Αναβολή παίρνει ξανά η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς οι παράγοντες της αγοράς επικαλούνται τεχνικά προβλήματα. Οι τεχνικές προδιαγραφές καθορίστηκαν τον Ιούλιο του 2022, για να εφαρμοστεί το μέτρο τον Ιανουάριο του 2023. Δόθηκαν ήδη δύο παρατάσεις και όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί και τρίτη.

Μετά τις εθνικές εκλογές η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τους φορείς της αγοράς θα ορίσουν το νέο χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, η καθυστέρηση αναβάθμισης των ταμειακών και διάφορα άλλα θέματα οδηγούν στη μετάθεση του χρόνου της διασύνδεσης των ταμειακών με τα τερματικά POS. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «κατά τη διάρκεια της (χθεσινής) συζήτησης καταγράφηκαν οι σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς, ο οποίος θα καθοριστεί σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις εκλογές. Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι τεχνικές συναντήσεις με κλιμάκια από όλες τις πλευρές, υπό τον συντονισμό της ΑΑΔΕ».

Τι προβλεπόταν

Τον περασμένο Μάρτιο του 2022 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022 εκδόθηκε και η σχετική απόφαση που όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου να διασυνδεθούν τα POS με τους φορολογικούς μηχανισμούς. Μάλιστα στην απόφαση τονιζόταν ότι η διασύνδεση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα, για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Τον Μάρτιο του 2023 ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεσή τους.

Σύμφωνα με αυτό, 400.000 ταμειακές μηχανές θα έπρεπε από τα τέλη Ιουνίου να διασυνδεθούν με τα POS. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, ο χρόνος παραμένει ανοιχτός και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τους φορείς. Στη χθεσινή σύσκεψη ζητήθηκε παράταση της διασύνδεσης από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών καθώς δεν είναι έτοιμοι για την έναρξη της νέας αυτής διαδικασίας, ενώ αναμένεται να εκδοθεί και νέα υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του Μαρτίου (2023) προέβλεπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα διασυνδεθούν υποχρεωτικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Επίσης, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2023 και να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS αποφασίσθηκε καθώς από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, έχει διαπιστωθεί ότι:

1. Χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες.

2. Καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον φορολογικό μηχανισμό (ΦΗΜ).

3. Εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη.

4. Διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

5. Εκδίδεται απόδειξη από το POS αλλά όχι από την ταμειακή μηχανή.

Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Tο νέο μέτρο αναμένεται να περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και, τελικά, να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ αλλά και να φέρει στην επιφάνεια φορολογητέο εισόδημα.

Ουσιαστικά με τη διασύνδεση, ταμειακές μηχανές και POS ενοποιούνται με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή. Πάντως, το νέο οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, καθώς και τις επαγγελματικές ομάδες που δεν επιθυμούν να εκδώσουν αποδείξεις.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο για 20 επαγγελματικούς κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή είχε θεσπίσει κίνητρα με έκπτωση φόρου τα οποία δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όπως είχε αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι λοιπόν θα επανεξεταστούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις επαγγελματικών ομάδων όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.ά. Σημειώνεται ότι τα κίνητρα προέβλεπαν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ανωτέρω κλάδοι.

Νέα κίνητρα για αποδείξεις

Κορυφαίο στέλεχος του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου τόνισε προ τριών μηνών ότι το νέο, αναμορφωμένο πλαίσιο των φοροκινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθούν υποχρεωτικά τα POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Προκόπης Χατζηνικολάου, Καθημερινή