Πολλαπλασιάζονται σε σταθερή βάση οι περιοχές της χώρας όπου οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν πλέον ξεπεράσει, και μάλιστα κατά πολύ, το προηγούμενο ιστορικό υψηλό της αγοράς, που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2008. Μπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο να υπάρχει ακόμα μια μικρή απόσταση από τα υψηλά της περιόδου πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για περιοχές υψηλής ζήτησης, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εκτιμήσεων Solum Property Solutions, σε πολλά σημεία της Αττικής, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών (νεόδμητων και μεταχειρισμένων) έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές του 2008. Αυτό ισχύει ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, ενώ σταδιακά η τάση αυτή επεκτείνεται και προς τα Μεσόγεια, αλλά και τα δυτικά προάστια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται πάντως στις περιοχές των νοτίων προαστίων και στα νησιά των Κυκλάδων, όπου η ζήτηση από ξένους επενδυτές έχει τροφοδοτήσει σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων και πολυτελών κατασκευών, αυξάνοντας αντίστοιχα και τη μέση τιμή πώλησης.

Ετσι, με βάση τα στοιχεία της Solum, στη Γλυφάδα η μέση τιμή πώλησης σήμερα διαμορφώνεται σε 7.750 ευρώ/τ.μ. ή σχεδόν 94% υψηλότερα (93,75%) από το προηγούμενο

υψηλό του 2008, που δεν είχε ξεπεράσει τα 4.000 ευρώ/τ.μ. «Πρωταθλήτριες» όμως είναι οι τουριστικές περιοχές, με την Πάρο και τη Μύκονο να ξεχωρίζουν. Στην Πάρο, η μέση τιμή πώλησης σήμερα είναι 195% υψηλότερη, συγκριτικά με το 2008, αγγίζοντας τα 6.500 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.200 ευρώ/τ.μ. Στη δε Μύκονο, η μέση τιμή ανέρχεται σε 10.000 ευρώ/τ.μ., ή 166% υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό του 2008.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Χαραλαμπόπουλο, επικεφαλής της Solum, παρότι στο σύνολο της Αττικής οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών εξακολουθούν να υπολείπονται, έστω οριακά κατά μόλις 2%-3% σε σχέση με το 2008, σε πολλές περιοχές δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες.

Ειδικότερα, στα νότια προάστια οι τιμές των νέων κατασκευών είναι πλέον 30% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2008, στο κέντρο της Αθήνας οι αυξήσεις αγγίζουν το 20% και στα βόρεια προάστια παρατηρούνται τιμές που είναι 20% υψηλότερες σε σχέση με το 2008. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, «περιοχές όπου δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις, όπως η πλ. Ομονοίας, ή το κέντρο του Πειραιά, όπου στρέφονται σήμερα πολλοί ξένοι αγοραστές, αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, βλέπουμε πλέον και ζητούμενες τιμές της τάξεως των 7.000 ευρώ/τ.μ. σε νέες κατασκευές π.χ. στο Μαρούσι και 10.000 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισιά».

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις αρχές του 2017, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η καθοδική πορεία των τιμών των κατοικιών και ξεκίνησε η ανάκαμψή τους και μέχρι το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι τιμές στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 76%. Πλέον, απέχουν μόλις 2,4% από το προηγούμενο υψηλό της αγοράς, που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 17,3% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο, ο ρυθμός της ανόδου διαμορφώθηκε σε 12%. Συνολικά, κατά το φετινό εννιάμηνο η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώνεται σε 14,6%. Οσον αφορά ειδικά τα παλιότερα ακίνητα (άνω των πέντε ετών), η μέση τιμή πώλησης απέχει 4,3% από το επίπεδο του 2008.

Συνολικά πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των νεόδμητων είναι 7%-8% χαμηλότερες συγκριτικά με το 2008. Σύμφωνα με όσα τόνισε στην πρόσφατη Prodexpo η κ. Βάλια Δήμου, επικεφαλής πωλήσεων της Cerved Property Services, «η αγορά είναι διαφορετικών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, στα δυτικά προάστια οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών εξακολουθούν και σήμερα να είναι χαμηλότερες κατά 10%-12% έναντι του 2008, ενώ στο Ιλιον η απόκλιση είναι 20%. Στην Ανατολική Αττική, π.χ. στην Παιανία, ένα νεόδμητο πωλείται σήμερα αντί ποσού 2.500 ευρώ/τ.μ., όταν το 2008 η αντίστοιχη τιμή ήταν 3.400 ευρώ/τ.μ., δηλαδή σήμερα το κόστος αγοράς είναι 30% χαμηλότερο».

Σύμφωνα με την κ. Δήμου, στο τέλος του 2022 οι τιμές στο σύνολο της αγοράς κατοικίας (νεόδμητα και μεταχειρισμένα) υπολείπονταν κατά 12% σε σχέση με το 2010. Η Cerved Property Services εκτιμά ότι οι αξίες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται τόσο το 2024 όσο και το 2025, αλλά με ηπιότερο ρυθμό ανόδου έναντι των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, το 2024 οι τιμές πώλησης κατοικιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,5% και το 2025 κατά 4,1%.

Νίκος Ρουσάνογλου, Καθημερινή