Την αντίδραση της Κομισιόν προκάλεσε η καταγγελία Έλληνα ευρωβουλευτή για τυροκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ισλανδική αγορά με την ονομασία «φέτα», χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία.

Στην ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Απριλίου ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος μετέφερε καταγγελίες για τη γενικευμένη χρήση του ονόματος «φέτα» από την ισλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών MS με έδρα το Ρέικιαβικ, η οποία λανσάρει στην αγορά πλήθος γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στην Ισλανδία με ονομασίες όπως «Feta kubbur», «Dala Feta» και «Salat Feta».

Κατόπιν, ο ίδιος ρωτούσε αφενός αν η ισλανδική εταιρεία χρησιμοποιεί νόμιμα το όνομα «Feta», που αποτελεί κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ, και αφετέρου πώς προτίθεται η Κομισιόν να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του προϊόντος, καθώς και των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων εν γένει των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Η απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας

H απάντηση ήρθε από τον Πολωνό επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι την Παρασκευή 5 Ιουνίου. Όπως τονίζει, η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισλανδίας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2016 περιλαμβάνει τη φέτα και, ως εκ τούτου, η φέτα προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας, από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση και από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά στην προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος.

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επικοινωνήσει με τις ισλανδικές αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της ΓΕ του προϊόντος “φέτα” της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, καταλήγει ο Πολωνός επίτροπος. Εννέα κωδικοί «φέτας» Στην ιστοσελίδα της ισλανδικής εταιρείας γαλακτοκομικών MS εμφανίζονται συνολικά εννέα κωδικοί με τον όρο «feta», που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «φέτα» με μυρωδικά, «φέτα» με ντομάτες και ελιές, «φέτα» σε νερό και «φέτα» για σαλάτα.

Σπύρος Πιστικός foodreporter