το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Από το σύνολο των πολλών συμβάσεων διασφάλισης επιπέδου υπηρεσίας (service level agreements), που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, οι περισσότερες έχουν ολοκληρωθεί, εκτός από μικρό αριθμό• εκ των οποίων κυρίως για την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) και εκείνη με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για την παροχή υπηρεσιών Πύργου Ελέγχου και υπηρεσιών Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). 

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η Fraport δεν αναγνωρίζει την καταβολή αποζημίωσης, καθώς βρίσκεται εκτός των βασικών υπηρεσιών αεροδρομίου που προβλέπονται από τη σχετική σύμβαση, σε αντίθεση με ότι ισχύει στις υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης ή φύλαξης των χώρων του αεροδρομίου. Αντίστοιχα, την ασφάλεια και αστυνόμευση του αεροδρομίου αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. 

Καθημερινή (Βαγγελης Μανδραβέλης)