Η άνοδος του χρυσού στα υψηλά όλων των εποχών πάνω από τα 2.400 δολάρια η ουγγιά φέτος έχει γοητεύσει τις παγκόσμιες αγορές. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξαιρετικής ανόδου.

Η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, και η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στην επαναφορά του χρυσού ως επένδυση. Αλλά η τροφοδότηση του ράλι αποδίδεται στην ουσία στην μεγάλη κινεζική ζήτηση, καθώς οι αγοραστές λιανικής, οι επενδυτές κεφαλαίων, οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και ακόμη και η κεντρική τράπεζα βλέπουν τον χρυσό ως αποθήκη αξίας σε αβέβαιες εποχές.

Ο μεγαλύτερος αγοραστής

Η Κίνα και η Ινδία ανταγωνίζονται συνήθως για τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή στον κόσμο. Αλλά αυτό άλλαξε πέρυσι καθώς η κινεζική κατανάλωση κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 10%, ενώ η ζήτηση της Ινδίας μειώθηκε κατά 6%. Οι κινεζικές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 28%.

Και υπάρχει ακόμα περιθώριο για αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο Philip Klapwijk, διευθύνων σύμβουλος της Precious Metals Insights με έδρα το Χονγκ Κονγκ. “Το βάρος των χρημάτων που διατίθενται υπό αυτές τις συνθήκες για ένα περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός – και στην πραγματικότητα για νέους αγοραστές – είναι αρκετά σημαντικό”, είπε. «Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στην Κίνα. Με τους συναλλαγματικούς ελέγχους και τους ελέγχους κεφαλαίων, δεν μπορείτε απλώς να κοιτάξετε άλλες αγορές για να βάλετε τα χρήματά σας», πρόσθεσε.

Άλμα εισαγωγών

Αν και η Κίνα εξορύσσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, χρειάζεται ακόμα να εισάγει πολλά και οι ποσότητες γίνονται μεγαλύτερες. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αγορές στο εξωτερικό ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 2.800 τόνους – περισσότερο από όλο το μέταλλο που υποστηρίζει χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, ή περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ακόμα κι έτσι, ο ρυθμός των αποστολών έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς της Κίνας, μια περίοδο αιχμής για δώρα, και κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους είναι 34% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2023.

Κεντρική Τράπεζα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε αγοραστικό κρεσέντο για 17 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο σερί αγορών της, καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της μακριά από το δολάριο και να αντισταθμίσει την υποτίμηση του νομίσματος.

Είναι ο πιο ένθερμος αγοραστής μεταξύ πολλών κεντρικών τραπεζών που ευνοούν τον χρυσό. Ο επίσημος τομέας κατέγραψε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι και αναμένεται να διατηρήσει τις αγορές σε υψηλά επίπεδα το 2024.

Ενδεικτικό της γοητείας του χρυσού είναι ότι η κινεζική ζήτηση παραμένει τόσο ανοδική, παρά τις τιμές ρεκόρ και το ασθενέστερο γιουάν που «κλέβει» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ως σημαντικός εισαγωγέας, οι αγοραστές χρυσού στην Κίνα συχνά πρέπει να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο σε σχέση με τις διεθνείς τιμές. Αυτό εκτινάχθηκε στα 89 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του μήνα. Ο μέσος όρος του περασμένου έτους είναι 35 δολ. έναντι ενός ιστορικού μέσου όρου μόλις 7 δολ.

Σίγουρα, οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να μετριάσουν τον ενθουσιασμό για τον χρυσό, αλλά η αγορά αποδεικνύεται ασυνήθιστα ανθεκτική. Οι Κινέζοι καταναλωτές συνήθως έσπευδαν στον χρυσό όταν πέφτουν οι τιμές, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός κατώτατου ορίου για την αγορά σε περιόδους αδυναμίας.

Αυτό υποδηλώνει ότι το ράλι είναι βιώσιμο και οι αγοραστές χρυσού παντού θα πρέπει να συμβιβαστούν με την αυξανόμενη ζήτηση της Κίνας, δήλωσε ο Nikos Kavalis, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Metals Focus.

Ροές ETF

Ένας λιγότερο φρενήρης τρόπος για να επενδύσει κανείς σε χρυσό είναι μέσω των χρηματιστηρίων που διαπραγματεύονται. Χρήματα ρέουν σε ETF χρυσού στην ηπειρωτική Κίνα σχεδόν κάθε μήνα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Αυτό συγκρίνεται με τις ογκώδεις εκροές κεφαλαίων χρυσού στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εισροή χρημάτων ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκροές από κεφάλαια στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί στις επενδύσεις στην Κίνα είναι και πάλι ένας παράγοντας εδώ, δεδομένων των λιγότερων επιλογών για τους Κινέζους πέρα από εγχώρια ακίνητα και μετοχές.

Η κινεζική ζήτηση θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους με εμπορεύματα, δήλωσε σε σημείωμα η αναλύτρια της BI, Rebecca Sin.

ot.gr