Η εκατονταετία, όπως αυτή που συμπληρώνει φέτος η «Ελευθερία» της Λάρισας, αποτελεί έναν επίζηλο σταθμό για μια επαρχιακή εφημερίδα η οποία επί δεκαετίες διατηρούσε τα σκήπτρα στα μέσα ενημέρωσης της πόλης.

Η επέτειος συμπίπτει ωστόσο με την κορύφωση του οικογενειακού δράματος στους κόλπους του άλλοτε κραταιού συγκροτήματος, καθώς η πολύχρονη δικαστική διαμάχη των κληρονόμων του αείμνηστου εκδότη Τάκη Δημητρακόπουλου, απέφερε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τον λογιστή – διευθύνοντα σύμβουλο (μέλος του Δ.Σ.), την πρώτη σύζυγο του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Δημητρακόπουλου, την πρωτότοκη κόρη τους (μέλος του Δ.Σ.), καθώς και έναν υπάλληλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η υπόθεση έχει συνταράξει την κοινή γνώμη της Λάρισας καθώς, σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών, οι παραπάνω κατηγορούνται ότι πλαστογράφησαν τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά με την υπογραφή της βαριά άρρωστης Δανάης Δημητρακοπούλου - μητέρα του μοναδικού κληρονόμου και μοναχογιού της Γιώργου Δημητρακόπουλου - ώστε να διαχειρίζονται εν λευκώ την εφημερίδα και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επέτειος των εκατό χρόνων θα εορταστεί και από τις δυο πλευρές με ξεχωριστές εκδηλώσεις. Οι νυν διαχειριστές της εφημερίδας με δεξίωση στις τεχνικές εγκαταστάσεις στην λεωφόρο Καραμανλή και λουκουμάδες στα γραφεία, ενώ ο κληρονόμος Γιώργος Δημητρακόπουλος στην κεντρική πλατεία με σταντ και μεγαφωνική εγκατάσταση.

Χθες ο λογιστής και διευθύνων σύμβουλος της «Ελευθερίας» Γιώργος Μιχαλόπουλος, θορυβημένος από την αποκάλυψη των κακουργηματικών διώξεων που ήρθαν στην δημοσιότητα, στράφηκε με εξώδικο εναντίον του Γιώργου Δημητρακόπουλου που εξέδωσε το σχετικό δελτίο Τύπου, και κατά των μέσων ενημέρωσης που το δημοσίευσαν (Πρώτο Θέμα, Λαρισαίων Πολιτεία, kosmoslarissa.gr, larissanet.gr, pineiosnews.gr, pressing.gr).

Στο εξώδικο, που συνυπογράφουν η πρώην σύζυγος και η κόρη Δημητρακόπουλου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι όσα γράφτηκαν είναι προσβλητικά και δυσφημιστικά για τους ίδιους και καλούν τα Μέσα που τα δημοσίευσαν να κατεβάσουν τις σχετικές αναρτήσεις, ειδάλλως να δημοσιεύσουν ένα κείμενο αποκατάστασης το οποίο περιέχεται στο έγγραφο που απέστειλαν. Ζητούν επίσης να μην ξαναγραφτεί τίποτα στο οποίο να περιέχεται το όνομά τους.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι στην είκοσι τριών σελίδων εξώδικη διαμαρτυρία που μας απέστειλαν, δεν διαψεύδονται πουθενά οι κακουργηματικές διώξεις σε βάρος τους.

Σε ότι μας αφορά, κατανοούμε και σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας και των τεσσάρων, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε δημοσιογραφία.

Όταν ασκούνται ποινικές διώξεις εναντίον των επικεφαλής μιας εφημερίδας όπως η «Ελευθερία» η οποία είχε την ιστορική πρωτοκαθεδρία στο λειτούργημα της τοπικής ενημέρωσης, η κοινή γνώμη δικαιούται να γνωρίζει, και εμείς έχουμε την υποχρέωση να την ενημερώνουμε.

Στεκόμαστε με υπέρμετρη διακριτικότητα απέναντι στα πάθη της «Ελευθερίας», σεβόμενοι και την ιστορία του Τάκη Δημητρακόπουλου, αλλά φοβούμαστε ότι αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται.

Ευχές για μακροημέρευση.

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr