Προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργειακή αυτονόμησή της της ΔΕΥΑ Τρικάλων .

Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,6MW πρόκειται να καλύψει σχεδόν το σύνολο των αναγκών της, μέσω εικονικού συμψηφισμού.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίους εκδόθηκαν και οι όροι σύνδεσης. Στην ουσία η έγγραφη αποδοχή της δυνατότητα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ να το συνδέσει.

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση στο Διαλεχτό, θα παράξει κατά προσέγγιση  6.700.000 kWh το χρόνο και παράλληλα, ανταποδοτικά, η ΔΕΥΑΤ θα προβεί σε εκπτώσεις στους λογαριασμούς νερού του παρακείμενου χωριού καθώς και σε τεχνικά έργα.

Τα δε χρήματα που η ΔΕΥΑΤ θα εξοικονομεί (περίπου 2.500.000€ το χρόνο με τις σημερινές τιμές) θα επανεπενδύονται σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο σύνολο του Δήμου.

Με αφορμή το φωτοβολταϊκό της ΔΕΥΑΤ ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι "τέτοιου είδους ενεργειακές επενδύσεις πρέπει να γίνουν άμεσα σε όλη τη χώρα, κάτι που ως ΚΕΔΕ έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως. Αρχικά να δεσμευτεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για δημοτικά/δημόσια έργα και κατά δεύτερο, άμεσα, να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η πρόσκληση ΑΤ03 του «Αντ. Τρίτσης» κάλυψε μόνον ένα μικρό ποσοστό τέτοιων αναγκών".

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr