Υπό τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν πέριξ του κτιρίου της Περιφέρειας της Λάρισας και με την παρουσία Βολιωτών που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf, το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, σε εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, όμως τέθηκε κατά στην παραγωγή ποσότητας srf/rdf. Οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν τη μελέτη για εργοστάσιο παραγωγής srf ενώ αντιτάχθηκαν και στην καύση εν γένει.

Τέσσερις σχεδόν ώρες διήρκησε η συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Βόλου.

Η πρόταση που επικράτησε και αποτέλεσε ουσιαστικά θέση της περιφερειακής αρχής ήταν εκείνη της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη η οποία στήριξε την δημιουργία εργοστασίου, τέθηκε όμως κατά της παραγωγής srf.

Αγοραστός

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας εξέθεσε για ακόμη μία φορά όσα έχει πράξει και όσα προωθεί η περιφέρεια στον τομέα του περιβάλλοντος, έριξε τα βέλη του στην ομάδα Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη, χαρακτηρίζοντας «ύποπτο» το χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «Εμείς υπερασπιζόμαστε την υγεία των πολιτών. Θα πάμε στον εισαγγελέα, όσους λοιδορούν το Βόλο».

Για την παρουσία της αστυνομίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας, ο κ. Αγοραστός δέχτηκε την αντίδραση περιφερειακού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ζήτησε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το κτήριο, με τον περιφερειάρχη να αναφέρει πως «Σεβόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία λόγου. Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι θέμα δημόσιας τάξης και ευθυνη της αστυνομίας».

Στην αρχή της τοποθέτησής του υποστήριξε πως είναι η ώρα της αλήθειας και πως θα πέσουν οι μάσκες για να ακουστεί αλήθεια. Τόνισε πως αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, σπέρνουν διχόνοια στην κοινωνία, έκανε λόγο για fake news, καθώς η Περιφέρεια δεν λαμβάνει απόφαση για το εργοστάσιο, μιας και ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός, επισημαίνοντας πως ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων γίνεται από το Υπουργείο και την κυβέρνηση.

Κολυνδρίνη

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας τόνισε πως συμφωνεί με τη δημιουργία εργοστασίου, το οποίο όμως δεν θα παράγει, σε καμία ποσότητα το υλικό SRF και RDF.

«Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνώ για την παραγωγή του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, είναι οι ίδιοι για τους οποίους ψήφισα και εισηγήθηκα την παύση της καύσης RDF και SRF, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την παραγωγή ενός υλικού που προσφέρεται μόνο για καύση και αυτό γιατί διαθέτω μνήμη ελέφαντα σε αντίθεση με πολλούς.

Κυκλική οικονομία σημαίνει παραγωγή ύλης, από την αξιοποίηση και την επεξεργασία αποβλήτων, η οποία δε προκαλεί επιπρόσθετη βλάβη στο περιβάλλον, κάτι για το οποίο προς στιγμήν δεν έχω πεισθεί.

Διαφωνώ λοιπόν ως προ το σκέλος της παραγωγής 20.000 τόνων SRF το χρόνο από το εν λόγω εργοστάσιο ασχέτως του αν είναι λίγη ή μικρή η ποσότητά του. Συμφωνώ με το να διατεθεί το όποιο υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μετά από διαλογή στην πηγή, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να προκύψουν, ανακυκλώσιμα υλικά, κομποστοποίηση, αδρανή υλικά.

Θεωρώ ότι η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, ωστόσο επαναλαμβάνω, διαφωνώ με την παράμετρο που αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου εναλλακτικού καυσίμου», σημείωσε σχετικά.

Η ίδια τόνισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν το μοναδικό πολιτικό όργανο, που πήρε σαφή θέση δύο φορές για την καύση rdf, ενώ καταδίκασε κάθε μορφής βία, με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν το λόγο πήρε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών κ. Στέλιος Λημνιός, ο οποίος έκανε λόγο για αδράνεια της περιφερειακής αρχής, αναφορικά με το δίκτυο σταθμών μέτρησης στο Βόλο, που δεν υπάρχει, με την κ. Κολυνδρίνη να τον αποκαλεί ανεκδιήγητο και να λέει πως «Οι μαγκιές σας δεν περνάνε. Εδώ είναι η Βουλή της Θεσσαλίας».

magnesianews.gr