Ασφυκτική είναι η κατάσταση για την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της θεσσαλικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος. 

Η ΕΨΑ, με έδρα την Αγριά Βόλου, θα έχει με βάση τα τωρινά δεδομένα επιβάρυνση των οικονομικών της με επιπλέον 1 εκατ. ευρώ – χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση ενέργειας -, όπως αναφέρει ο κ. Τσαούτος.

Πανάκριβο είναι πλέον και το αλουμίνιο που παρουσιάζει αύξηση κατά 40%.

"Η τιμή που δίνεται είναι με βάση το Χρηματιστήριο μετάλλου. Οι προμηθευτές αλουμινίου μας ενημέρωσαν μάλιστα ότι η τιμή θα είναι κυμαινόμενη ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουμε και χρεωστικό τιμολόγιο, το οποίο θα καλούμαστε να πληρώσουμε επιπλέον.

Πρακτικά ορίζεται μία τιμή βάσης και σε αυτήν προστίθεται στη συνέχεια το επιπλέον κόστος ανάλογα με την διαμόρφωση της τιμής στην πρώτη ύλη. Μέχρι πρότινος κλείναμε σταθερές τιμές από τον Νοέμβριο για όλο το επόμενο έτος ή ακόμα και για το μεθεπόμενο", αναφέρει ο κύριος Τσαούτος.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο ίδιος αναφέρει ότι η τιμή από τα 20 ευρώ ανά MWh πλέον υπερβαίνει 100, ενώ με την επιδότηση του κράτους το κόστος ανέρχεται σε περίπου 78 ευρώ ανά ΜWh. 

"Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει η βιομηχανία να επιδοτεί το δυσβάσταχτο κόστος. Με αυξήσεις 5%, 7% ή 10% που έχει περάσει η κάθε εταιρεία αναψυκτικών στο ράφι μέχρι στιγμής, δεν καλύπτονται τα νούμερα που σας προανέφερα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

Ως προς το κόστος καυσίμου για το στόλο φορτηγών της ΕΨΑ αλλά και για τα logistics ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι είναι αυξημένο κατά 150.000 ευρώ για το σύνολο του έτους και σε ποσοστό που αγγίζει το 40%.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λαμπίρη capital.gr)