Τι κοινό έχουν το γραφείο -έδρα τριών εταιριών- στον αριθμό 120 της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ο μικροεφοπλιστής Τιμ Πουρνάρας, ένας Ελβετός επιχειρηματίας, ένας Έλληνας πλασιέ λιπασμάτων, ένας Τούρκος πολυεκατομμυριούχος και μια όμορφη εμπορική διευθύντρια από τη Ζυρίχη;

Μπορεί να θυμίζει κακόγουστο ανέκδοτο, πρόκειται όμως για μια οικονομική βόμβα που απειλεί να προκαλέσει ένα ντόμινο χρεοκοπίας στον αγροτικό κόσμο του τόπου. Η στάση πληρωμών της εταιρίας λιπασμάτων New Trade Fertilizers έχει αφήσει εκτεθειμένους δεκάδες πιστωτές με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μία χρεοκοπία που επηρεάζει συθέμελα όλο το επιχειρηματικό οικοσύστημα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Της εταιρίας New Trade Fertilizers που κατηγορείται από τους πιστωτές ότι έχει άμεση σύνδεση με την ελβετική εταιρία με… συγγενικό όνομα, την KeyTrade ΑG, και τους ανθρώπους της.

Παρόλο που επισήμως οι ιδιοκτήτες των δύο εταιριών υποστήριζαν ότι δεν έχουν κοινά συμφέροντα, οι πιστωτές κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των δύο εταιριών πως παρασκηνιακά πάντοτε συνδέονταν. Η ελληνική εταιρία λένε ήταν επί της ουσίας το όχημα της ελβετικής. Επομένως, ζητούν από τη Δικαιοσύνη οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της χρεοκοπίας να μετακυλιστούν και στα δύο εταιρικά σχήματα.

Οι πιστωτές, μάλιστα, ήδη έχουν κινηθεί στη Δικαιοσύνη κατά πέντε προσώπων που φέρεται ότι είναι άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενα με το μεγάλο κανόνι: των μετόχων της ελληνικής εταιρίας (Νew Trade) Τιμ Πουρνάρα και Λάμπρου Ζαχάκου και των προσώπων που φέρεται ότι τους στηρίζουν της ελβετικής εταιρίας (KeyTrade) Andreas Vaterlaus και Μelih Keyman και της όμορφης εμπορικής αντιπροέδρου της εταιρίας Cornelia Bircher.

Τιμ Πουρνάρας: Ο άρχοντας των ελιγμών

Ο Ευθύμιος Πουρνάρας -για τους φίλους του Τιμ ή Τίμης-, όταν έπαιζε χάντμπολ ως μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα: να ελίσσεται στις φάσεις. Το χάντμπολ παρέμεινε μία από τις αγαπημένες ασχολίες του Τίμη Πουρνάρα. Μόνο που ως γόνος μιας εύπορης επιχειρηματικής οικογένειας, που μεσουράνησε στη βιομηχανική Ελλάδα μέχρι τη χρεοκοπία της το 1983, δεν μπορούσε να αντισταθεί και στο πιο ευγενές άθλημα, το τένις. Στα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών ο Τίμης ελίσσεται μέχρι σήμερα αριστοτεχνικά.

Την τέχνη των ελιγμών ο Τίμης τη χρησιμοποίησε κατά κόρον και στη δουλειά του. Δεν ασχολήθηκε με την καλτσοβιομηχανία που έκανε γνωστό το επίθετό του και μεγαλούργησε εντός και εκτός Ελλάδος από το 1932 μέχρι το 1983. Τότε που εμφάνισε τα πρώτα σημάδια κρίσης που οδήγησαν στη χρεοκοπία της γνωστής καλτσοβιομηχανίας. Παρότι η οικογένειά του τού παρέδωσε ως κληρονομιά ένα όνομα και μια ιστορική χρεοκοπία, ο Τίμης αποφάσισε να κάνει την εμπειρία του «κεφάλαιο» και ασχολήθηκε με τη ναυτιλία.

Μόνο που πλέον το όνομά του συνδέεται τις τελευταίες εβδομάδες με μια άλλη χρεοκοπία, της εταιρίας του New Trade Fertilizers Ltd, που απειλεί να προκαλέσει ένα ασύλληπτο ντόμινο στον τομέα της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η εταιρία δήλωσε σε πιστωτές της αδυναμία να καλύψει επιταγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πιστωτές που με τη σειρά τους είναι στο χείλος της χρεοκοπίας από το «κανόνι» της εταιρίας του Πουρνάρα.

Του ανθρώπου που ξεκίνησε αρχικά ως ναυλομεσίτης και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον εφοπλισμό. Το 1998 ο Τίμης ίδρυσε την Primal Marine Ltd., εταιρία που χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετεί τη μεταφορά ξηρών φορτίων και κυρίως λιπασμάτων.

Στη συνέχεια ίδρυσε τη New Trade Ship Management, η οποία έχει την έδρα της στα γραφεία της Primal Marine Ltd. με το ίδιο αντικείμενο. Μέχρι τότε οι δραστηριότητες του κ. Πουρνάρα κινούνταν εντός των ορίων του υγιούς επιχειρείν. Μέχρι που συνεταιρίστηκε με τον Λάμπρο Ζαχάκο και έκαναν πράξη την ιδέα του άλλοτε συνεργάτη τους Andreas Vaterlaus.

Λάμπρος Ζαχάκος: Από υπάλληλος, μεγαλοφειλέτης

Ο Λάμπρος Ζαχάκος ξεκίνησε στην αρχή ως ένας απλός υπάλληλος της KeyTrade. Ηταν ο άνθρωπος που έφερνε πρώτες ύλες για λογαριασμό της ελβετικής εταιρίας KeyTrade AG, οι οποίες διατίθεντο στην Ελλάδα. Tις μεταφορές είχαν αναλάβει οι εταιρίες του Τ. Πουρνάρα, ενώ στη μεγάλη αγορά τον Ζαχάκο τον έβαλε, όπως φημολογείται, ο Andreas Vaterlaus, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας KeyTrade.

Βλέποντας τον Λ. Ζαχάκο ως ένα πρόσωπο πρόθυμο να… ανέβει κατηγορία, οι Πουρνάρας και Vaterlaus αποφάσισαν να συστήσουν την ελληνική εκδοχή της KeyTrade. Χωρίς να ψάξουν πολύ για τίτλο εταιρίας, την ονόμασαν… New Trade!

Τα συμφέροντα, υποστηρίζουν οι πιστωτές που σήμερα τους οφείλονται εκατομμύρια ευρώ, ήταν απόλυτα ταυτισμένα. Μόνο που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ελληνικό όχημα που κάποια στιγμή θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, χωρίς να απειληθεί η ελβετική εταιρία από τον αυξημένο επιχειρηματικό κίνδυνο.

Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα βρισκόταν στα άδυτα της οικονομικής κρίσης το 2012. Ο Πουρνάρας είχε την ευελιξία, ο Vaterlaus τις επαφές στο εξωτερικό και ο Ζαχάκος την προθυμία.

Όλοι πρόθυμοι να εισαγάγουν νέους όρους στην αγορά, πέρα από τους μέχρι τότε υγιείς επιχειρηματικούς κανόνες. Αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ιδρύσουν τη New Trade Fertilizers Ltd, μια εταιρία εμπορίας λιπασμάτων και πρώτων υλών που τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην αγορά με το «κανόνι» που φέρεται ότι έριξε.

Ένα κανόνι που αφήνει εκτεθειμένους όσους κατείχαν επιταγές της με ποσά που ξεπερνούν όπως λένε στην αγορά τα 30.000.000 ευρώ. Η εταιρία που δημιουργεί πρωτόγνωρη κρίση στην ελληνική αγορά έχει έδρα την ίδια διεύθυνση με τη New Trade Ship Management και την Primal Marine Ltd.

Μεγαλομέτοχος με 1.020 μετοχές από τις συνολικά 1.700 είναι ο Τιμ Πουρνάρας και με 340 μετοχές και διαχειριστής ο Λάμπρος Ζαχάκος και ίσο αριθμό μετοχών (340) και ο Δημήτρης ΣωτηρίουΜέντοράς τους στο παρασκήνιο, λένε όσοι γνωρίζουν, είναι ο Andreas Vaterlaus.

Κρίσιμη λεπτομέρεια που υπογραμμίζουν οι πιστωτές. Η ελληνική εταιρία New Trade Fertilizers άφησε εκτεθειμένους με χρέη εκατομμυρίων ευρώ όλους, πλην μίας εταιρίας: της ελβετικής KeyTrade!  Αφού εξόφλησε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, μετά η ελληνική εταιρία κήρυξε στάση πληρωμών

Οι πιστωτές κάνουν λόγο για μια καλοστημένη και μεθοδευμένη εγκληματική πράξη και έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αναφέρουν ότι πέντε πρόσωπα, οι Τιμ Πουρνάρας, Λάμπρος Ζαχάκος, Andreas Vaterlaus, Μelih Keyman και Cornelia Bircher, έχουν διαπράξει σωρεία παραβάσεων, όπως απάτη κατά συρροήν, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υπεξαίρεση, εφόσον πλήρωσαν την ελβετική εταιρία πριν σφραγίσουν τις επιταγές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους πιστωτές, η KeyTrade είναι ασφαλισμένη για την περίπτωση διάπραξης απάτης των μετόχων με το ιλιγγιώδες ποσό των 100.000.000 ελβετικών φράγκων και ήδη την υπόθεση ερευνά και η ελβετική ασφαλιστική εταιρία.

Andreas Vaterlaus: Ο Ελβετός του παρασκηνίου και ο «Τούρκος»

Ο Ελβετός Andreas Vaterlaus ανέκαθεν κινούνταν στον χώρο των πρώτων υλών και των λιπασμάτων. Έχοντας μεγάλη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, ίδρυσε το 1997 μαζί με τον Τούρκο πολυεκατομμυριούχο Μelih Keyman και άλλους δύο εταίρους την KeyTrade ΑG.

Μια εταιρία που κατάφερε να εξαπλωθεί σε 115 χώρες στο χώρο των λιπασμάτων και να αποκτήσει κύρος. Τόσο ο Vaterlaus όσο ο Keyman, αν και τους αρέσει να συστήνονται ως γνήσιοι Ελβετοί στο επιχειρείν, στην Ελλάδα συνδέουν με την περίπτωση της New Trade το όνομά τους με τις πιο μελανές σελίδες στον χώρο.

Έχοντας ως «πωλητή» τους τον Ζαχάκο και ως ναυλομεσίτη και άνθρωπο που τους μεταφέρει τα λιπάσματα των Πουρνάρα, συνδέονται άμεσα στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι πιστωτές, με την εταιρία New Trade Fertilizers Ltd.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας και ο Ελβετός Vaterlaus με την εταιρία τους KeyTrade υιοθετούν τη λογική χρεοκοπίας της New Trade Fertilizers, αφού πρώτα έχουν φροντίσει η εταιρία τους να εξοφληθεί στο ακέραιο για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που πρόσφερε.

Αντί να συμβάλουν στην υγιή επιχειρηματικότητα, μετέχουν, λένε οι πιστωτές, με τις πράξεις τους επί της ουσίας σε ένα πρωτόγνωρο «κανόνι» που ίσως έχει απρόβλεπτες συνέπειες στον γεωργικό κόσμο της Ελλάδας.

Τα πρόσωπα της χρεοκοπίας

Τίμης Πουρνάρας

Ξεκίνησε ως ναυλομεσίτης μεταφέροντας λιπάσματα για λογαριασμό της KeyTrade. Σύστησε τη New Trade και είναι ο μεγαλομέτοχος της χρεοκοπημένης εταιρίας. Οι πιστωτές έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του με βαριές κατηγορίες.

Λάμπρος Ζαχάκος

Ξεκίνησε ως agent της KeyTrade. Μαζί με τον Τίμη Πουρνάρα σύστησε τη New Trade και με την υποστήριξη του Vaterlaus γέμισαν με φέσια τον αγροτικό κόσμο. Ως διαχειριστής της New Trade Fertilizers, κινδυνεύει με βαρύτατες ποινές.

Αndreas Vaterlaus

Μέτοχος της ελβετικής KeyTrade που στήριξε τις δραστηριότητες των Πουρνάρα και Ζαχάκου. Φρόντισε να πληρωθεί η εταιρία του πριν χρεοκοπήσει η ελληνική εταιρία. Θεωρείται το ελβετικό μυαλό πίσω από τους δύο Ελληνες και άμεσος ηθικός συνεργός των πράξεών τους.

Melih Keyman

Γεννημένος στην Τουρκία και με ελβετικό διαβατήριο είναι ο μεγαλομέτοχος της ΚeyΤrade και προέρχεται από τις πιο επιφανείς οικογένειες της γειτονικής χώρας. Φρόντισε να γεμίσει η Ελλάδα λιπάσματα από μουσουλμανικές χώρες. Ελέγχεται από τις ελβετικές ασφαλιστικές εταιρίες για τυχόν παράνομες ενέργειες.

Cornelia Bircher

Η σαγηνευτική εμπορική αντιπρόεδρος της KeyTrade χρησιμοποιήθηκε από τους Πουρνάρα και Ζαχάκο για να γεμίσει η αγορά μουσουλμανικά λιπάσματα. Θεωρείται από τους πιστωτές το πέμπτο μέλος της οργάνωσης που μεθοδικά συνέβαλε στη χρεοκοπία τους.

Οι εταιρίες που φεσώθηκαν

 • Agrola SA: Στυλιανός Παπαστεργίου
 • Fertikom: Σπαθάρας Ταρσούλης
 • Teofert: Kίμων Θεοφανόπουλος
 • Φυτοθρεπτική: Νίκος Κουτσούγερας
 • BHP Organic Fertilizers: Σταύρος Τσολάκος
 • ΑΦΟΙ Ν. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ ΑΒΕΕ
 • Μποζατζίδης-Μητσιολίδης ΑΕ
 • Λιπάσματα Χαλκιδικής ΑΒΕΕ: Σταύρος Βογιατζής
 • Medilco HELLAS AE
 • Magma-Agro AEBE: Βασίλης Παϊσιος
 • ΖΙΚΟ ΑΕ: Πάνος Κοντός
 • ΓΕΩΛΙΧ / Agriferm: Παντελής Παναγιώτης και Συνεργάτες
 • Αυγερινός Κωνσταντίνος
 • AFCO: Χρήστος Σπανός

NEWSBREAK.GR