Χωρίς δραστηριότητα συνεχίζει να παραμένει εδώ και χρόνια το υποκατάστημα της Έδραση Χ. Ψαλλίδας στο Πετρωτό Τρικάλων. Η εγκατάσταση που κάποτε τροφοδοτούσε με σύνθετες τσιμεντένιες κατασκευές τα έργα της μητρικής εταιρείας, παραμένει ανενεργή με τους τριάντα πέντε περίπου εργαζόμενους να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για παλιές μισθολογικές οφειλές της εταιρείας εις βάρος τους, μέρος των οποίων ρυθμίστηκε μέσω του άρθρου 106β στο οποίο προσέφυγε η επιχείρηση.

Η μητρική εταιρεία δυόμιση χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τις τελικές συμβάσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που περιλαμβάνουν την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, να βρίσκονται προς υπογραφή.

Όπως αναφέρεται στις σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης για το 2017, τα ίδια κεφάλαια που παραμένουν αρνητικά (-90,5 εκατ. ευρώ) δημιουργούν ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικού ποσού ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μετά την υπαγωγή της εταιρείας στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 106 β.

Παράλληλα, δύο άδειες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας που προορίζονται προς πώληση ανακλήθηκαν με απόφαση της ΡΑΕ. Για την επανέκδοση όμως, των δύο αυτών αδειών, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ.

Σχετικά με την ακίνητη περιουσία της Έδραση Χ. Ψαλλίδας συνοδεύεται με προσημειώσεις και βάρη συνολικού ποσού της τάξης των 98,5 εκατ. ευρώ με στόχο την εξασφάλιση δανειακών υποχρεώσεων.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη διαγραφή του 22% των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ τρία κοινοπρακτικά δάνεια (37 εκατ., 3 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ) παραμένουν ως έχουν όσον αφορά τα κεφάλαια. Προβλέπεται ακόμη αναχρηματοδότηση μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας 28,5 εκατ. ευρώ με παραίτηση των δικαιωμάτων υπέρ προνομίου συστημικών τραπεζών, αλλά και η εξόφληση των κοινοπρακτικών δανείων και λοιπών δανείων με δεκαπενταετές πρόγραμμα αποπληρωμής και δύο έτη χάριτος.

Η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ θέτει ως προτεραιότητες την ανάληψη νέων-κυρίως γεωτεχνικών- έργων στην ελληνική, ρουμανική και αλβανική αγορά.

Σύμφωνα με τα μεγέθη του 2017, η Έδραση Χ. Ψαλλίδας, εμφάνισε κύκλο εργασιών 4,2 εκατ. ευρώ, ζημιές μετά φόρων 9,4 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 191,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά σε επίπεδο ομίλου απασχολούνται 150 άτομα.

Ο κατασκευαστικός όμιλος από το 1950 που ιδρύθηκε έχει υλοποιήσει είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία τουλάχιστον 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων, εκ των οποίων το Μετρό Αθήνας, η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το ξενοδοχείο Χίλτον και πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει εργασίες υποστύλωσης στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας, έργα επεμβάσεων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε πολλά μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.

Δ.Δ.