Με βάση ένα µοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται περισσότερο στη δηµιουργία ρευστότητας και λιγότερο στα δανειακά κεφάλαια λειτουργεί ο όµιλος Καράτζη, o οποίος εδώ και µερικούς µήνες εισήλθε δυναµικά στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας ως πάροχος µέσω της εταιρείας ΚΕΝ.

Η εταιρεία διαθέτει πολυετή παρουσία στη Λάρισα, με μονάδα παραγωγής δικτύων σκίασης και φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρόλο που η εισηγµένη εταιρεία έχει τη δυνατότητα να δανειστεί χαµηλότοκα κεφάλαια από τράπεζες του εξωτερικού ή να χρησιµοποιήσει κεφάλαια από την EBRD ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επιλέγει να επενδύσει τα ίδια κεφάλαιά της στη νέα της δραστηριότητα.

Ετσι, από τη θετική ταµειακή ρευστότητα που της εξασφαλίζουν κάθε χρονιά (EBITDA) η παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων συσκευασίας, αλλά και ο ξενοδοχειακός τοµέας, συγκεντρώθηκαν τα κεφάλαια για την είσοδο στην αγορά λιανικής ρεύµατος.

Οπως δηλώνει στο «business stories» ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Καράτζης Α.Ε. Αντώνης Καράτζης, «διαθέτουµε αρκετά διαθέσιµα κεφάλαια από τη θετική ταµειακή ρευστότητα κάθε χρονιάς περί τα 19-20 εκατ. ευρώ, συνεπώς δεν χρειάζονται δανειακά κεφάλαια. Αλλωστε πολλοί µας πιέζουν για δανεισµό, αλλά τα χρήµατα πρέπει να τα έχεις και κάπου να τα χρησιµοποιήσεις. Η ενέργεια είναι ένας τοµέας όπου θέλουµε να επενδύσουµε προκειµένου να καταστεί η ΚΕΝ αξιόπιστος πάροχος πανελλαδικά. Τα πρώτα µηνύµατα από την ανταπόκριση του κόσµου είναι, µάλιστα, πολύ ενθαρρυντικά».

Ο όµιλος Καράτζη προχωρεί προσεκτικά κάνοντας ένα- ένα τα βήµατα στη λιανική ενέργειας, αλλά γνωρίζει πού θέλει να βρεθεί: στόχος της εταιρείας είναι να καταταχθεί ανάµεσα στους πέντε κορυφαίους παρόχους ηλεκτρικού ρεύµατος της χώρας την επόµενη τριετία και να καθιερωθεί ως Νο 1 πάροχος στη µέση τάση.

Το 2016 η εισηγµένη απέκτησε άδεια προµήθειας ρεύµατος ισχύος 300 MW και δηµιούργησε την κατά 100% θυγατρική ΚΕΝ, η οποία ήδη παρέχει ρεύµα στη λιανική σε όλη την επικράτεια. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, η εταιρεία θα αποκτήσει παρουσία σε όλη την Ελλάδα µέσω σηµείων πώλησης, γι’ αυτό και βρίσκεται σε συζητήσεις µε εταιρείες λιανικής. Με αυτό τον τρόπο οι πελάτες θα αποκτούν πλήρη εικόνα των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα παρέχει η ΚΕΝ.

Άλλωστε, η αρχική είσοδος στον χώρο της ενέργειας δεν πραγµατοποιήθηκε ευκαιριακά, όπως δείχνει και η ιστορία της. Η ελληνική εταιρεία, που συγκαταλέγεται µέσα στους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσµίως σε δίχτυα συσκευασίας, εδώ και χρόνια λειτουργεί ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 15,5 MW. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Καράτζης εξετάζει την είσοδό της στην παραγωγή ενέργειας, δηµιουργώντας πιθανότατα και µια µονάδα παραγωγής φυσικού αερίου.

Οι νέες επενδύσεις

Η νέα δραστηριότητα της ενέργειας θα στηριχθεί στην παραγωγή προϊόντων συσκευασίας, αλλά και στον τουρισµό µε τη δηµιουργία ενός νέου ξενοδοχείου πολυ- τελείας. Συγκεκριµένα, θα αυξηθεί η δυναµικότητα παραγωγής των προϊόντων συσκευασίας κατά 25%. Η νέα επένδυση στο εργοστάσιο της Κρήτης έχει στόχο την παραγωγή άνω των 30.000 τόνων διχτυών συσκευασίας όλων των τύπων. Ταυτόχρονα, στον ∆ράπανο Χερσονήσου, σε µια έκταση 27 στρεµµάτων, θα κατασκευαστεί πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, 127 δωµατίων και 260 κλινών.

Η επένδυση, ύψους 16 εκατ. ευρώ, θα γίνει δίπλα στο υφιστάµενο ξενοδοχείο του οµίλου, το «Nana Beach», δυναµικότητας 1.500 κλινών. Στον τοµέα της συσκευασίας η Καράτζης διαθέτει 5 εργοστάσια παραγωγής (τέσσερα στην Ελλάδα και ένα Γερµανία). Στον κλάδο της εµπορίας διαθέτει 4 εταιρείες σε Ισπανία και Αγγλία, ενώ πέρυσι ιδρύθηκαν άλλες τρεις σε Ιταλία, Ρωσία και Ρουµανία.

Πρόσφατα, στις δηµοπρασίες προθεσµιακών προϊόντων ενέργειας ΝΟΜΕ έκαναν αισθητή την παρουσία τους µια σειρά εταιρειών από τους παρόχους ρεύµατος και δόθηκαν 145 µεγαβατώρες αντί 41 ευρώ ανά µεγαβατώρα. Σύµφωνα µε ορισµένες πληροφορίες, η ΚΕΝ βρέθηκε µεταξύ των αγοραστών ισχύος ρεύµατος και απέκτησε µια ποσότητα περί τα 9 MW.

Σε ένα αντίξοο οικονοµικό περιβάλλον, λοιπόν, η Καράτζης εµφάνισε στο πρώτο 9µηνο του 2016 άνοδο καθαρών κερδών µετά φόρων 12,8% - ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. το 2015. Οι πωλήσεις την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 43,4 εκατ. ευρώ έναντι 38,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η συµµετοχή, δε, των τριών δραστηριοτήτων της εταιρείας στο EBITDA ανήλθε σε 7 εκατ. ευρώ από τα προϊόντα συσκευασίας, σε 207.000 ευρώ από το ξενοδοχείο και σε 2,7 εκατ. από την παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. Οι απαιτήσεις από πελάτες ανήλθαν σε 19 εκατ. και τα ταµειακά διαθέσιµα, επίσης, σε 19 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι µακροπρόθεσµες δανειακές υποχρεώσεις είναι 10,1 εκατ. και οι βραχυπρόθεσµες 25,1 εκατ. ευρώ. Για τις επιχειρηµατικές της επιδόσεις η Καράτζης βραβεύθηκε πέρυσι τόσο µε το Βραβείο Επιχειρηµατικής Αριστείας στα Growth Awards όσο και µε το Βραβείο Κούρος.

Δημήτρης Παφίλας (business stories)