Στην Αθήνα θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στελέχη του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού cluster που έχει συστήσει η Νορβηγία για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας. Αυτό αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Πλώρη για τις ελληνικές θάλασσες και το πλούσιο δυναµικό τους για υπεράκτια αιολικά πάρκα βάζει η νορβηγική βιοµηχανία, που πρωτοστατεί στον κλάδο διεθνώς, έχοντας αποκτήσει σηµαντικά πλεονεκτήµατα από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην Αθήνα θα βρίσκονται την επόµενη εβδοµάδα στελέχη του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού cluster που έχει συστήσει η Νορβηγία για την προώθηση της καινοτοµίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας.

Ο επιχειρηµατικός αυτός συνεργατικός σχηµατισµός αριθµεί περισσότερες από 300 εταιρείες-µέλη, µεταξύ των οποίων και ο κολοσσός Equinor (µετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil), που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασµού και στόχο έχει να καταστεί πρωταγωνιστής στην παγκόσµια αγορά ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Στελέχη του NOWC θα έχουν την προσεχή Τρίτη στην πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα κλειστή συνάντηση µε ελληνικές εταιρείες µε σκοπό να πραγµατοποιήσουν έρευνα αγοράς και να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Συναντήσεις θα έχουν τα στελέχη της νορβηγικής υπεράκτιας αιολικής βιοµηχανίας και µε εκπροσώπους του ΥΠΕΝ για να ενηµερωθούν σχετικά µε το θεσµικό πλαίσιο που καταρτίζεται αυτή την περίοδο. Στην κλειστή συνάντηση στην πρεσβεία της Νορβηγίας θα παραβρεθούν, µεταξύ άλλων, η Μytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η ∆ΕΗ Ανανεώσιµες, ο όµιλος Κοπελούζου, η ΕΝΤΕΚΑ και η Resinvest του ∆ηµήτρη Καραγκουλέ, η οποία βρίσκεται – σύµφωνα µε πληροφορίες– σε συζητήσεις για συνεργασία µε νορβηγική εταιρεία.

Οι παραπάνω ελληνικοί όµιλοι έχουν «σκανάρει» ήδη τις ελληνικές θάλασσες και σχεδιάζουν τα δικά τους project, προσβλέποντας και σε συνεργασίες µε εξειδικευµένες ευρωπαϊκές εταιρείες. Κάποιοι µάλιστα έχουν προχωρήσει ήδη σε συµφωνίες συνεργασίας, όπως η Τέρνα Ενεργειακή µε την Ocean Winds (OW), που αποτελεί τη σύµπραξη των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW και η Mytilineos µε τη δανική Copenhagen Offshore Partners. Ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί επίσης από την ισπανική Iberdrola, την πορτογαλική Principal Power και τις αµερικανικές Quantum και Bluefloat , αλλά και τις πετρελαϊκές Shell και Total.

Η νορβηγική Equinor, η µεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στον κόσµο, που έχει στρέψει το ενδιαφέρον της όπου υπάρχει θάλασσα –από τη Σκωτία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία µέχρι τα Κανάρια νησιά και την Κορέα– ήταν από τις πρώτες που εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Πρότεινε µάλιστα στο ΥΠΕΝ συγκεκριµένο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη πλωτού αιολικού πάρκου στην περιοχή των Κυκλάδων µεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.

Ελληνες και ξένοι επενδυτές αναµένουν το θεσµικό πλαίσιο το οποίο θα ανοίξει τον δρόµο για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών ισχύος 1,5-2 GW έως το 2030, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ. Η νέα πολλά υποσχόµενη αγορά θα ανοίξει µε το µοντέλο του κεντρικού σχεδιασµού, όπου το κράτος θα επιλέγει τις θαλάσσιες ζώνες που θα µπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις πλωτών αιολικών και θα διατηρεί τον έλεγχο της ισχύος που θα δηµοπρατείται. Τη χωροθέτηση των θαλάσσιων «οικοπέδων» αλλά και τη διενέργεια των διαγωνισµών, σύµφωνα µε ένα σενάριο του ΥΠΕΝ, θα αναλάβει η Ε∆ΕΥ (Ελληνική ∆ιαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Ο Α∆ΜΗΕ θα είναι εκείνος που θα µελετήσει και θα σχεδιάσει τις ενδεδειγµένες λύσεις για τη διασύνδεση των πάρκων, ενώ παράλληλα θα ωριµάζει η αδειοδοτική διαδικασία από τους επενδυτές έως τα τέλη του 2025, ώστε εντός του πρώτου τριµήνου του 2026 να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισµοί από τη ΡΑΕ. Οι ιδανικές περιοχές για πλωτά αιολικά, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, εντοπίζονται στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο (µεταξύ Λήµνου και Αγ. Ευστρατίου), στα ∆ωδεκάνησα (στον άξονα Ικαρίας - Πάτµου - Λέρου), καθώς και µεταξύ Κρήτης και Καρπάθου. Στον καθορισµό των περιοχών ελήφθη υπόψη το αιολικό δυναµικό, ο κυµατισµός, η σεισµική δραστηριότητα, η κλίση του πυθµένα, τα βάθη κοντά στις ακτές, οι γεωπολιτικές συνθήκες και το εγκεκριµένο δεκαετές πρόγραµµα διασύνδεσης του Α∆ΜΗΕ.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή