Ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές φέτας το 2022, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα €605 εκατ., έναντι €388 εκατ. το 2019.

Ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τα μέλη της ΕΔΟΦ για το νέο νόμο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση προκειμένου να γίνει ενημέρωση, τόσο για την Επιτροπή Απόδοσης Γάλακτος, όσο και για το νέο κυρωτικό πλαίσιο. Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 19, με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή Προσδιορισμού Ορίων Αποδόσεων Γάλακτος με επιστημονικά κριτήρια, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.

Μιλώντας στο FnB Daily, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και επικεφαλής της Δωδώνη, Ιωάννης Βιτάλης, ανέφερε ότι η ΕΔΟΦ είναι σε άμεση επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να παταχθούν οι παραβάσεις και οι παράνομες ελληνοποιήσεις και να διαφυλαχθεί η ποιότητα της ελληνικής φέτας ΠΟΠ. "Ήταν ίσως η πιο εποικοδομητική συνάντηση που έγινε ποτέ μεταξύ μας και του υπουργείου, με τον κ. Γεωργαντά να αποδέχεται την πρόταση μας να παρευρεθεί και να αναλύει τον νόμο για θέματα που μας αφορούν. Οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές άκουσαν από τον ίδιο τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν και τι πρόκειται να αλλάξει μετά το Πάσχα".

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε, επίσης, τη χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ με €1 εκατ., για την κάλυψη, τη λειτουργία και την προώθηση δράσεων για την προστασία της φέτας και την προώθησή της στο εξωτερικό. Ερωτηθείς για τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς σχετικά τη χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, ο κ. Βιτάλης χαρακτήρισε την εξαγγελία ως ένα μεγάλο επίτευγμα από πλευράς της οργάνωσης, υπογραμμίζοντας ότι αίτημα της Διεπαγγελματικής είναι η χρηματοδότηση να μην είναι εφάπαξ αλλά να είναι συνεχής. "Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα το εξετάσει", δήλωσε στο FnB Daily.

Στέλλα Αυγουστάκη