Η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ που μεταπολεμικά συνέδεσε το όνομά της με το φρέσκο γάλα, ανακοίνωσε χθες την σταδιακή της «απεξάρτησή» της από το συγκεκριμένο προϊόν καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι χαμηλά και οι πωλήσεις της σημείωσαν σημαντική πτώση σε όγκους.

Το 2022 η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Τσόλκας, προχώρησε σε ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 10% έως 28%. Μάλιστα, η αύξηση της τιμής κατά 28% επιβλήθηκε στο φρέσκο γάλα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΛΤΑ να αιτιολογεί την απόφαση αυτή στη βάση ότι το 50% του κόστους παραγωγής του φρέσκου γάλακτος είναι η πρώτη ύλη, εν προκειμένω το γάλα. Η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα έφτασε το 2022 τα 0,60 ευρώ/κιλό, από 0,38 ευρώ/κιλό το 2021. Πρόσθεσε δε ότι «είχε μεγάλη σημασία να στηριχθεί το 2022 η βιωσιμότητα και η κερδοφορία της εταιρείας», μιας εταιρείας που, όπως το σύνολο του ομίλου Vivartia, βρισκόταν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ύστερα από την εξαγορά του από το fund CVC.

Η ΔΕΛΤΑ στοχεύει τώρα να μετατραπεί σε εταιρεία τροφίμων αξιοποιώντας τα πολλά σημεία πώλησης που διαθέτει, καθώς και τα φορτηγά ψυγεία. 

Η κατηγορία του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα κυριαρχείται από την θεσσαλική ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια αποσύρθηκε από την συγκεκριμένη αγορά και η ΦΑΓΕ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr